Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

M.M.Lj.

01. 05. 2024. 08:20 >> 21:17
6
Čitaj mi:

O IZRUČENJU BIZNISMENA

Radulović: Knežević se ne može predstavljati kao žrtva; Zečević: Ima dokaze, kreće finale

Na tužilaštvu je da procijeni da li bi iskaz Duška Kneževića doprinio otkrivanju kriminalne organizacije i da li je njegov od pretežnijeg interesa nego krivično gonjenje njega samog, smatra advokat Veselin Radulović. On ističe da ne treba zaboraviti da je Knežević imovinu stekao zahvaljujući konekcijama sa bivšim režimom i to na prilično sumnjiv način, te da se ne može predstavljati kao žrtva. Novinar i urednik Portala BiznisCG Predrag Zečević kaže da je u kontaktu sa Kneževićem i da on ima jake dokaze, te da bi ovaj slučaj mogao biti najveći izazov u crnogorskom sudstvu.

Radulović smatra da je izručenje Kneževića dobra vijest i za njega i za građane.  Međutim, da bi Duško Knežević postao svjedok saradnik, objašnjava on, tužilaštvo treba da procijeni da bi njegov iskaz doveo do određenih počinilaca krivičnog djela.

“Treba doći do procjene da bi taj njegov iskaz koji bi dao doprinio otkrivanju drugih počinilaca i kriminalne organizacij , odnosno da njegov iskaz bude od pretežnijeg interesa nego krivično gonjenje njega samog”, istakao je on u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" i dodao da taj status Knežević može steći sve do okončanja glavnog pretresa.

Posebno je objasnio da se postupak ne može zasnivati samo na izjavi svjedoka saradnika, te da se moraju pružiti dokazi. 

“Ako bude želio da bude svjedok saradnik, on će morati da pruži nešto više od priče o plavoj torbi, moraće da pruži konkretne dokaze”, kaže Radulović.

Smatra da je snimak plave torbe Knežević trebalo odavno da pusti, jer je to više puta najavljivao.

Poštujući pretpostavku nevinosti, Radulović ističe da je krajnje neprimjereno da određeni političari predstavljaju Kneževića kao borca za pravdu koji će da "odsiječe glavu kriminalnoj hobonici" i da uradi nešto spektakularno. Smatra da od Kneževićeve volje nije moglo da zavisi da li će biti izručen Crnoj Gori.

“On se prikazuje kao žrtva bivšeg režima. Ja lično u to ne vjerujem. On je imovinu stekao zahvaljujući konekcijama sa bivšim režimom i stekao je na prilično sumnjiv način, tako da se teško može predstaviti kao žrtva tog sistema i režima”, smatra advokat.

Naglašava da je jako važno da nadležni organi obezbijede punu bezbjednost Duška Kneževića i svih drugih učesnika u ovom postupku ako postoji procjena nadležnih organa da su ugroženi.

“Ja se ne bih pouzdao u te procjene laičke i političke javnosti. On ne smije biti ugrožen ni na koji način”, kazao je Radulović.

Radulović smatra da ne treba zanemariti kakve je veze Knežević imao sa bivšim režimom.

“On se predstavlja kao velika žrtva, kao neki uspješan biznismen, a evo vidjeli smo koliko je uspješan bio možda i kroz to da je dovodio Pamelu Anderson koju je najavljivao kao ozbiljnog investitora. Svako elementarno ozbiljan je znao i u tom trenutku koliko je ta priča ozbiljna”, kazao je Radulović.

Radulović objašnjava da Knežević može da pred Arbitražom vodi postupak zbog štete, koju je procijenio, da mu je napravila država.

“Vidjeli smo političare kako prave najave kako treba napraviti neku pogodbu sa njim, jer političari su naučili da od svega prave jednu vrstu pijace”, istakao je advokat.

Predrag Zečević smatra da je život Duška Kneževića ugrožen zbog navoda iz skaj prepiski, te da ga i škaljarski i kavački klan pominju u negativnom kontekstu. 

“Ovaj slučaj je najveći izazov u istoriji crnogorskog sudstva jer bi on mogao da pokrene veće optužnice, i mogao bi da optuži za neke stvari porodicu Đukanović”, kaže Zečević.

Istuče da ako Knežević nije donio čuvenu plavu torbu iz Londona, onda je u ozbiljnom problemu.

“Ja sam u kontaktu sa gospodinom Kneževiće i siguran sam da on ima jake dokaze... Citiraću bivšeg premijera Abazovića- kreće finale, uzmite kokice”, rekao je Zečević.

Za njega je jako dobar potez Vlade koja razmišlja o poravnanju sa Kneževićem. Ističe da Knežević nije došao samo da se brani, već i da napada. 

Zečević kaže da je Knežević čekao pet godina da dođe u Crnu Goru jer nije imao povjerenja u sudstvo i u vlast.

“Čovjek sada vjeruje sistemu On je mogao da uloži dodatne žalbe i odugovlači. Nije iskoristio sva pravna sredstva”, kazao je Zečević.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се