Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Slobodan Doknić [ TVCG ]

31. 05. 2022. 06:52 >> 11:46

NP DURMITOR

Rafteri negoduju jer moraju da plaćaju dvije iste takse

Rafteri s Durmitora već nekoliko godina odbijaju da plate takse na korišćenje voda Upravi za vode. Kao razlog navode da Nacionalnom parku plaćaju istu taksu, pa ne žele da dvijema institucijama plaćaju dva puta. Iz Uprave za vodu poručuju da ne naplaćuje takse već samo donose rješenja o obračunu i uplati naknade.

Rafting kompanijama koje posluju u Nacionalnom parku Dirmitor, već duuže vremena su blokirani računi ili im se skida novac sa računa.

Razlog za to je što Upravi za vode nijuesu plaćali takse za korišćenje voda, jer kako tvrde, istu dažbinu već plaćaju Nacionalnom parku.

"Po Zakonu o nacionalnim parkovima, Nacionalni park je privredno udruženje koje rukovodi, upravlja teritorijom parka. Znači, ono je dužno, sve radi, naplaćuje i mi nemamo ni prema kome drugo nikakvu obavezu plaćanja, rekao je Dane Novosel iz Udruženja raftera i stanovništva NP “Durmitor”

Iz Udruženje raftera kažu da za svaku osobu koju usluže Nacionalnom parku plaćaju takse od 13 do 38 eura. 

"Njemu je ovo prirodno dobro dato na upravljanje i on nama već naplaćuje takse, i to vrlo visoke za rafting. Da bi Uprava za vode opet preskočila koncesionara i direktno od nas ponovo naplaćuje", kazao je Miroslav Šljivančanin iz Udruženja raftera i stanovništva NP “Durmitor”

Iz Uprave za vode objašnjavaju da samo sprovode politiku koju donose nadležna ministarstva.

"Uprava za vode ne naplaćuje takse, već donosi rješenja o obračunu i uplati naknade, a sve u skladu sa Zakonom o finansiranju upravljanja vodama. Kao organ državne uprave nadležan za poslove upravljanja vodama u obavezi smo da ispoštujemo legislativu i obveznicima plaćanja naknade donesemo rješenje", navodi se u saopštenju Uprave za vode.

Splavarima je problematično i to što su plaćanja takse oslobođene kompanije iz regiona.

"Firme iz Bosne, Srbije, Slovenije dođu na rijeku, stave 5-10 čamaca, voze, niko im ne traži ništa", dodao je Novosel.

"Tu imamo utisak i to zaista jeste tako da Uprava za vode želi da predstavi kako uspješno naplaćuje tu dažbinu na teritoriji Crne Gore, kako joj je to po meni i nelegalno dato, tako što će naplatiti nama, a nikom, ostalima ne naplaćuje", dodao je Šljivančanin.

Splavari su Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede poslali zahtjev za dobijanje stručnog mišljenja da li je u skladu sa zakonskim propisima plaćanje dvije naknade za isto korišćenje voda i Nacionalnom parku i Upravi za vode.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније