Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.L.B./Marko Terzic TVCG ]

27. 07. 2022. 21:10 >> 06:46
4

RAZBIJENA MEĐUNARODNA GRUPA

Kokain švercovali i preko Zapadne Afrike, uhapšenima određeno zadržavanje

Akcija koju je danas pomenula Uprava policije Crne Gore u saopštenju o razbijanju međunarodne kriminalne grupe, a koja se odnosi na mornaricu Obale Slonovače, dogodila se u februaru 2020. godine, i ticala se zapljene 411 kilograma kokaina. Istražni organi te zemlje objavili su neke fotografije i snimke akcije u kojoj je uhapšeno pet osoba, a posebno je bilo zanimljivo što je droga bila spakovana u male paketiće na kojima je bio logo modne kuće Luj Viton. Takođe, i u paketima tamnog piva iz Bolivije. Nakon te akcije nije bilo saopštavano da šverceri imaju bilo kakve veze sa Crnom Gorom, ali je danas nakon saopštenja Uprave policije jasno da su i u taj posao bili umiješani crnogorski kriminalci. Zapadna Afrika je sve važnija tranzitna zona za prebacivanje droge iz Južne Amerike prema Evropi.

U međunarodnoj policijskoj akciji "Florida I" uhapšeno je osam osoba u Crnoj Gori, a procesuirano 28 pripadnika međunarodne kriminalne organizacije koji se dovode u vezu sa krijumčarenjem 6,1 tone kokaina na transnacionalnom nivou, saopštila je Uprava policije. U toj akciji, po nalogu specijalne tužiteljke Sanje Jovićević, Specijalno policijsko odjeljenje uhapsilo je osam osoba.

Nakon saslušanja u Specijalnom tužilaštvu, za svih osam uhapšenih određeno je zadržavanje do 72 sata, rečeno je Portalu RTCG. 

Iz policije su kazali da su imali podršku Europola. 

"U sklopu aktivnosti u borbi protiv teškog i organzovanog kriminala, Uprava policije Crne Gore, je kao nosilac aktivnosti, a uz aktivnu podršku i koordinaciju Europola i u saradnji sa organima za sprovođenje zakona Srbije, Italije, Hrvatske, Slovenije, Španije, Portugala i Holandije, procesuirala 28 lica – pripadnika međunarodne kriminalne organizacije koji se dovode u vezu sa krijumčarenjem 6,1 tone kokaina na transnacionalnom nivou", saopštila je policija.

U akciji je uhapšeno osam osoba - R.V. (39) iz Nikšića, D.G. (62) iz Kotora, S.M. (42) iz Podgorice, N.P. (55) iz Kotora, B.V. (50) iz Kotora, N.G. (48) iz Danilovgrada, J.E. (27) iz Kotora i M.R. (34) iz Podgorice, dok su I.A. (31), F.R. (35), M.L. (58), J.V. (26) trenutno nedostupni nadležnim organima.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, krivičnom prijavom obuhvaćeni su L.C. (47) i S.A. (45), državljani Italije, zatim D.V. (39), F.R. (35), D.G. (62), N.P. (55), N.G. (48), S.M. (42), R.V. (39), I.A. (31), J.V. (26), M.R. (34), B.V. (50), M.L. (58), J.E. (27), Ž.D. (48), M.Đ. (60), V.R. (52), T.B. (39), N.M. (31), V.L. (48), N.M. (43), A.M. (32), D.Ž. (69), D.M. (48) i Z.G. (43), državljani Crne Gore, kao i S.M. (45) i A.D. (46), državljani Republike Srbije.

"Navedena lica su osumnjičena za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Prilikom finalizacije aktivnosti, policijsko-tužilačke mjere i radnje sprovedene su na teritoriji sedam zemalja, a izvršeni su pretresi na ukupno 52 lokacije", saopštila je Uprava policije.

U Crnoj Gori je u sprovođenju aktivnosti učestovalo 200 službenika Uprave policije.

Kako je saopštila policija pretresli su ukupno 33 lokacije u našoj državi i tom prilikom pronašli je i oduzeli više desetina hiljada eura, skupocjene satove, bankovne kartice, dokumenta, municiju i oružje, vozilo i gliser.

"D.V. (39) je prethodno lišen slobode u Republici Srbiji po međunarodnoj potjernici zbog drugih krivičnih djela", saopštila je policija.

Ž.D., M.Đ., V.R., T.B., N.M. (31), V.L., N.M. (43), A.M., D.Ž., D.M. i Z.G. uhapšeni su na Arubi 2020. godine i oni su osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora.

Kako podsjećaju, Uprava policije je tokom 2019. godine otpočela policijsko-tužilačke mjere i radnje na prikupljanju dokaza za grupu lica sastavljenu od državljana Crne Gore, Italije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Velike Britanije, a za koje se sumnjalo da se bave transnacionalnim krijumčarenjem opojne droge kokain rutom Južna Amerika – Evropa, korišćenjem različitih vrsta plovila. Prikupljena saznanja, stepen organizovanosti i modus operandi ukazivali su na to da je grupa bila aktivna i u prethodnom periodu.

Priprema i organizacija kriminalnih aktivnosti sprovodila se u, kako podsjeća policija, Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Španiji – Balearska ostrva, Kanarskim ostrvima, Zelenorskim ostrvima, Capo Verde, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok se realizacija kriminalnih aktivnosti sprovodila u Portugalu – Azorska ostvra, Obali Slonovače, Karibima – Aruba, Grenadi, Sabu, Antigvi i Barbudi, Svetom Eustahiju i Svetom Martinu.

Policija Portugala je 30. maja 2019. godine, na lokaciji Azorska ostvra – Horta, na brodu „Yemaya“, zaplijenila ukupno 500 paketa u kojima se nalazila opojna droga kokain, ukupne težine 592,9 kilograma, podsjeća policija.

Prilikom realizacije ove aktivnosti slobode su lišena tri lica – državljanin Crne Gore, državljanin Hrvatske i državljanin Velike Britanije. Prikupljeni dokazi ukazuju da su ključne uloge u sprovođenju navedene kriminalne aktivnosti imali organizator L.C. - državljanin Italije, povezan sa mafijaškom organizacijom `Ndrangheta (koji je zbog drugih aktivnosti u Italiji već osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina) i F.R. - državljanin Crne Gore, zadužen za regrutaciju pomoraca i pružanje logističke podrške.

"Krivičnom prijavom u vezi sa navedenim događajem obuhvaćeno je 17 lica, od čega su 13 lica državljani Crne Gore. Nadalje mornarica Obale Slonovače je u februaru 2020. godine, na brodu „Trasgo – Nadudanma“ zaplijenila 411 kilograma kokaina i uhapsila pet lica – državljana Gane, dok su u nastavku aktivnosti uhapšena dva lica – državljani Slovenije", podsjeća Uprava policije.

Za organizaciju krijumčarenja sumnjiči se isto lice kao i u prethodnom slučaju - državljanin Italije, dok je cijela grupa angažovana u konktenom slučaju bila sačinjena od 11 članova, među kojima su i dva državljanina Crne Gore.

"Organi za sprovođenje zakona Arube su, takođe u februaru 2020. godine, na brodu „Aressa“ zaplijenili 5,1 tonu kokaina i uhapsili 11 lica – državljana Crne Gore, koji su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od devet do 15 godina. Za organizaciju ove aktivnosti osumnjičen je V.D. - državljanin Crne Gore, koje je već ranije procesuiran zbog aktivnosti krijumčarenja 840 kilograma kokaina u drugom predmetu, a koji je po međunarodnoj potjernici slobode lišen u Republici Srbiji 13. jula 2022. godine", navode u Upravi policije.

Akcija „FLORIDA I“, kako poručuju, predstavlja dio kontinuiranih mjera i radnji koje Uprava policije u saradnji sa međunarodnim partnerima sprovodi u cilju razbijanja struktura organizovanog kriminala koje se bave krijumčarenjam narkotika na međunarodnom nivou, dominantno sastavljenih od pripadnika tzv. balkanskog kartela.

"Ovom prilikom još jednom je potvrđena veoma dobra međunarodna saradnja organa za sprovođenje zakona više zemalja koje su geografski pozicionirane na krijumčarskim rutama, kao i zemalja čiji državljani predstavljaju dio širih transnacionalnih krijumčarskih mreža, uz naglašenu logistišku, operativnu i analitičku podršku EUROPOL-a. Takođe, dio aktivnosti je podržan i od strane Regionalnog projekta EU IPA 2019 "Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu", zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније