Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

28. 03. 2021. 20:48 >> 21:55
5

BANA

Hitno smijeniti Leposavića, Abazović na moralnom ispitu

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) u dopisu upućenom predsjedniku i potpredsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću, medijima i bošnjačkim političkim i društvenim faktorima u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i emigraciji, najoštrije osuđuje negiranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore Vladimira Leposavića. Oni su pozvali Krivokapića i Abazovića da hitno smijene Leposavića a bošnjačke i društvene faktore u Crnoj Gori da odbiju kontakt sa Vladom dok se to ne dogodi.

“Anticivilizacijski i neljudski je čin da se u Skupštini Crne Gore, najvećoj državnoj instituciji, u kontinuitetu negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, i to sada od strane ministra u Vladi, koja je najavljena kao “ekspertska”, od kojih se očekivalo znanje i neselektivna tolerancija prema svim građanima u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju asocijacije BANA.

Poručuju da je poražavajuće da jedan ministar pravde, a uz to, ljudskih i manjinskih prava, osporava legitimitet dva najveća internacionalna suda u Hagu koje su osnovale Ujedinjene Nacije.

“Ministar Leposavić, da ima najmanji djelić ljudskosti, tolerancije i osjećanja prema žrtvama srpsko-crnogorske genocidne agresije na BiH, nije morao čekati odluke najvećih sudova na planeti (ali i Suda u BiH i drugim državama u kojima su srpski zločinci osuđeni za genocid), već se kao pravnik puno ranije trebao uputiti ka Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici, da se uvjeri o obimu zla velikonacionalističke ratne politike Srbije i Crne Gore i genocida nad Bošnjacima, a koji su počinili njegova pravoslavna braća i sunarodnici”, navode iz Bane.

Oni dodaju da bi ministar pravde iz “ekspertske vlade” trebao znati da se u presudi o genocidu u Srebrenici pored ostalog ističe: "Sud zaključuje da su djela počinjena u Srebrenici, koja potpadaju pod član II(a) i (b) Konvencije, izvršena sa specifičnom namjerom da se djelimično uništi grupa muslimana Bosne i Hercegovine kao takva, i shodno tome, da ona predstavljaju djela genocida koji su izvršili pripadnici VRS u Srebrenici i u njenoj okolini počevši od 13. jula 1995".

Poručuju da zbog manipulacija Leposavića o "tzv. građanskom ratu u BiH", trebao je pročitati djelimičnu presudu protiv Slobodana Miloševića na koju se nije žalio čime je postala pravosnažna i ima snagu samostalne presude, i koja bi bila sastavni dio presude protiv Slobodana Miloševića da je doživio njeno izricanje, gdje se nedvosmileno govori o agresiji, UZP i genocidu.

Istup Leposavića u Skupštini, ističu da ih navodi na razmišljanje da je ministar u “vladi eksperta“, ipak došao do istine o planetarnom genocidu nad Bošnjacima i udruženom zločinačkom poduhvatu nad Bosnom i Hercegovinom od strane Srbije i Crne Gore, te da negiranjem genocida u Skupštini u stvari namjerava biti megafon velikonacionalističkih snaga u Crnoj Gori i oko nje, posebno onih zločinačkih snaga iz 90-tih, koje sada izjavama iz skupštinskih klupa podstiče da nastave sa prolivanjem krvi nezaštićenih nevinih civila.

“Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija zbog negiranja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, poziva predsjednika Vlade i potpredsjednika, bez odlaganja i hitnim postupkom da smijene Leposavića sa pozicije ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore. Takvim potezom potvrdiće da neće dozvoliti da u Vladi sjede osobe koje negiraju presuđeni genocid i koji osporavaju sudove Ujedinjenih Nacija i pravne presude najvećih svjetskih sudskih instanci”, poručuju u saopštenju.

Onaj koji negira genocid, dodaju, u stvari ponovo poziva na krovoprliće, takav ne može biti ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore.

Poručuju da je Abazović na moralnom ispitu pred porodicama žrtava genocida u Srebrenici i javnosti, ili će potvrditi da je pri stavu da osuđuje genocid u Srebrenici ili sve izjave koje je davao u toku izborne i postizborne kampanje, najobičnija farsa.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija posebno ističe, negiranje genocida je u stvari u funkciji zaštite izvršioca genocida, tj. ratnih zločinaca.

“Zato pozivamo sve parlamentarne stranke i poslanike u Skupštini Crne Gore da usvoje Zakon protiv negiranja holokausta i genocida. Tim činom Crna Gora će postati prva država u regionu sa takvim zakonom koji će onemogućiti sve reterogradne i nacionlističke snage da negiraju genocid, ali i spriječiti podsticanje na ponavljanja genocida i svih drugih zločina”, navode u saopštenju.

Leposavić je, dodau, zbog ponižavajućih stavova ne samo da ne može biti ministar pravde, već ni ljudskih i manjinskih prava, jer je udario na žrtve genocida i njihove porodice, ali i bošnjačko nacionalno biće u Crnoj Gori i uopšte.

“Pozivamo sve bošnjačke političke i društvene faktore u Crnoj Gori i emigraciji do odbiju sve kontakte sa članovima Vlade Crne Gore, posebno ministarstva na čijem je čelu Leposavić, sve dok ga ne smijene sa ministarske pozicije”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније