Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

BBC News

 [ BBC ]

24. 08. 2023. 15:37

Rusija i Ukrajina: Amerika procjenjuje da je 220.000 Rusa ubijeno ili ranjeno u Ukrajini, u Rusiji uhapšen američki novinar osumnjičen za špijunažu

400. dan rata: Neizvesna je sudbina sedišta Ukrajinske pravoslavne crkve u Kijevu posle ultimatuma ukrajinskih vlasti o iseljenju sveštenstva. U Rusiji uhapšen novinar američkog Volstrit džornala pod optužbom da je američki špijun.

vernici, Ukrajina, crkva, Ukrajinska pravoslavna crkva
Reuters/GLEB GARANICH
Vernici ispred Kijevsko-pečerske lavre, sedišta Ukrajinske pravoslavne crkve

Sjedinjene Države procenjuju ruske gubitke u ratu na oko 220.000 ranjenih i ubijenih vojnika, rekao je britanski ministar odbrane Ben Volas, a iz Kremlja poručuju da će rat dugo trajati.

Prema obaveštajnim podacima britanskog Ministarstva odbrane, borbe za grad Bahmut na istoku Ukrajine i dalje traju, iako je njihov intenzitet smanjen u odnosu na prethodne nedelje.

Istekao je rok da sveštenstvo izađe iz Kijevsko-pečerskoj lavri, sedišta Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), koja se odvojila od Moskovske patrijaršije posle ruske invazije prošle godine.

Ministarstvo kulture Ukrajine, koje je zaduženo za kompleks drevnih crkava i čuvenih pećina, saopštilo je da od 29. marta raskida ugovor sa Ukrajinskom pravoslavnom crkvom o zakupu Lavre na neodređeno vreme.

Ukrajinska vlada, koja je vlasnik ogromnog manastira iz 11. veka koji gleda na reku Dnjepar, kaže da je odluka doneta nakon što je komisija otkrila višestruka kršenja ugovora o zakupu kompleksa, koji se nalazi na listi svetske baštine Uneska.

Sveštenstvo, međutim, odbija da napusti Kijevsko-pečersku lavru.

Ruska Federalna služba bezbednosti potvrdila je da je Ivan Gerškovič, dopisnik američkog Volstrit džornala, priveden u Jekaterinburgu u Rusiji i da je osumnjičen da je američki špijun.

U četvrtak ujutru, nekoliko medija u Jekaterinburgu objavilo je da je Gerškovič prestao da se javlja redakciji nakon što je otišao u Jekaterinburg, što je izazvalo sumnje da je možda uhapšen.

„Federalna služba bezbednosti Rusije zaustavila je nezakonite radnje američkog državljanina Ivana Gerškoviča, rođenog 1991. godine, dopisnika moskovskog biroa američkog lista Volstrit džornal, akreditovanog pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, koji je osumnjičen da je špijunirao u korist Amerike", prenela je agencija TASS saopštenje ruske službe bezbednosti.

Agencija tvrdi da je dopisnik, postupajući po instrukcijama američke strane, prikupio informacije o aktivnostima jednog od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa, što je državna tajna.

„Prilikom pokušaja da dođe do tajnih informacija, u Jekaterinburgu je priveden stranac", navodi se u saopštenju.

Ranije je novinar Dmitrij Kolezev (u Rusiji priznat kao „strani agent") objavio je da je Gerškovič otišao u Jekaterinburg da piše o odnosu prema ratu i regrutovanju lokalnog stanovništva u plaćeničku kompaniju Vagner, čiji je vlasnik Jevgenij Prigožin.

Samohrani otac iz Rusije, čija je ćerka prijavljena zbog antiratnog crteža, osuđen je na dve godine zatvora zbog diskreditovanja vojske.

Ali 53-godišnji Aleksej Moskaljev nije bio u sudnici u Jefremovu da čuje izricanje presude.

Ipak, dan posle izricanja presude, Moskaljev je uhapšen u Minsku, glavnom gradu Belorusije, rekao je njegov advokat Rojtersu.

Više o ovom slučaju pročitajte ovde.


Dan 400.

  • Borbe za Bahmut se nastavljaju - američki komandant tvrdi da je tamo „klanica Rusa"
  • Amerikanci procenjuju da je u dosadašnjem toku rata koji traje više od godinu dana ubijeno ili ranjeno 220.000 ruskih vojnika
  • U Rusiji uhapšen novinar američkog Volstrit džornala, osumnjičen da je špijunirao u korist Amerike
  • I dalje je neizvesno šta će biti sa Kijevsko-pečerskom lavrom i Ukrajinskom pravoslavnom crkvom koju vlasti u Kijevu optužuju da je bliska Moskvi - više o tome pročitajte ovde
  • Šef Međunarodne agencije za atomosku energiju Rafaelo Grosi posetio je nuklearnu elektranu u Zaporožju, najveću u Evropi, i rekao da bezbednosna situacija nije dobra
  • Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da bi ruski lider Vladimir Putin mogao da poseti Tursku 27. aprila kako bi prisustvovao otvaranju prve turske nuklearne elektrane Akuju, koju je izgradio Rosatom
  • Prvi savremeni borbeni tenkovi iz Nemačke i Britanije stigli u Ukrajinu
  • Međunarodni olimpijski komitet preporučio je da sportisti iz Rusije i Belorusije učestvuju na međunarodnim takmičenjima, ali samo oni koji nisu podržali rat. Ruski sportski zvaničnici su se već usprotivili takvim uslovima - više o tome pročitajte ovde
  • Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije podržao rusku inicijativu za nezavisnu istragu o eksplozijama na gasovodima Severni tok u Baltičkom moru koji povezuju Rusiju i Nemačku
  • Vladimir Putin najavio je da će Rusija razmestiti nuklearno oružje u Belorusiju, Pentagon u tome ne vidi naznake da će Moskva iskoristiti nuklearni potencijal, više o ovom potezu pročitajte ovde
  • Obe strane u ratu su kršile ljudska prava i ubijale ratne zarobljenike, kaže Posmatračka misija UN
  • Prema podacima Posmatračke misije UN za ljudska prava, u Ukrajini su zabeležene 133 žrtve seksualnog nasilja, među kojima 85 muškaraca, 45 žena i tri devojčice

Sveštenstvo ostaje u Kijevsko-pečerskoj lavri

crkva, Ukrajina
REUTERS/Vladyslav Musiienko
Mitropolit Onufrije, poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve, okružen vernicima posle službe u kompleksu Kijevo-pečerske lavre 19. marta 2023.

Sveštenstvo će ostati u Kijevsko-pečerskoj lavri, izjavili su iz Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).

Pečerska lavra je sedište UPC, koja se odvojila od Moskovske patrijaršije posle ruske invazije prošle godine, ali ukrajinski zvaničnici sumnjaju da su neki od najviših sveštenika održavali veze sa crkvom u Moskvi, što oni poriču.

U naziv ove crkve donedavno je dodat prefiks „Moskovska patrijaršija", ali njeni predstavnici kažu da su prekinuli veze sa Ruskom crkvom.

Ministarstvo kulture Ukrajine, koje je zaduženo za kompleks drevnih crkava i čuvenih pećina, saopštilo je da od 29. marta raskida ugovor sa UPC o zakupu Lavre na neodređeno vreme.

Ukrajinska vlada, koja je vlasnik ogromnog manastira iz 11. veka koji gleda na reku Dnjepar, kaže da je odluka doneta nakon što je komisija otkrila višestruka kršenja ugovora o zakupu kompleksa, koji se nalazi na listi svetske baštine Uneska.

Mitropolit Kliment, predstavnik UPC, rekao je da „nema zakonskih osnova" za proterivanje, najavljeno ranije ovog meseca.

„Ako nas vlada primorava da to radimo protivzakonito, to se zove totalitarizam", rekao je on za BBC.

„Ne treba nam takva država ni vlada. Imamo ustav i zakone. Ne prihvatamo druge metode."

Ukrajinske vlasti optužuju neke pripadnike UPC da su tajno podržavali Moskvu tokom rata, iako su neki lideri osudili rusku invaziju.

Kijevsko-pečerska lavra
SERGEY DOLZHENKO/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Pogled na Kijevsko-pečersku lavru

Predstavnici UPC izjavljuju da neće napustiti zidine lavre i pozivaju vernike da svim zakonskim sredstvima zaštiti svoju „najdragoceniju svetinju".

Monasima UPC je rečeno u utorak da im je ostao još jedan dan da iznesu lične stvari.

Na izlazu iz manastirskog kompleksa svaki automobil koji napušta Lavru pregleda policija: vlasti su već izjavile da svaki pokušaj da se odatle iznesu istorijske vrednosti neće proći nekažnjeno.

Više o ovom slučaju pročitajte ovde.

Reagovala je i Srpska pravoslavna crkva, ocenjujući da se „nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom, kao jedinom kanonskom i zakonitom crkvom u toj zemlji, vrši državni teror".

„Ponašanje ukrajinskog državnog rukovodstva svedoči da je njegov stvarni, verovatno i krajnji cilj, brisanje istorijskog pamćenja i svih tragova izvornog pravoslavlja u Ukrajini", navodi se u oštrom saopštenju SPC.

„Bahmut je postao klanica Rusa", tvrdi američki vojni komandant

Prema obaveštajnim podacima britanskog Ministarstva odbrane, borbe za grad Bahmut na istoku Ukrajine i dalje traju, iako je njihov intenzitet smanjen u odnosu na prethodne nedelje.

Ukrajina nastoji da iscrpi ruske trupe koje pokušavaju da zauzmu Bahmut, rekao je komandant ukrajinskih kopnenih snaga.

Najviši američki vojni komandant general Mark Mili rekao je u sredu da se oko 6.000 profesionalaca i 20.000-30.000 novih pripadnika ruske plaćeničke grupe Vagner, među kojima su i regrutovani zatvorenici, bori u i oko Bahmuta.

On tvrdi da je borba za Bahmut postala „klanica Rusa".

„Oni trpe ogromne gubitke u oblasti Bahmuta [...] Ukrajinci su organizovali veoma efikasnu odbranu teritorije, što je veoma skupo za Ruse. U poslednjih 20 dana Rusi uopšte nisu napredovali. u i oko Bahmuta.

„Dakle, za Ruse je ovo - masakr", rekao je general Mili, šef Zajedničkog štaba američkih snaga, za CNN.


Pogledajte video sa prve linije fronta iz Bahmuta:


Britanski obaveštajci: Rusija se sprema da regrutuje 400.000 „dobrovoljaca" za rat

Analizirajući izveštaje ruskih medija, obaveštajci britanskog Ministarstva odbrane zaključili su da Moskva sprema da pokrenu veliku vojnu kampanju za regrutovanje dodatnih 400.000 vojnika.

Rusija predstavlja kampanju kao dobrovoljno regrutovanje profesionalnog kadra, a ne kao novu obaveznu mobilizaciju.

Međutim, postoji realna mogućnost da u praksi ova razlika bude zamagljena i da će regionalne vlasti pokušati da ispune zadatak regrutovanja putem prinude, tvrde britanski obaveštajci.

Malo je verovatno da će takva kampanja privući željenih 400.000 stvarnih dobrovoljaca, navode britanski obaveštajci.

Za obnavljanje ruske borbene moći u Ukrajini biće potrebno više od ljudskih resursa - Rusiji je neophodno više municije i vojne opreme nego što trenutno ima, tvrdi se u izveštaju.

Zelenski: Ako Bahmut padne, Putin će „prodati" ovu pobedu Zapadu i Kini

U intervjuu agenciji Asošiejted pres, ukrajiski predsednik Vladimir Zelenski govorio je o značaju Bahmuta, koji ukrajinska vojska nastavlja da brani, i ponovo pozvao kineskog lidera Si Đinpinga u Ukrajinu.

„Ako Bahmut padne u ruske ruke, Vladimir Putin će ovu pobedu 'prodati' Zapadu, svom društvu, Kini, Iranu", rekao je Zelenski za AP.

Prema njegovom mišljenju, sada gotovo svaki poraz može da ugrozi tempo otpora Ukrajine.

„Ne možemo da preskačemo korake jer je rat kao pita - sastavljen od delića pobeda. Male pobede, mali koraci", rekao je on.

Zelenski je izrazio spremnost da primi kineskog predsednika Sija Đinpinga u Ukrajini.

„Spremni smo da ga ugostimo u Kijevu. Želim da razgovaram sa njim. Imao sam kontakt sa njim pre rata u punom obimu. Ali za celu ovu godinu, više od godinu dana, nismo imali kontakte", rekao je Zelenski.

Kineske vlasti su nedavno dale predlog od 12 tačaka za mirovne pregovore i okončanje rata, za koji je Putin, tokom nedavnog susreta sa Sijem u Moskvi, rekao da čine dobru osnovu.

Godinu dana invazije
BBC

Pročitajte ispovesti ljudi koji su preživeli užase rata u Ukrajini:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније