Издвајамо

[ ртцг.ме ]

31. 03. 2023. 22:05   >>  22:33 46

ДУЕЛ НА ТВЦГ

Ђукановић: Немам новац у иностранству; Милатовић: Вријеме је за нове, европске политичаре

Предсједнички кандидат Покрета "Европа сад" Јаков Милатовић и предсједнички кандидат Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић саопштили су вечерас у дуелу на ТВЦГ1 кључне поруке.

Ђукановић је казао да у његовом бизнису нема ништа спорно, а одбацио је и приговоре о дужини трајања на власти.

"Ви сте дио међународног финансијског система били, знате да тајни више нема. Околност да данас не постоји ниједан цент сакривен на рачунима Мила Ђукановића указује да тога нема. Кад се бавим јавним послом, чувам јавне интересе кад се не бавим, чувам своје. Мислим да је то у духу традиционалних црногорских вриједности", рекао је Ђукановић.

Милатовић је подсјетио на ријечи Момира Булатовића упућене старом комунистичком руководству, "ваше је само да одете".

"Пошто ви нећете да одете грађани Црне Горе ће вас послати у политичку прошлост 2.априла", рекао је Милатовић.

Он је навео да релеватни међународни извјештаји показују заробљеност институција.

"Какве су биле пензије и плате, сви знамо, не треба посебно истицати. То је ваша заоставштина, господине Ђукановћу", рекао је Милатовић.

У завршној ријечи, Ђукановић је рекао да је Црна Гора показала да има јасну визију да савладава изазове на путу до коначног циља - чланства у ЕУ.

"Тим прије што видимо каква је алтернатива", подвукао је Ђукановић.

Он је рекао да су сукоб Истока и Запада и руска агресија изазвали компликације и на Западном Балкану и да сада један великодржавни пројекат атакује на грађански карактер и европске амбиције Црне Горе.

"Милатовић је током свог политичког искуства показао доста недостатака да би обављао најважнију функцију у држави. Вјерујем да ће грађани мудро, паметно као и увијек одлучити о стабилности и европској будућности", казао је Ђукановић.

У завршној ријечи, Милатовић је рекао да је крајње вријеме да нас не воде неуспјешни, они који нијесу имали довољно политичке воље да поведу земљу ЕУ, да побољшају животни стандард, и ојачају владавину права.

"Доста су нам водили превазиђени политичари. Дошло је вријеме да Црну Гору воде истински европски политичари, који су се образовали у ЕУ, који познају међународне стандарде и праксе, и никада нијесу државну имовину стављали у своје џепове. Ја нијесам један од таквих. Желим да Црна Гора буде земља свих нас. Да нам се не понавља да један народ увиојек будед дискриминисан од Ђукановића и његовог режима. Да видим Црну Гору која је дом за све. Увјерен сам да ћемо 2.априла добити такву Црну Гору. Бићу све супротно од онога што је био Ђукановић, бићу предсједник свих грађана. Сигуран сам да ћемо 2. априла окренутио леђа прошлости, страху и сиромаштву и окренути се Црној Гори свих нас, Црној Гори у ЕУ", рекао је Милатовић.

Ђукановић је рекао да га за нови мандат на челу државе препоручује одговоран однос према државним интересима Црне Горе. 

"Онај ко се придржава Устава и закона тај никако не може погријешити када је у питању однос према свим грађанима Црне Горе. Неколико је маркантних примјера који показују како сам то радио у претходном периоду. Када смо 1994. године успоставили економску самоодрживост Црне Горе, па касније увели марку  еуро, то смо урадили у интересу грађана Црне Горе. Када смо примили 120.000 избјеглица, са њима подијелили шта смо имали, тада смо показали солидарност и доказали снагу државе и друштва. Када смо обновили независност, створили смо сваком грађанима услове да се изјасни о том питању а касније равноправне услове живота у независној држави Црној Гори. Када смо ушли у НАТО учинили смо то на корист свих грађана Црне Горе, гарантујући им већи степен сигурности и безбједности. Када смо градили ауто-пут то је рађено да се би се сваком грађанину Црне Горе осигурали бољиу услови за путовање", рекао је Ђукановић.

Он је нагласио да су покренули процес учлањења државе у ЕУ, али претходне двије године су нас осујетиле на том плану, захваљујући неадекватној управи. Како је рекао, политику види као дјелатност у корист свих грађана. 

"Црна Гора је постала 192. чланица УН, НАТО и вјерујем наредна чланица ЕУ. Вјерујем да Црна Гора мора остати грађанска држава, мора припадати сваком грађанину, мора остати миултиентичко друштво и то је најбољи одговор великодржавним пројектима који су се пробудили. Вјерујем да ћу побиједити 2. априла, и да ћу наставити да водим Црну Гору у смјеру како сам радио у претходном времену", изјавио је Ђукановић.

У првом јављању, Милатовић је рекао да и Ђукановић и он добро знају да кандидат ДПС-а неће побиједити на изборима 2. априла. 

"Знате да треба да истрчите посљедњи политички круг, и ја ћу заједно са свим грађанима Црне Горе који гледају у будућност постати по први пут предсједник свих грађана Црне Горе. Само да радим оно што ви нијесте радили па је доста у смислу тога да човјек треба да буде предсједник свих грађана. Сјећате се да 2020. године, када је дошло до промјене режима у Црној Гори, какво је било стање у нашој економији. Стање у нашој економији, господине Ђукановићу, било је драматично. Животни стандард био је невјероватно мали, сваки четврти грађанин живио је на рубу сиромаштва, економија је само у 2020. години изгубила скоро 800 милиона еура због ваше погубне економске политике. Незапосленост је била скоро 20 процената. Оно што сам, у смислу инклузивности урадио са својим колегом Спајићем, као чланови Владе покренули смо опоравак. У 2021. години смо имали историјски економски раст у Европи. На тај начин сам показао како се у Црној Гори управља економијом у корист јавног интереса", подвукао је Милатовић. 

Он је рекао да су по први пут након 20 година грађанима Црне Горе вратили достојанство програмом Европа сад. 

"Оно што сте ви оставили, 150 еура минималне пензије и 220 еура минималне плате, успјели смо да у невјероватно тешким економским и политичким условима, повећамо. И то за колико, да минималну зараду повећамо на 450 еура, да минималну пензију повећамо на 250 еура, да све зараде у земљи повећамо, тако да са оних 500 еура просјечне зараде коју сте ви држали у претходних 15 година у Црној Гори, она буде повећана на 750 еура. Вратили смо и достојанство свој дјеци тако што смо вратили дјечији додатак, који сте ви укинули, погубним економским политикама", рекао је Милатовић. 

Поменуо је и враћање накнада мајкама, као и бесплатне уџбенике, јер, како каже, "ви сте то укинули јер вам смета знање, пошто знања и немате".

"Водићу инклузивну политику и бићу предсједник свих грађана Црне Горе", подвукао је Милатовић.

Ђукановић је рекао да "је ваша оцјена да немам знања ствар вашег неваспавитања".  

"О мом знању ћемо разговарати на бази резултата. Али о вашим оцјенама, сасвим неутемељеним и етикетирајућим, не можемо разговарати јер је у питању елементарно кућно неваспитање. Радује ме ваш оптимизам, потпуно нереалан и неутемељен, у вези са вашом побједом на изборима, јер ми то отвара додатно простор у оно у шта сам сасвим сигуран - у чисту побједу на изборима у недјељу. Казали сте да ћете ви урадити много тога што ја нијесам урадио. Ви сте за ове двије и по године већ урадили оно што нијесам и никада не бих урадио. Ви сте као човјек који представља парламентарну већину од 30. августа 2020. године, коју је најтачније описати као клеронационалнистичку парламентарну већину, покушали да Црну Гору суновратите са европског пута, да је вратите унатраг. Ви се лажно представљате као кандидат будућности, а уствари покушавате да Црну Гору да вратите у средњевјековно доба, мрак и прошлост", тврди Ђукановић. 

Како наводи, о економским резултатима власти након избора 2020. године најбоље свједочи то што Црна Гора данас има разорен здравствени систем и уништен образовни систем. 

"Ви сте растјерали инвеститоре, ви те угасили бизнисе. У ваше вријеме је повећана незапосленост, а ваша прича о спрженој  земљи у периоду прије вашег доласка на власт говори о вашој надобудности и одмјерености. Да је Црна Гора све ове вјекове чекала само ваш долазак, да пуцнете прстима и да кажете 'Европа сад' и то се овдје догађа. Ви превиђате да је од 2006. до 2020. године просјечна плата порасла за 100 одсто. Било је 11 милијарди еура инвестиција", каже Ђукановић. 

Како је рекао Милатовић, "драго ми је што је један слабашан студент економије за претходних 30 и више година научио понешто о економији". 

"Свака част господине Ђукановићу, али ви сте најбоље о економији учили увећавајући ваше бизнисе и вашу приватну имовину. Али немојте да подсјећам, господине Ђукановићу, колико је износила просјечна плата 1989. године, када сте ви дошли на власт. Почнете од 1994. године па до 2005. године, али почните од 1989. године па до данас. Те 1989. године плата је износила 80 одсто просјека у ЕУ, а знате ли колико је износила 2020. године, када је ваша влада пала - 46 одсто. Ви сте за 35 година вашег слабашног управљања економијом успјели да умањите животни стандард грађана Црне Горе. Немојте ви мени да причате о економији. И немојте, молим Вас, да нас стално враћате у деведесете године. Ја знам да сте ви човјек деведесетих, зато и не умијете да причате о будућности. Стално враћате теме из деведесетих, а знате шта сте радили тада - тада сте са својим савјетником тјерали Бошњаке из Буковице, па сте дискриминисали наше старе либерале, па сте се окренули на наше Албанце у акцији "Орлов лет" па сте ударили на Србе. Никада, господине Ђукановићу, нијесте били предсједник свих грађана Црне Горе", оцијенио је Милатовић.

Он је казао да је у вријеме када је Ђукановић почињао на мјесту премијера Црна Гора имала озбиљне компаније и хотеле. 

"Послије 35 година вашег управљања економијом, ових фабрика и хотела више нема. Није Јаков Милатовић управљао за то вријеме Црном Гором, него знате ко, Мило Ђукановић и његова влада", казао је Милатовић. 

Ђукановић је узвратио да "ви мене вежете за деведесете године, а ја вас вежем за мрак средњег вијека". 

"Ви сте казали да сте ушли у политику на таласу величанствених литија, које су имале за циљ да заправо Црну Гору врате у средњи вијек, да је учине теократском државом, зависном од једне вјерске заједнице. Друго, казао сам већ да озбиљно сумњам ко сте ви. Јако ми је тешко да ухватим ваш прави идентитет. Имате проблем са очито лажним представљањем. Сада се питам јесте ли ви уопште видјели Оксфорд, јер да сте видјели Окфорд не бисте ме питали то што ме сада питате", констатовао је Ђукановић. 

Он је рекао да је распадом СФРЈ пао дотадашњи модел економије, да су фирме изашле на тржиште и да многе нијесу издржале пробу времена. Казао је да премијер треба да допринесе стварању пословног амбијента а не да отвара и затвара фирме. 

"То што говорите о Буковици је неистина, људи су бјежали према Рожајама, под заштиту државе Црне Горе", подвукао је Ђукановић. 

Милатовић је рекао да је стање сада такво да ДПС више никада неће контролисати скоро 50 одсто црногорског парламента. 

"Залажем се за ванредне изборе, за нови сазив парламента који ће изродити нову, политичку владу која ће приближити земљу ЕУ", казао је Милатовић. 

Он је навео да су нам реформе у правосуђу потребне јер га симболизују Весна Меденица и Блажо Јованић. 

"Ви сте, господине Ђукановић, били на челу заробљене државе, државе организованог криминала, суштински биле заробљене од организованог криминала. Нема сарадње са оваквим ДПС-ом, јер он суштински представља све оно што желимо да пошаљемо у прошлост. Ја ћу вас, господине Ђукановићу, да пошаљем у политичку прошлост у недјељу, то знамо и ви и ја, то је математика, а на крају, то су и године. Окренућемо нову страницу демократског и економског развоја Црне Горе", нагласио је Милатовић. 

Ђукановић је рекао да очекује побједу на парламентарним изборима, и да ће то потврдити снагу савеза који је раније била владајућа. 

"Што се тиче будуће сарадње, наша рука је испружена за све који  се залажу за вриједности грађанске Црне Горе. Од Европе сад зависи како ће на тај позив одговорити", рекао је Ђукановић.  

Он је навео да се Милатовић лажно жели представити као човјек будућности, док у ствари ради све да Црну Гору врати натраг. Он је навео да је највећи успјех садашње и претходне владе то што преговори са ЕУ нијесу суспендовани, што довољно говори. 

"И када је сам у питању, Милатовић има проблем са собом, јер је његов отац гласао за заједничку државу а он за државну независност, ваљда да би се допао једном дијелу јавности. Зато се поставља питање кога је омбануо господин Милатовић, а ја мислим да имамо проблем са човјеком који је поучен примјером лажног цара Шћепана Малог. Ја мислим да већина грађана Црне Горе нијесу лаковјерни, а ја сигурно нијесам", навео је Ђукановић. 

Одговорио је Милатовић: 

"Господине Ђукановићу, ја сам Јаков Милатовић, рођен сам 1986. године у Подгорици, завршио сам Основну школу и гимназију, као ђак генерације, Економски факултет са просјечном оцјеном десет, као студент генерације. Био стипендиста америчке владе, њемачке владе, италијанске владе, завршио магистарске студије на Оксфорду као стипендиста британске владе. Говорим три европска језика, а колико ви говорите европских језика? Немојте да браните Црну Гору од мене. Ви сте посљедњи европски диктатор, и ви то добро знате. Лукашенко је у Бјелорусији, пет година после вас, преузео власт. А ви већ 34 године мијењате свјетове. Прво сте на почетку били дио Милошевићевог и Шешљевог свијета. Вама је Шешељ био на инаугутрацији на Цетињу, мени никада неће бити. Па сте били дио Туђмановог и Алијиног свијета, разбијали сте ону најљепшу земљу. Па сте постали дио Тачијевог и Харадинајевог свијета, како вам је одговарало. Да не причамо о дијелу руског свијета, када сте 2005. и 2006. године највеће привредне гиганте дали у руке Русима али сте цијело вријеме градили само свој свијет, увећавајући ваш и иметак ваше породице", поручио је Милатовић. 

Ђукановић је узвратио: 

"Говорим црногорски језик и то један од европских језика којим треба да се служи црногорски предсједник и што се мене тиче, то је сасвим довољно. Друго, када говорите о вашој биографији, настављате да будете варалица. Ви сте ипак само обична варалица. Поменули сте сада неке ваше стипендије, заборавили сте на још једну, на стипендију војводе Гавра Вуковића. Врло занимљиво. Добили сте је од Црне Горе, и прећуткујете је намјерно, а вјероватно знам и зашто, јер сте заборавили да је вратите.  Јер када сте је добили били сте у обавези или да је вратите или да двије године радите. Добили сте прилику у Министарству вањских послова, и напустили то радно мјесто послије три дана, не вративши стипендију. Стално себе представљате као некога ко је прогоњен а заборављате да вам је држава Црна Гора дала у Риму прилику да волонтирате са 12 других студената да би стекли праксу. Неће бити да сте прогоњени, већ је прије свега ријеч о бризи државе Црне Горе према једном младом човјеку, који јој сада овако враћа. Ви мени личите на људе из "бомбашког процеса", каже Ђукановић. 

Он каже да не може да разумије овакав степен ниподоштовања према свему што је постигла држава која је улагала у младог човјека. 

"Прочитао сам вашу оцјену да ће Црна Гора први пут након 30. августа добити министре који нијесу корумпирани. Знате ли ви о чему ви говорите? Часни људи се преврћу у гробу, један Круно Вукчевић, Мишки Лалић, Жељко Штурановић...Ту количину надобудности не може себи да приушти човјек који жели да буде предсједник Црне Горе", тврди Ђукановић. 

Милатовић је рекао "немојте да браните црногорску историју од мене и моје породице". 

"Само сам цитирао релевантне извјештаје, говорећи о корумпираним министрима. Имате их ви доста. То не кажем ја, кажу релеватни извјештаји наших стратешких партнера. Ти се извјештаји односе и на вас", рекао је Милатовић. 

Каже да је стипендију "Војвода Гавро Вуковић" добио као најбољи студент Економског факултета, али није хтио да буде дио Министарства вањских послова у Влади коју је предводио Ђукановић. 

"Зато што сам знао куда иде то. Ви сте срамно дискриминисали дио грађана Црне Горе, одузимајући им шансу. Предсједник свих грађана Црне Горе не ради то", рекао је Милатовић.  

Милатовић је казао да Ђукановић нема ни политичке воље, а ни знања да Црну Гору уведе у ЕУ. 

"Ви никада нећете бити дио европског свијета", рекао је Милатовић. 

Ђукановић је одговорио да "настављамо са неваспитањем".

"За кратко вријеме, ваших шест апостола је под лупом тужилаштва", указао је Ђукановић. 

Посљедњи пут, каже Милатовић кандидату ДПС-а, говорите о неваспитању. 

"Неваспитање је бити у црногорској политици 35 година. То значи неваспитање. Да сте нас златом златили а нијесте него сте нас вратили у камено доба, и бити и даље у политици, то је неваспитање. А ја знам да истина боли", рекао је Милатовић.  

Oн је рекао да европска Црна Гора подразумијева толеранцију за другачије мишљење, а не нападе на медије, контролу над Јавним сервисом...

Милатовић је рекао да прије уласка у политику има два стана и кућу, стечено кредитом, а Ђукановић, како каже, треба да одговори о његовој имовини. 

Ђукановић је рекао да је Милатовић и име партије преваром узео од словеначких комуниста који су лансирали "Европа здај" 1989. године, истичући "све је код вас непоправљива лаж". 

Милатовић је нагласио да Ђукановић не треба да буде нервозан. 

"Није живот фотеља. Знам да вам је можда тешко да сад идете на међународно тржиште рада, али можда сте за ових 30 година нешто и научили", казао је Милатовић. 

Ђукановић је рекао да је сада јасно зашто Војислав Шешељ даје јавно подршку Милатовићу. 

"На тим адресама траже предводника великосрпског национализма, учинило им се да то можете ви бити", рекао је Ђукановић. 

Милатовић је рекао да говори о пројектима, ауто-путу, Европи, инвестијама...

"Мене свјетови, осим овог нашег, не интересују", указао је Милатовић. 

Он је подсјетио на своју ранију изјаву да је "црногорска економија централноазијска економија". 

"Инвеститори су Руси, путеве граде Кинези...то није европска економија", тврди Милатовић, уз опаску да је Ђукановић довео Олега Дерипаску у Црну Гору. 

Ђукановић је одговорио да је Дерипаска побиједио на регуларном међународном тендеру.

 

Пратите нас на

Коментари 46

остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се