Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

M.V./Marko Terzić

30. 04. 2024. 22:39 >> 21:20
20
Čitaj mi:

saslušan U VIŠEM SUDU

Duško Knežević u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva

Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda ostavilo je na snazi rješenje kojim je okrivljenom Dušku Kneževiću određen pritvor, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, zbog opasnosti od bjekstva, saznaje TVCG.

Knežević je sinoć saslušan u Višem sudu gdje su oko 19:30 sati stigli su specijalna tužiteljka Tanja Čolan Deretić i advokat Duška Kneževića Dražen Medojević, a zatim je stigao i drugi branilac Zdravko Đukanović.

Đukanović je rekao da je progon Duška Kneževića počeo nakon što je odbio predlog bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da optuži vozače Atlas grupe da su prali pare za potrebe DF-a.

On je dodao da su nakon saslušanja Kneževića kod istražnog sudije tražili policijsku zaštitu jer je Kneževiću ugrožena bezbjednost.

Kazao je da će odbrana uložiti žalbu na odluku suda kojom je Kneževiću određeno da ostaje na snazi ranija odluka o pritvoru.

"Mi ćemo na ovakvu odluku uložiti žalbu. Knežević je dao detaljan iskaz kako je počeo politički progon. Bitno je da javnost zna da je tortura i progon Kneževića počeo nakon predloga Milivoja Katnića Dušku Kneževiću da kaže, natjera vozače Atlas grupe da kažu da su prali novac, koji je Slavoljub Migo Stijepović uzeo za potrebe Demokratskog fronta. On je rekao da ne može to da kaže jer je to rađeno za potrebe DPS-a", kazao je, prenosi Dan.

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević stigao je juče u Crnu Goru nakon čega je sproveden u Viši sud. Knežević je izručen našoj državi iz Velike Britanije. 

"Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, su juče, uz asistenciju službenika Sektora policije posebne namjene, uspješno realizovali ekstradiciju D.K. (65), državljanina Crne Gore, iz Velike Britanije u Crnu Goru", saopšteno je iz UP.

On se, kako kažu, potražuje radi vođenja više krivičnih postupaka u našoj državi, zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem potstrekavanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem potstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

"Ekstradicioni postupak je, u veoma kratkom roku, sprovoden od strane Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore sa jedne strane, i Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije (Home Office) uz podršku Kancelarije oficira za vezu Velike Britanije u Beogradu i Ambasade Velike Britanije u Podgorici, sa druge strane. Ekstradicija je, rano jutros, realizovana posebnim letom na relaciji London - Podgorica, uz visoki stepen mjera bezbjednosti. D.K. će biti sproveden Višem sudu u Podgorici na dalju nadležnost", navodi se u saopštenju.

Sud u Londonu odlučio je u februaru prošle godine da izruči Kneževića Crnoj Gori, a tim njegovih branilaca najavio je žalbu s obzirom na to da tadašnja odluka Vestminsterskog suda u Londonu nije bila pravosnažna.

Crna Gora je izručenje Kneževića tražila još u julu 2019. godine.

Optuženi biznismen Duško Knežević kazao je za Vijesti da u Crnu Goru stiže sa plavom torbom i da mnogima nije prijatno što dolazi.

Poručio je i da je pristao na izručenje prije nego je iskoristio sve pravne mehanizme, jer ne želi da dozvoli da mu se i dalje pljačka imovina.

“Pristao sam da se vratim u Crnu Goru poslije odluka suda da budem izručen. Proceduralno nismo koristili mogućnosti koje smo imali, jer se vrši pljačka moje imovine u Crnoj Gori i htio sam da dodjem da to zaustavim, ali i da dokažem svoju nevinost, jer svi ljudi koji su me optuživali sada su već u zatvoru”, kazao je on.

Upitan kome odgovara, a kome ne to što sada dolazi, odgovorio je:

“Dolazim s plavom torbom, ali mi ide sa teget kombinacijom. Dostini nije prijatno što dolazim… Izdržaću, izdržao sam i gore”, kazao je Knežević, dodajući da je u vojnoj bazi u Londonu, gdje će crnogorska policija i doći za njega.

Knežević je 2019. kazao da je nekadašnjem predsjedniku Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću dao novac koji se nalazio u plavoj torbi, što je Đukanović demantovao.

U februaru prošle godine glavni sudija u Vestminsterskom sudu, Pol Goldspring odlučio je da slučaj Kneževica pošalje državnom sekretaru kako bi dobio odobrenje, saopštio je tada Kneževićev pravni tim tada.

Naveli su da su razočarni ovom odlukom i najavili žalbu čim se za to stvore uslovi.

Proces podrazumijeva još četiri instance uključujući odluke Apelacionog, a nakon toga i Vrhovnog suda u Londonu gdje se razmatra zakonitost odluke, svi izvedeni dokazi, kao i ispravnost samog prvostepenog postupka. 

Knežević je crnogorski biznismen, jedno vrijeme saradnik nekadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, te vlasnik Atlas grupe.

Informativna služba Uprave policije Crne Gore je zvanično potvrdila 2019. da je za Kneževićem raspisala potjernicu u vezi sa predmetom koji protiv njega vodi Specijalno državno tužilaštvo u vezi više krivičnih djela.

Potjernicu za Kneževićem Crna Gora je raspisala nakon što je on u crnogorskim medijima objavio najmanje tri snimka o navodnoj korupciji u crnogorskom pravosuđu i to dok je jedan od glavnih aktera, sekretar Tužilaštva Nenad Vujošević, saslušavan povodom optužbi da je dio kriminalne grupe koju je formirao Knežević. Jedan snimak bilježi kako Knežević daje kovertu punu novca funkcioneru DPS Slavoljubu Stijepoviću. 

Knežević je u međuvremenu objavio još jedan snimak u kome Vujošević tvrdi da mu je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić obećao da će pustiti Kneževićevog kuma na slobodu.

Protiv Kneževića se vodi više istraga Specijalnog tužilaštva koje se odnose na utaju poreza, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja.

Predsjednik Atlas grupe Knežević izbjegao je 2019. godine hapšenje odlaskom iz Crne Gore u Veliku Britaniju, čiji je takođe državljanin. Odbacuje optužbe protiv njega. 

Da bi neko bio isporučen Crnoj Gori potrebno je da o tome donesu odluku državni sekretar Ujedinjenog Kraljevstva i sudovi koji su teritorijalno nadležni za ekstradiciju. Prije nego što zahtjev uopšte dođe do državnog sekretara on se podnosi i Jedinici za međunarodnu kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Britanije.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се