Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Džonatan Džurejko - BBC sport na Rolan Garosu  [ BBC ]

28. 05. 2023. 11:47   >>  29. 05. 2023. 09:55

Rolan Garos 2023: Novak Đoković o „šoku" zbog Nadalovog najavljenog povlačenja

Novak Đoković kaže da je Nadalova odluka da se povuče 2024. pobudila i u njemu pitanja koliko će još dugo igrati.

Novak Djokovic and Rafael Nadal shake hands after their 2022 French Open quarter-final
Getty Images
Prvi put u karijeri, Đoković ima priliku da bude teniser sa najviše osvojenih Gren slem turnira

Novak Đoković kaže da je, kada je čuo da njegov višegodišnji rival Rafael Nadal ima nameru da se povuče 2024, počeo da se preispituje koliko će dugo još igrati.

Đoković bi u 36. godini mogao da osvoji 23. veliku titulu na Rolan Garosu u Francuskoj i tako postane teniser sa najviše osvojenih turnira. Nadal zbog povrede neće nastupiti na turniru.

„Zapitao sam se koliko dugo još mogu da igram", rekao je Đoković.

  • „Kada je saopštio da će ovo biti njegova poslednja sezona, osetio sam da i deo mene odlazi sa njim."

Nadal je osvojio rekordnih 14 titula na Rolan Garosu i prvi put će propustiti ovaj turnir za poslednjih 19 godina zbog višegodišnje povrede kuka.

Kada je najavio da se povlači, 36-godišnji Španac je rekao da će prestati da igra u bliskoj budućnosti u pokušaju da se vrati za oproštajnu sezonu tokom 2024.

Đoković i Nadal su deo jednog od najdužeg rivalstva u istoriji tenisa - igrali su jedan protiv drugog 59 puta, što je rekord ATP turnira, razmenjujući titule i pobede.

Obojica su pretekla rekord od 18 osvojenih velikih turnira koji je držao Rodžer Federer i ne kriju želju da završe na vrhu.

„Zbog našeg rivalstva, smatram da je on jedan od najuticajnijih ljudi u mojoj karijeri", rekao je Đoković koji je izjednačio Nadalov rekord od 22 osvojena velika turnira pobedom na Australijan openu u januaru,

„On je ogroman motivacioni faktor za mene da nastavim da igram i da se takmičim, da se međusobno podstičemo i takmičimo ko će više postići.

„Zato je ova vest bila šok za svakog. Navela me je da preispitam sopstvenu karijeru Neću danas ništa veliko objaviti, ali kada razmišljam o njegovoj odluci, osećam snažne emocije prema onom što je rekao", zaključio je Đoković.

Đoković je osvojio dve titule na Rolan Garosu, prvi put 2016. kada je Nadal povukao pre meča u trećem kolu, a onda 2021, kada je pobedio Španca u polufinalu.

Treći nosilac, posle Karlosa Alkaraza i Danila Medvedeva ove godine, Đoković je rekao da mu nije krivo što neće igrati protiv najvećeg rivala.

Đoković je pobedio Nadala i u četvrtfinalu 2015, kada je u finalu izgubio od Stena Vavrinke. No, izgubio je osam od njihovih deset susreta na terenima u Parizu,

„Ne volim da ga srećem na Rolan Garosu, da budem iskren", rekao je kroz smeh.

„Uspeo sam da ga pobedim dvaput, ali sam ostavio srce i telo na terenu da bih to postigao.

„Znam koliko je teško igrati protiv njega bilo gde, a posebno ovde.

„Ali kao ljubitelj tenisa i neko ko je deo teniskog ekosistema, uvek želim da pobedim, da vidim najbolje tenisere na svetu, najpoznatije igrače kako ukrštaju rekete", rekao je Đoković.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније