Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

07. 03. 2021. 12:00   >>  12:00 28

MALI IĐOŠ

CP: Zaustaviti diskriminaciju Crnogoraca

Crnogorska partija pozvala je Ministarstvo kulture i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije, da, kako kažu, zaustave diskriminaciju crnogorske nacionalne zajednice u opštini Mali Iđoš.

“Rukovodstvo te opštine, u kojoj je crnogorski jezik u službenoj upotrebi, pokazuje namjeru da zaustavi rad Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu koji praktično i u simboličnoj ravni predstavlja nukleus nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta crnogorske zajednice u Republici Srbiji”, poručuju iz CP.

Odlukom koju je objavila u Sl. listu od 3.3.2021. godine opština Mali Iđoš je sredstva od šest miliona dinara za redovne aktivnosti kulturno umjetničkih društava rasporedila na tri društva dok je Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo „Princeza Ksenija”, koje djeluje u sklopu Crnogorskog kulturnog centra, izopšteno, kako navode, bez obrazloženja.

Kažu da je crnogorski kulturni centar u Lovćencu, jedini u Srbiji, je multifunkcionalni prostor opremljen da u potpunosti zadovolji potrebe crnogorske zajednice za kulturnim i društvenim aktivnostima.

“U sklopu centra je smještena i Crnogorska biblioteka i čitaonica sa knjižnim fondom od blizu 10.000 naslova koja predstavlja jedinstvenu instituciju crnogorske kulture u Republici Srbiji. U centru se održava i tradicionalna Pokrajinska smotra recitatora na crnogorskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine. Na platou ispred centra su i biste nacionalnih korifeja Petra II Petrovića Njegoša i kralja Nikole I Petrovića. Crnogorski kulturni centar su prilikom zvaničnih pośeta Beogradu obišli najviši državni predstavnici Crne Gore”, poručuju iz CP.

Situacija u Malom Iđošu kao i ona u opštini Vrbas, u kojoj, kako navode, lokalna samouprava izbjegava ustavnu i zakonsku obavezu da uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu, govori o, poručuju iz CP, zabrinjavajućem položaju u kojem se nalazi crnogorska zajednica uoči popisa stanovništva, koji predstavlja važan bilansni trenutak za njen opstanak i mogućnost ostvarivanja manjinskih prava u Republici Srbiji.

“Crnogorska partija očekuje da država Srbija svim svojim građanima omogući ravnopravan status u ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i građanskih sloboda, bez obzira na nacionalnu pripadnost”, zaključuje se u saopštenju CP.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније