Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ T. S. ]

14. 03. 2023. 13:46   >>  13:46

LjUDSKI FAKTOR

Rijeke u Beranama višestruko ugrožene

Rijeke na području opštine Berane ugrožene su višestruko, a ljudski faktor je uzročnik u svakom pogledu, zbog čega se mora pojačati kontrola i zaustaviti dalja devastacija. To je zaključeno na panel diskusiji “Sačuvajmo naše rijeke” koju je povodom Međunarodnog dana rijeka organizovala Opština Berane. Tokom diskusije je ukazano na činjenicu da su obale Lima i njegovih pritoka mjesto odlaganja otpada, kao i na potrebu podizanja svijesti o tome kod običnih građana.

Takođe je, kako se moglo čuti, neophodno pojačavanje kontrole i pooštravanja kaznene politike u oblasti zaštite životne sredine.

Iz resornog Sekretarijata je ukazano na to da jedan od faktora devastacije predstavlja nekontrolisana eksploatacija šljunka iz rijeke Lim.

Dok se ovi problemi mogu suzbijati kontrolama i uvođenjem reda, u slučaju devastacije rijeka koja je posljedica izgradnje malih elektrana vise se, u odnosu na ono sto je do sada urađeno, više ništa ne može popraviti.

Saopšten je podatak da je na teritoriji opštine Berane u ranijem periodu izgrađeno čak deset malih elektrana, a na taj način su se na udaru našle tri najveće pritoke Lima, Šekularska rijeka, Bistrica i u najavama Kaludarska.

Kako se čulo od predstavnika mjesnih zajednica sa tih teritorija, Šekularska rijeka više faktički ne postoji i sva je u cijevima, dok je na Bistrici nesto manja šteta, ali su posljedice evidentne posebno u ljetnjim mjesecima.

Zbog toga je, kako je rečeno, pogrebno podržati stanovnike MZ Kaludra, gdje je trebalo da se gradi još osam malih elektrana.

Sve koncesije za male elektrane država je izdala prije avgusta 2020. godine, u mandatima premijera Mila Djukanovica i Duška Markovića, a za Kaludarsku rijeku su produžene samo deset dana prije predaje vlasti, na šta Opština Berane nije mogla uticati.

Osim panela pod nazivom “Sačuvajmo naše rijeke”, Opština Berane, organizovala je organizovala je povodom Medjunarodnog dana rijeka i veliku akciju čišćenja otpada sa obala Lima, u koju su se, osim lokalnih preduzeca, uključili i građani i učenici.

Poručeno je da o rijekama i njihovoj zaštiti treba voditi računa svih 365 dana, a ne samo na današnji dan.

Istaknut je i činjenica da Berane jedina opština na toku rijeke Lim kroz Crnu Goru, koja ima kolektor, odnosno prečišćivač voda, koji je prije nekoliko godina izgrađen iz sredstva evropskih fondova, čime ova opština dala veliki doprinos očuvanju ove međunarodne rijeke.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније