Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ M.M.Lj. ]

06. 06. 2023. 08:58 >> 08:58

SKUPŠTINA OPŠTINE

Usvojen program podrške preduzetnicima u Baru

Glasovima većine odbornika, juče su na sjednici Skupštine Opštine Bar, usvojeni Program podrške razvoju preduzetništva 2023-2026, Odluka o izmjeni Odluke o sufinansiranju adaptacije spoljnih djelova zgrada na teritoriji opštine, kao i set Planova zaštite i spašavanja od požara, zemljotresa, klizišta i odrona, te Procjena rizika od katastrofa uz Strategiju za smanjenje rizika i Akustična studije sa specifikacijom nabavke opreme i troškovima postavljanja.

Programom podrške razvoju preduzetništva definisani su modeli za sistemsko unaprijeđenje uslova za bavljenje preduzetništvom, u cilju podsticanja dinamičnog, održivog i inkluzivnog lokalnog ekonomskog razvoja. Pored već postojećih mehanizama direktne podrške usmjerenih ka mikro i malim preduzećima, program podrazumijeva i novu liniju za investicione projekte.

"Ova linija uključuje mogućnost kupovine nove opreme i specijalizovanih vozila, uvođenje standardizacije u procesima pružanja usluga i u samoj proizvodnji, sve sa ciljem da nove investicije omoguće plasiranje kvalitetnije ponude i otvore mogućnosti za nova zapošljavanja. Novim Programom podrške se ujedno potvrđuje opredijeljenje lokalne uprave da doprinese diversifikaciji ponude i da u daljoj podršci fokus stavi na oblastima kao što su inovacije, digitalizacija i unaprijeđenje usluga koje će pratiti savremene poslovne trendove", kazali su iz Opštine.

Značajno povoljniji uslovi definisani su i Odlukom o izmjenama Odluke o sufinansiranju adaptacije spoljnih djelova zgrada na teritoriji opštine.

"Izmjene predviđaju da sve zgrade starije od 30 godina mogu se, na prijedlog Komisije, zbog estetskog unaprijeđenja, poboljšanja bezbijednosti i javnog interesa finansirati do 90% u zoni DUP-a „Topolica I“ i 80% u zoni DUP-a „Topolica II“ od predračunske vrijednosti radova iskazane u ponudi izvođača radova. Ove izmjene nastale su sa ciljem podsticanja učešća etažnih vlasnika na javnim konkursima, stvaranja boljih uslova stanovanja i unaprijeđenja estetske urbane cjeline, i značajno su povoljnije u odnosu na prethodno rješenje koje je podrazumijevalo mogućnost finansiranja do 80% za zgrade starije od 50 godina u užem gradskom jezgru", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali iz Opštine, setom usvojenih akata iz oblasti zaštite i spašavanja stvoreni su formalno- pravni preduslovi za značajno unaprijeđenje i sistemsko djelovanje u slučajevima prirodnih i drugih nepogoda, te na taj način i snažniji sistem zaštite ljudskih života i materijalnih dobara na teritoriji opštine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније