Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 09. 2015. 11:16 >> 19:41
23

PRESUDA ZA KOŠLJUN

Rađenoviću šest godina, Tičić oslobođen

Bivši predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović osuđen na šest godina zatvora, zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom prodaje zemljišta na Košljunu. Službenica Prve banke Jelica Petričević i Budvanin Vido Rađenović osuđeni su na po šest mjeseci zatvora. Nekadašnji menadžer budvanske opštine, Aleksandar Tičić, oslobođen je optužbi.

Presudu je u Višem sudu izrekla sutkinja Valentina Pavličić. Ona je saopštila da je Rađenović zbog zloupotrebe službenog položaja osuđen na pet godina i 10 mjeseci zatvora, dok je zbog nezakonitog posjedovanja oružja dobio tri mjeseca. Odlukom suda on je dobio jedinstvenu  kaznu od šest godina zatvora. Rađenoviću će u izvršenje kazne biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Sutkinja Pavličić je saopštila i da su Lazar Rađenović, Jelica Petričević, i Vido Rađenović nesumnjivo svjesno ušli u posao kojim je nanesena šteta opštini Budva.

Advokat Lazara Rađenovića, Branislav Tapušković saopštio je novinarima da je nezadovoljan presudom, te da kako je kazao, veću disproporciju u kaznama za ista krivična djela „u životu nije vidio“. To kako je saopštio, novinarima govori o nečemu drugom i dodaje da je presuda skandal.

Advokatu Tapuškoviću sumnjivo je, kako navodi, što je sud presudu zasnovao samo na iskazu Vida Rađenović.

Lazar Aković, kazao je nakon izricaja presude da je za svog branjenika Vida Rađenovića i očekivao najmanju kaznu.

Advokat Aleksandra Tičića, Dragoljub Đukanović zadovoljan je oslobađajućom presudom i kako navodi od samog početka je tvrdio da je to jedina moguća odluka.

Podsjetimo troje od četvoro okrivljenih u završnim riječima ponovili su da ne stoje navodi optužnice te da očekuju oslobađajuću presudu. Za razliku od njih, Vido Rađenović tokom postupka priznao je krivicu i kazao je da je spreman da ide u zatvor.

Prvooptuženi Lazar Rađenović koji je u vrijeme transakcije bio potpredsjednik opštine, tvrdio je tokom suđenja da je sve urađeno u skladu sa zakonom, izuzev ugovora o pozjamici novca iz opštinske kase na račun firme optuženog Vida Rađenovića.

“Te dokumente je potpisao tadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača”, kazao je ranije Rađenović.

U završnoj riječi tužilac Lidija Vukčević saopštila je da dokazi koji su prikupljeni nedvosmisleno pokazuju da su 2007. u Budvi i Podgorici, Rađenović i Tičić, uz pomoć Petričević i Vida Rađenovića omogućili da u postupku javne prodaje preko 27 hiljada kvadratnih metara opštinskog zemljišta, kupi privatno preduzeće SP Luna, a onda toj firmi za kupovinu obezbijedili novac iz kredita banke.

Takođe  je navela da su se bivši gradonačelnik Rađenović i menadžer Tičić, vodili ličnim, a ne javnim interesima prilikom prodaje zemlje na brdu Košljun i da su im u tom poslu pomogli Petričević i Vido Rađenović.

"Okrivljeni su počinili krivična djela u cilju zadovoljenja ličnih, a ne javnih interesa i zloupotrebom službenog položaja pribavili 515 hiljada eura”, kazala je ranije Vukčević.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније