Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Selver Vuković [ RTCG ]

10. 01. 2024. 15:00 >> 08:08
4
Čitaj mi:

ZABRINJAVAJUĆE STANJE

Suši se stara maslina u Baru, problem višak vode

Zabrinuti su mještani naselja Mirovica, a i cijelog Bara - čuvena stara maslina, stara više od dvije hiljade godina, počela je da se suši prije skoro deset mjeseci.

Oglasili su se ovim povodom iz Opštine Bar, navodeći da je početkom maja prošle godine JU “Kulturni centar” Bar evidentirao određene promjene na stablu Stare masline.

Tad su, tvrde iz opštine, stručna lica Biotehničkog fakulteta iz Podgorice obišli Staru maslinu radi utvrđivanja zdravstvenog stanja i davanja smjernica za njeno očuvanje.

"Stručni tim Biotehničkog fakulteta je u julu dostavio Izvještaj o zemljišnim uslovima i agrohemijskoj analizi i izvještaj o zdravstvenom i kondicionom stanju Stare masline. Zaključeno je da simptomi ukazuju na problem sa viškom vode u zemljištu koja zagušuje biljku i onemogućava obavljanje normalnih funkcija", tvrde iz Opštine. 

Opština Bar je tako formirala stručne Komisije kako bi dobili najbolje rješenje i uslove za rast i razvoj Stare masline.

Nju čine Biljana Lazović iz Centra za suptropske kulture Bar, Mirko Knežević iz Centra za zemljište i melioraciju, Sreten Tomović, Građevinski fakultet, Marija Markoč i Mirko Bujišić ispred JU „Kulturni centar“ Bar koji upravlja ovim lokalitetom od 2011. godine.

Komisija je, navode iz opštine, u prethodnom periodu izvršila analizu i procjenu zdravstvenog stanja stabla masline i potvrdila da je glavni problem visok nivo podzemnih voda ispod Stare masline.

Tako su ugrađena četiri pizijometra sa kojih se mjerila i crpila voda, izvšena je hemijska i bakteriološka analiza podzemnih voda kojom je ustanovljeno neznatno prisustvo fekalija koje nisu mogle uticati na zdravstveno stanje stabla.

Urađen je i situacioni plan katastarskih parcela oko Stare masline kao osnov za projektovanje u cilju iznalaženja trajnog rješenja za odvođenje podzemnih voda.

"Stanje stabla Stare masline je zabrinjavajuće, ali će preduzete mjere od strane lokalne uprave i stručnih lica doprinijeti poboljšanju zdravstvenog stanja Stare masline, posebno uzimajući u obzir da je nakon ugradnje i pražnjenja piziometra konstatovan određeni napredak u njenom zdravstvenom stanju, što govori u prilog da su planirani radovi na izgradnji drenažnog rova trajno rješenje. Opština Bar će se kao i do sada voditi isključivo mišljenjima i nalazima struke, te će u kontinuitetu pratiti stanje Stabla masline i efekte preduzetih mjera, uz svakako spremnost da ukoliko se ispostavi za potrebnim, budu angažovana i druga stručna lica iz inostranstva", zaključeno je u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније