Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

[ M.V. ]

08. 05. 2024. 06:48 >> 17:21
Čitaj mi:

ODJECI

"Sky komunikacija može biti dio dokaznog materijala"

Albanski novinar Dževahir Žabina prokomentarisao je odluku Evropskog suda pravde u vezi sa podacima dobijenim preko Sky ECC aplikacije, ističući da tako pribavljene informacije mogu da budu ozbiljna indicija za donošenje presude.  I u Crnoj Gori je ova veoma aktuelna jer je dio advokata juče u Podgorici izjavio da se u presudi jasno navodi da se kriptovane poruke, koje je presrela druga država ne mogu koristiti kao dokaz.

Kako prenosi "Sot", albanski pravni ekspert Eduard Halimi kaže da tako pribavljeni dokazi ipak mogu da budu korišćeni pred sudom. 

"U Albaniji vlada neopravdano uzbuđenje zbog hipoteze koja se širi u lokalnim medijima da 'presretanja Encro Chat' neće biti korišćeno kao dokaz u krivičnom postupku u Albaniji nakon donošenja odluke Evropskog suda pravde 30. aprila 2024. godine. Od početka govorim da Evropski sud pravde, koji ima nadležnost samo u državama članicama EU, ni u jednoj svojoj odluci nije rekao da se 'Sky' i 'Encro Chat' razgovori ne mogu koristiti u krivičnim postupcima u zemljama članicama (čak i manje u Albaniji jer nismo članica EU)", navodi Halimi. 

Novinar Žabina vidi dva važna elementa odluke, da se prisluškivanje ne smatra dokazom, ali može poslužiti kao indikacija u vezi sa istragom.

Žabina dodaje da Evropski sud pravde takođe zahtijeva da se osoba protiv koje se vodi istraga mora identifikovati.

"Odluka Evropskog suda pravde, vjerujem, u suštini ne mijenja mnogo u pogledu istrage ovih slučajeva. Sud kaže da oni svakako nijesu dokazi u prvom smislu dokaza, ali su svakako indicije koje mogu dovesti do dokaza. Nema velike razlike u odnosu na tradicionalni način na koji naše tužilaštvo to vodi", kaže Žabina. 

On navodi da je specijalno albanskom tužilaštvo, SPAK, imalo istrage na osnovu komunikacija "Skaj", ali je priložio i druge dokaze, a onda ih je sud legitimisao kao dokaz, čak i donio osude.

"Evropski sud pravde kaže da je otvaranje ovog 'Sky ECC' servera obavljeno u skladu sa zakonom, ali su to, naravno, indikacije jer su potrebni drugi dokazi. U spisima koje je SPAK dostavljao sudu, ili u tim zahtjevima za zabranu, nijesmo vidjeli da su otkrivena imena osoba, političara ili biznismena koji nisu bili povezani sa drugim dokazima. Ta dokumenta koja su predata sudu, nijesmo vidjeli da se pominju poznati biznismeni i političari", rekao je Žabina.

On navodi da je pročitao u odluci Evropskog suda pravde da traži od vlasti EU, da se osoba protiv koje se vode istrage mora identifikovati.

"A to ne može biti uopšteno. Ne može se identifikovati samo kao šifra, već kao ličnost“, rekao je Žabina.

Podsjetimo, predsjednik Advokatske komore Danilo Mićović kaže da su u presudi Evropskog suda pravde jasno definisane stvari.

"Baziraću se na dvije činjenice - da je primjenjivo nacionalno zakonodavstvo i da je u momentu pribavljanja informacija putem 'Sky' morala biti obaviještena država u kojoj će se to koristiti kao dokaz ili operativna informacija", ukazao je Mićović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora o tome nije obaviještena.

"Kao branioci okrivljenih, a koji za temelj imaju 'Sky' aplikaciju, mogu reći da smo u posjedu presude Evropskog suda koja upravo potvrđuje navode odbrane vezano za primjenu ovog materijala kao dokaza" dodao je Mićović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се