Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V. [ (slobodnadalmacija.hr) ]

26. 04. 2022. 06:41 >> 06:42

DJELOVALI I U MILANU

Šarić i Milovac bili pod lupom italijanske policije

Uporište balkanskih narko kartela su zemlje Južne Amerike, a među njima se kao izvorište droge izdvaja Ekvador. Njega je za svoje poslove izabrao i Darko Šarić, čiji je glavni saradnik Milan Milovac Cigla do ubistva, za čiju je organizaciju Šarić sada osumnjičen, godinama boravio upravo u "centru zbivanja", odakle je vukao konce i upravljao poslovima.

Njihovo poslovanje u Ekvadoru funkcionisalo je po istim principima po kojim to čini balkanska mafija, pokazali su objavljeni rezultati istrage tamošnje policije. Prema izvještaju Ujedinjenih nacija, mafija na ovim prostorima rukovodi se sa čak 40 odsto svjetskog tržišta, a u posljednjih pet godina Ekvador je postao glavni izvor, ali i oaza u kojoj se skrivaju.

Operacija Balkan

Koliko su balkanski kriminalci zastupljeni u toj zemlji najbolje govori činjenica da tamošnji organi reda imaju obradu samo za njih - Operaciju Balkan, kojom istražuju sve, od dolaska u njihovu zemlju, do ponašanja tamo, života, poslova. Neki od dobijenih rezultata ove istrage su objelodanjeni, a rezultati bi se, gotovo dosljedno, mogli preslikati na narko kartel Darka Šarića.

Prema tim podacima, razloga zbog kojih je Ekvador njihova "top destinacija" ima nekoliko. Prvo, sam ulazak u zemlju je jednostavan. Kao Balkancima im ne treba viza i niko ih ne provjerava.

Cesar Pen​a Moran, tužilac u Ekvadoru, koji je nekad bio zadužen za vođenje istrage u vezi s balkanskom mafijom, opisao je mafijaše s prostora Balkana kao tihe i neprimjetne - sve do jednog trenutka.

"U zemlju uđu ispod radara i pritajeni su. Mnogi danju i ne izlaze iz svojih "jazbina". Sve njihove aktivnosti svode se na posjete lukama i tome da prisustvuju sastancima. Kad se posao dogovori, oni se vraćaju u matičnu zemlju", opisao je tužilac.

Osim toga, dokazi pokazuju da su Balkanci uspostavili odlične veze i mreže po cijelom svijetu, a posebno s Italijanima. Njihovu strategiju uporedio je s onom koju primjenjuju iskusni bokseri - dolaze do cilja, zadaju jak udarac i onda se povlače, ali se ne isključuje mogućnost njihovog povratka.

U zemlju ulaze kao turisti ili navodni biznismeni, kako ne bi privukli pažnju. Iz istog razloga sa sobom vode i porodice - supružnike, djecu, roditelje. Da bi opravdali zaradu, otvaraju male firme. Rezultati su pokazali da balkanska mafija dobro posluje na čitavom kontinentu i da su se mnogi članovi infiltrirali među lokalne kartele.

Šarić primjenio "Balkanski model"

Gotovo da se svaka od objavljenih stavki iz istrage može primijetiti u slučaju kriminalne grupe Darka Šarića - od dolaska u zemlju, poslovanja, do tišine sve dok nije došlo do krize oko posla i ubistva. Naime, nakon njegove predaje 2014. godine, poslove s drogom, odnosno operativno vođenje klana, preuzeo je njegov kum i saradnik Milan Milovac zvani Cigla, koji se na tlu Južne Amerike našao poslije akcije "Balkanski ratnik" 2010, kad je za njim raspisana Interpolova potjernica.

Od tog trenutka o njemu se ništa nije znalo, u zemlje Latinske Amerike je ušao neprimijećeno, a tamo je najvjerovatnije koristio lažne dokumente. Gdje je bio saznalo se 11 godina kasnije, odnosno do prošle godine, kad je ubijen pod još nerazjašnjenim okolnostima.

U međuvremenu, do imena Milana Milovca u istragama narko-poslova prva je svojevremeno došla italijanska policija, koja ga je osumnjičila da je rukovodio dijelom grupe koja je bila stacionirana u Milanu, a odakle se upravljalo uličnom distribucijom kokaina po Italiji i EU.

Milovac je sastavljao grupe od po sedam članova, čiji je zadatak bio organizovati uličnu prodaju po velikim evropskim gradovima. Zbog toga, i zbog bliskosti sa Šarićem, on je, prema saznanjima italijanske policije, već tada bio u vrhu piramide tada najmoćnijeg balkanskog narko-klana.

Pored toga, upravljao je kartelima u Južnoj Americi odakle je organizovao trgovinu prema Evropi.

"Svoje si oslobodio, mogao si i mene"

Prema porukama koje su razmjenjivali, a do kojih je došla policija, Milovac nije svojevoljno toliko dugo ostao u Ekvadoru, gdje je u njegovim rukama tada ostao praktično čitav posao.

"Pretpostavljam da si ljut na mene i pozivam te da samo kažeš ili narediš što treba i ja ti nikad neću reći ne. Ali ti druge čuvaš, baš one koje te žele prevariti, a mene šalješ na sastanke. Zajedno smo došli u Ekvador, a onda ste me ovdje ostavili. Usprkos tome, ja ti nikad neću reći ne. Sve si svoje oslobodio pa si mogao i mene. I ja imam djecu", pisao je u decembru 2019. godine Milovac Šariću.

Iz poruka je jasno, a do toga su došli i istražitelji, da u klanu neko vrijeme nijesu "cvjetale ruže", a to je, kako se sumnja, dovelo do Cigline smrti. U njegovim rukama su dotada navodno bile veze sa tamošnjim kartelima, kupovina i organizovanje šverca kokaina prema Evropi.

Darko Šarić je uhapšen prošle sedmice u Beogradu sa najbližim saradnicima, zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja se bavila švercom narkotika iz Južne Amerike i koja je počinila ubistvo njegovog kuma i saradnika Milana Milovca Cigle.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније