Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Milica Stijepović

27. 04. 2024. 20:21 >> 20:21
1

PETNJICA I PLJEVLJA

Loš put, eksploatacija šume i slab signal najveći problemi sela

Ljudi koji žive u udaljenim selima suočavaju se sa brojnim poteškoćama, a naša ekipa zabilježila je priče iz sela Gornja Vrbica u Petnjici i Podmučanj u Pljevljima. Loš put, eksploatacija šume i slab telefonski signal samo su neki od problema stanovnika tih sela.

Vukoje Maksimović iz udaljenog pljevaljskog sela Podmučanj, suočava se, kaže, sa brojnim problemima. Do kuće u kojoj živi skoro da je nemoguće doći zbog eksploatacije šume iz ovog kraja.

“Ovo što je bilo asfalta, to je građom slomljeno. Ovdje je 12 kuća, a evo tri zime sam tu samo ja s familijom. Nema ni signala, napravili repetitor i kako se ga napravili, sad još gori signal”, kaže Maksimović.

Vukoje je otac tri čerke. Kaže da ih svakodnevno mora voziti do škole koja se nalazi na Kosenici i nazad, 26 km puta. To iziskuje vrijeme, ali i novac. I to, dodaje, nije jedini problem. Najviše boli nepravda kada se obrati našim institucijama.

“Deset godina sirovu građu tražim, deset kubika i da platim, da popravim štalu, ne mogu da dobijem. Ko Dobija iz Bijelog Polja, iz Pljevalja, ona što nema ni kokošku pred kuću. Eto što, ko dobija”, ističe Maksimović.

Na problem lošeg puta ukazao je i Izet Cikotić iz petnJičkog sela Gornja Vrbica.

Loše dosta, put nam, imam pet zahteva prema opštini Petnica, oko 30 metara ima, kada je kišovito, kada je vlažnost velika, dolazi do omekšanja terena.

I zbog toga nam omladina odlazi, dodaje Izet.

“Moj sin, najmlađi evo deset mjeseci je otišao za Njemačku, on je bio đak generacije u Beranama, u tehničkoj školi, sposoban, vrijedan. I to nije samo moj problem već i društva uopšte”, kaže Cikotić.

 Crna Gora ima izuzetno lijepa sela sa odličnim prirodnim preduslovima za poljoprivredu. Ali postavlja se pitanje kako je ovdje živjeti stalno ako se naši poljoprivredni proizvođači svakodnevno suočavaju sa ovakvim problemima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније