Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Милена Ђуровић Станојевић [ Radio CG ]

27. 05. 2023. 08:21 >> 08:21

DRŽAVNI ARHIV

Promocija arhivskog nasljeđa u Crnoj Gori

Manifestacija “Neđelja arhiva” biće održana od 29. maja do 2. juna u svim arhivskim odsjecima širom države, uz rekordan broj programa, najavljeno je na konferenciji za novinare koja je održana u Državnom arhivu na Cetinju.

Kako kaže Danilo Mrvaljević, v.d direktora te institucije, cilj je promocija arhivskog nasljeđa i podizanja svijesti o značaju arhiva i arhivske djelatnosti - neprocjenljivog blaga koje se čuva u Državnom arhivu.

"Želimo da privučemo i mlađe građane pa ćemo organizovati posjete učenika osnovnih i srednjih škola i studentata, a za 2. jun je planiran Dan otvorenih vrata. Pored toga planirane su izložbe i prezentacije a počinjemo 29. maja u Podgorici gdje će u 12 sati biti otvorena fotodokumentarna izložba “Prosvjeta u Podgorici” u KIC-u “Budo Tomović”. Istog dana u gradskoj kući u Nikšiću u 19 sati biće upriličena promocija Zbornika dokumenata “Izvještaji Mitra Bakića - crnogorskog poslanika u Carigradu 1885-1887-knjiga I”. Rad na ovom projektu započeo je pokojini Predrag Vukić - istoričar koji je na njemu radio sve do 2019. godine. Rad su nastavili naše kolege Vukota Vukotić i Srđan Pejović koji su proširili izdvojene izvještaje, čime je kompletiran sadržaj izvještaja poslanika Bakića za vrijeme njegovog prvog mandata u osmanskoj carevini. Ovim je otpočeo proces izrade edicije “Izvještaji crnogorskih poslanika u Carigradu” pa će narednog mjeseca biti objavljeni i “Izvještaji Mitra Bakića II", naveo je Mrvaljević.

On je najavio i da će 30. maja biti upričena fotodokumetarna izložba na Cetinju “EI “Obod” – Omaž Petru Sinanoviću–Nagibu, a u Pljevljima u podne biće upriličeno otvaranje renoviranih prostorija Arhivskog odsjeka.

"U Ulcinju u podne u Centru za kulturu u podne biće otvorena izložba “Razvoj školstva u Ulcinju kroz arhivska dokumenta i fotografije. Arhivski odsjek u Baru pripremio je internet izložbu “SNO –Sreski Narodni Odbor Bar (1945-1995.), dok je odsijek u Kotoru pripremio postavku izložbe Ličnog fonda Anastasa Bocarića. Najzanačajniji događaj ovogodišnje manifestacije je naučno stručni skup “Miloš Milošević i kulturna tradicija Boke” koji će biti održan 1. i 2.juna u Kotoru”", ukazao je Mrvaljević.

Predstavnica organizacionog odbora skupa Jelena Vukasović iz kotorskog muzeja naglasila je kako je Miloš Milošević čovjek koji je svojom izuzetnošću i postignućima zadužio, kako Kotor i Boku Kotorsku,  tako i Crnu Goru.

"Teško je zamisliti da je neko poznavao bolje Kotor kroz vjekove od Miloša Miloševića. Lako je potekao iz kapetanske porodice, svoj život je vezao za nauku i struku i dugi niz godina bio direktor kotorskog Istorijskog arhiva. Fakultetske diplome prava i romanistike donio je iz Padove i Beograda, doktorsku tezu odbranio u Zadru, a arhivistiku specijalizirao u Parizu. Bio je i dio tima koji je 1979. godine napisao nominacioni dokument za upis prirodnog i kulturno-istorijskog područija Kotora na UNESKO Listu svjetske prirodne i kulturne baštine. Prebirajući po arhivskim stranicama izdvajao je svako slovo i svako svjedočanstvo o postignuću našeg grada i okolnostima u kojima se razvijao", pojasnila je Vukasović.

Najavila je da će na skupu govoriti više od 30 ljudi od struke i nauke iz zemlje i inostranstva.

"Namjera je da javnosti predstavimo teme vezane za rad Miloševića, ali i Boku Kotorsku - njena dostignuća u domenu arhivistike, bibliotekarstva, muzeologije, pomorstva, istorije, zaštite kulturne baštine, umjetnosti i pjesnistva. Skup će biti održan u Crkvi Svetog Duha u Starom gradu, uz slobodan ulaz za sve koje zanimaju najavljene teme. Najavljujemo ga prvi put u nadi da će ova manifestacija postati redovna i tradicionalna", rekla je Milošević.

Organizator “Neđelje arhiva" je Državni arhiv Crne Gore uz saradnju partnerskih institucija i organizacija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније