Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Gojko Jovanović, Radio Crne Gore ]

27. 03. 2023. 07:26 >> 07:32
1

CRMNIČKI KRAJ

U vinogradu se pravi vino, a Ukšanovići čuvaju tradiciju

Crmnica je odvajkada poznata po dobrom vinu. I danas se u tom kraju, sa posebnom ljubavlju, uzgaja vinova loza. Tradicija vinogradarstva je i u porodici Toma Ukšanovića u selu Boljevići na samoj obali Skadarskog jezera. Lijepe proljećne dane Ukšanovići koriste da obrade i zaštite vinograd.

"Radimo najbolje što znamo, a i nije veliki vinograd, dvije i po hiljade čokota vinove loze, skromno", kaže naš domaćin.

Najviše je zastupljena sorta Vranac, ima i Lisičine, a od skoro se sadi i bijela sorta Malvazija.

"Turistima koji posjećuju Virpazar i Skadarsko jezero ponudimo domaće vino staro i nekoliko godina. Znaju ljudi iz Zapadne Evrope šta je vino i na trpezu im iznesemo i domaći sir, med i druge proizvode iz naše Crmnice čija je priroda očuvana. Ipak, država bi trebalo da pomogne kako bi se zaštitili domaći vinari jer nije lako plasirati naš proizvod. Sve bi to dovelo i do povećane proizvodnje", napominje Ukšanović.

U vinogradu se pravi vino, znaju da kažu vinogradari. Ukšanović posjeduje i vinariju, a razvija i seoski turizam.

"Planiram povećati smještajne kapacitete iako, mislim da nije dobro ulaziti brzo u kreditna zaduženja. Vina imam za gosta i sve činimo da nam ponovo dođe", kaže Ukšanović.

Pored rada na imanju Tomo Ukšanović obavlja i dužnost predsjednika Mjesne zajednice.

"Turisti dolaze u Virpazar i suočavaju se sa nedostatkom parking mjesta. Očigledno je da treba nešto uraditi na tom polju", kaže Ukšanović i dodaje da Crmnici trebaju, a to je i stav Savjeta Mjesne zajednice, kvalitetni putevi.

Crmnica je, često se to kaže, bogat kraj rodnom zemljom, suncem, vodom, a u blizini su Bar i Podgorica. U svemu, najvažnije mjesto zauzima vrijedni čovjek. Dobro dođe podrška države i opštine kada se znalački iskoristi.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније