Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

Н.Р.

11. 06. 2023. 18:37 >> 19:04
7

23. GREN SLEM TITULA

Novak najbolji u istoriji tenisa

Srpski teniser Novak Đoković osvojio je danas rekordnu 23. grend slem titulu, pošto je u finalu Otvorenog prvenstva Francuske u Parizu pobijedio Norvežanina Kaspera Ruda sa 7:6(1), 6:3, 7:5. Đoković je došao do 23. grend slem titule u karijeri čime se osamio na prvom mjestu vječne liste osvajača prestižnih turnira. Nadal ima 22, a Federer 21 pehar.

Poslije trećeg osvojenog trofeja na Rolan Garosu, a ukupno 94. titule u karijeri, Đoković će sjutra ponovo preuzeti prvu poziciju na ATP listi.

Takođe, Đoković je naslijedio Nadala kao najstariji šampion Rolan Garosa sa 36 godina i 20 dana, ali je i postao prvi igrač koji je osvojio najmanje po tri titule na svakom od grend slem turnira.

Đoković je prvu grend slem titulu osvojio 2008. godine na Australijan openu, koji je ukupno osvajao deset puta. Sedam puta je bio šampion Vimbldona i tri puta na Otvorenom prvenstvu SAD. Prije današnje pobjede, na Rolan Garosu je trijumfovao 2016. i 2021. godine.

Na drugoj strani, 24-godišnji Rud nije uspio da osvoji svoj prvi grend slem trofej. Ovo mu je bilo treće grend slem finale, nakon što je prošle godine u finalu Rolan Garosa izgubio od Nadala i od Karlosa Alkarasa na Otvorenom prvenstvu SAD.

Današnje finale bio je peti međusobni duel Đokovića i Ruda i peta pobjeda spskog tenisera. Do velike pobjede na terenu "Filip Šatrije", Đoković je stigao poslije tri sata i 13 minuta igre.

Prvi set, koji je trajao skoro sat i po, dobio je Đoković u taj-brejku, iako je Rud bio taj koji je bio bolji na početku i koji je prvi stigao do brejka.

Norvežanin je poveo sa 4:1, ali se srpski teniser vratio i izjednačio na 4:4. Taj dio igre je na kraju riješen u taj-brejku koji je Đoković dobio ubjedljivo sa 7:1 i upravo je taj taj-brejk najavio dalji razvoj meča.

Đoković je mnogo bolje počeo drugi set, napravio je brejk već u drugom gemu i taj jedan brejk mu je bio dovoljan za vođstvo od 2:0 u setovima. Đoković je u trećem setu čekao svoju šansu i dočekao je u 11. gemu kada je bez izgubljenog poena došao do brejka, da bi u narednom potvrdio veliku pobjedu za nove stranice teniske istorije.

Tok meča:

Rutinski posljednji gem za istoriju i 23.gren slem titulu.Novak Đoković je osvojio titulu na Rolan Garosu.

Brejk pravi Đoković i to bez izgubljenog poena, fantastičan gem za Novaka, u narednom servira za istoriju, vodi 6:5.

Đoković najbolji kada je najpotrebnije, bez izgubljenog poena na svoj servis dolazi do 5:5. Servis i forhend odlično služe.

Sačuvao je Kaper Rud još jedan težak servis gem, bilo je 30:30 i drugi servis za Ruda, ali nije mogao Đoković do brejk lopte, nastavlja se borba u trećem setu, 5:4 za Ruda. Đoković će servirati da ostane u setu.

Najteži gem za Đokovića u trećem setu, imao je Rud 0:30, ali nije uspio da dođe do brejk lopte, Novak je vezao četiri poena i došao do izjednačenja 4:4.

Ne predaje se Rud, uspio je da dobije i četvrti servis gem u trećem setu, teže nego Đoković, ali vodi 4:3 u ovom dijelu igre. Izgubio je dva poena u ovom gemu.

3:3 u trećem setu, Novak i dalje rutinski dolazi do svojih gemova i to je ohrabrujuće pred završnicu trećeg, možda i odlučujućeg seta.

Dosta duže traju gemovi kada servira Rud, imao je Đoković 40:40 u ovom gemu, ali je Rud zahvaljujući sigurnom forhendu i servisu došao do 3:2 u trećem setu.

Sve sigurnija igra Novaka Đokovića u finalu, rutinski dolazi do svojih gemova, značajan napredak i lakoća u igri od početka drugog seta, bez izgubljenog poena u ovom gemu za 2:2 u trećem setu.

Neizvjestan treći gem, Đoković je imao brejk loptu, Rud se odbranio i na kraju uspio nekako da dobije gem na razliku i povede 2:1.

Rutinski gem za Đokovića, koji sve lakše dobija svoje gemove, bez izgubljenog poena 1:1 u tećem setu.

Rud osvaja prvi gem u trećem setu, vodi 1:0. Ne baš lak gem, ali uz par sigurnih udaraca dolazi do gema Rud.

Počinje treći set na Šatrijeu, na servisu Rud.

Novi siguran gem za Đokovića u drugom setu i sigurnih 6:3 u ovom dijelu igre, još samo set ga dijeli od istorije i od 23.gren slem titule.

Spasio je Rud dvije brejk i ujedno set lopte u ovom gemu i uspio da dođe do 5:3. Težak gem za Norvežanina.

Zaprijetio je Rud na servis Đokovića, nije iskoristio priliku da dođe do dvije brejk lopte, pa je Novak sačuvao svoj servis i došao do 5:2 u drugom setu. Jedan od dužih gemova u ovom dijelu igre.

Dosta kraći i lakši gemovi u drugom setu, novi za Ruda koji je smanjio na 4:2.

Sve djeluje bolje u igri Đokovića, reklo bi se da je popravio forhend i dosta lakše dolazi do poena, 4:1 u drugom setu. Rud dosta umorniji u drugom setu, slabije se kreće.

Rud osvaja prvi gem u drugom setu i prekida seriju Đokovića, jedan lakši gem uz jedan izgubljen poen.

Potvrđuje Novak brejk, vodi 3:0, rutinski početak drugog seta.

Još jedan maratonski gem, ovoga puta na servis Ruda, opet uz nekoliko dugih poena, tek četvrtu brejk loptu u ovom gemu je iskoristio Đoković za 2:0.

Sada i ljepše vrijeme u Parizu.

Lagan gem za Đokovića na startu drugog dijela igre za 1:0.

Počeo je drugi set, prvi na servisu Đoković.

Novi viner za Novaka za 7:1 u taj brejku i za vođstvo u setovima od 1:0. Set je trajao sat i 22 minuta.

As Đokovića za 6:1 i pet set lopti.

Sigurnih 5:1 za Novaka, nakon greške Ruda sa osnovne linije.

Novi mini brejk Đokovića za 4:1.

Konačno i prvi poen za Ruda u taj brejku, nakon odličnog servisa 3:1.

3:0 Đoković, inicijativu je imao Rud, ali se Novak odlično branio.

U još jednoj odličnoj razmjeni, Đoković servis volejom ne mreži dolazi do 2:0.

Fenomenalan prvi poen u taj brejku, Đoković pravi mini brejk i to vinerom iz teške pozicije, 1:0.

Dobar gem i za Đokovoića, izjednačio je na 6:6 i gledaćemo taj brejk u prvom setu, što je i najrealnije.

6:5 za Ruda u prvom setu, jedan od lakših gemova u odnosu na prethodne maratonske.

Preživio je Đoković ovaj gem i nakon 0:30 za Ruda uspio da se vrati i izjednači na 5:5. Viđen je fanstastičan poen u kojem je Rud udarcem kroz noge skoro lobovao Đokovića i dobio poen.

Iscrpljujući set za oba tenisera, još jedan maratonski gem, uspio je nekako Rud da dođe do gema i povede 5:4 u prvom setu.Đoković je itekako imao prilike da napravi brejk u ovom gemu. Srpski teniser se u jednom trenutku našao na zemlji nakon udarca, ali je sve u redu, samo se okliznuo.

Fantastičan meč gledamo na Filip Šatrijeu, vrhunski nivo tenisa, pravo finale, Đoković je opet nakon velike borbe u svom gemu uspio da izjednači u prvom setu na 4:4. Viđeno je par odličnih poena sa preko 15 udaraca.

Đoković je u spektakularnom gemu uspio na vrati brejk i smanji na 4:3, imao je i dosta sreće jer je Rud iz izglednih pozicija pogađao mrežu, ali imao je i Đoković par odličnih poena u ovom gemu.

Tamni oblaci iznad Pariza, za sada nema kiše.

Smanjuje Novak na 4:2, još jedan dobar gem sa jedim izgubljenim poenom.

Rud vodi 4:1, sačuvao je svoj gem, Đoković je na 15:30 imao veliku priliku za brejk lopte, ali je lopticu posalo u aut.

Konačno gem za Đokovića i to bez izgubljenog poena, uz tri servis vinera za 3:1 u prvom setu.

Interesanto je da je u loži Novaka Đokovića čuveni NFL igrač, Tom Brejdi, a meč sa tribina prate i mnoge druge velike zvijezde, među njima, Mbape, Ibrahimović, kao i brojni glumci iz Holivuda.

Novi gem za Ruda, koji je potvrdio brejk i poveo sa 3:0, imao je Đoković u ovog gemu 15:30, ali se Rud vratio i ima značajnu prednost u prvom setu.

Brejk Ruda na startu meča, bio je to dug gem za Đokovića, Rud je imao četiri brejk lopte i uspio je da iskoristi četvrtu i povede sa 2:0 u prvom setu. Gem je trajao deset minuta, bilo je šest izjednačenja na 40:40.

Dobar početak Kaspera Ruda, dobio je svoj gem bez izgubljenog poena, vodi 1:0 u prvom setu.

15:11 Počeo je duel na Filip Šatrijeu.

15:05 Igrači su izašli na teren, pozdravljeni aplauzom, uslijediće kratko zagrijavanje i početak meča. Prvi će servirati Rud.

14:45 Pomjeren je meč za nekih pola sata zbog svečane ceremonije uručenja nagrada u dubl konkurenciji. Početak se očekuje oko 15 sati.

14:32 Sve je spremno za početak meča u Parizu, ima dosta oblaka, organizatori su odlučili da zatvore krov na Filip Šatrijeu, ali su ipak na kraju odlučili da ga otvore.

13:50 Đoković je odradio i posljednji trening pred veliko finale, na terenu je bio i njegov sin Stefan.

Najava meča:

Prema mnogim kriterijumima i statističkim kategorijama Novak Đoković je najbolji teniser u istoriji bijelog sporta, ali novim trijumfom u Parizu učinio bi još jedan veliki korak ka sportskoj besmrtnosti.

Najbolji teniser protiv Kaspera Ruda igra svoje sedmo finale na Rolan Garosu, a pobjeda bi mu donijela treću titulu u Parizu i 23. grend slem trofej u karijeri, što niko nikada nije uradio u muškom tenisu.

Novak i Rafa trenutno su izjednačeni sa po 22. osvojena mejdžorsa, dok u ženskoj konkurenciji Margaret Kort ima 24, a Serena Vilijams 23.

Đoković je nekoliko puta isticao da je u ovoj fazi njegove karijere akcenat na osvajanju grend slem titula koje bi postavile dobar temelj za postavljanje apsolutnog rekorda, koji će teško biti dostignut u decenijama koje dolaze.

Novaku u finalu neće biti lako. Jeste pobijedio u sva četiri dosadašnja međusobna duela protiv Ruda, ali Danac u Parizu igra možda i najbolji tenis u karijeri.

U prethodnih šest mečeva na pariskoj šljaci, Rud je izgubio samo tri seta, da bi sav talenat i kvalitet pokazao u polufinalu, ubjedljivo savladavši Aleksandera Zvereva sa 6:3, 6:4, 6:0.

Novak je polako podizao formu kako je turnir odmicao, izgubio je samo dva seta u Parizu – jedan od Hačanova u četvrtfinalu, drugi od Alkaraza u polufinalu takmičenja.

Uprkos tome, Đoković je protiv mladog Španca i trenutno prvog svjetskog tenisera bio dominantan, ne zanemarujući Alkarazove probleme sa grčevima.

Novak je u seriji od 20 uzastopnih pobjeda na grend slem turnirima, a u Parizu igra svoje 34. finale na nekom od četiri najveća teniska turnira.

Bez obzira na trenutnu fizičku spremu, Novak je favorit u finalnom meču, najviše zahvaljujući ogromnom iskustvu koje ima na velikim turnirima, ali i zbog mentalne snage koja najčešće dolazi do izražaja u najvažnijim momentima i najvažnijim mečevima.

Rud ima svoje kvalitete, koje je već pokazao naročito na mečevima protiv Runea i Zvereva, ali čini se da je protiv igrača koji zna šta želi i koji živi za velike trofeje u podređenom položaju.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније