Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina/RTCG.me ]

07. 12. 2015. 16:49 >> 16:39
4

MAGLA U PLJEVLJIMA

EPCG: TE nije uzrok zagađenja

U Pljevljima je, tokom proteklih deset dana, zabilježena emisija PM 10 čestica u vrijednosti ispod dozvoljene, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i poručeno da Termoelektrana (TE) ne može imati presudan uticaj na kvalitet vazduha u tom gradu. Pljevlja se i danas nalaze pod maglom. Podsjetimo, prethodnih dana bilo je problema s povećanom zagađenošću vazduha u tom gradu.

"Povodom povećanja zagađenosti vazduha u Pljevljima posljednjih dana, informišemo javnost da je tokom prethodnih deset dana mjerna stanica TE Pljevlja, bilježila u prosjeku emisiju čvrstih čestica od 10-15 mg/m3, što je znatno ispod dozvoljene vrijednosti od 50 mg/m3", kaže se u saopštenju.

Ti podaci, kako je ocijenjeno, dovoljno govore o opravdanosti "pojedinih paušalnih ocjena o doprinosu Termoelektrane u ukupnom zagađenju vazduha u Pljevljima". Iz EPCG su podsjetili i da je Termoelektrana bila van pogona od 26. novembra naveče do 29. novembra ujutro, kao i od 2. decembra popodne do 4. decembra.

"U prilog smjeru u kome treba locirati glavni problem uzroka zagađenja grada PM 10 česticama, treba imati u vidu i činjenicu da u ljetnjem periodu skoro da i nema prekoračenja graničnih vrijednosti, a ljeti Termoelektrana radi istom snagom kao i u zimskom periodu, kada su prekoračenja evidentna", navedeno je u saopštenju.

EPCG je, kako su kazali, finalnom rekonstrukcijom elektrofiltera u TE "Pljevlja", u koji je uloženo oko 11 miliona eura, smanjila koncetraciju čestica u dimnim gasovima na svega 20-25 mg/m3, što je, dodaje se, znatno ispod EU standarda koji propisuju graničnu vrijednost od 50 mg/3.

"Lokacija TE "Pljevlja" koja je od centra grada udaljena 2,5 kilometra, kao i visina dimnjaka (250 metara), takođe upućuju na zaključak da TE ne može imati presudan uticaj na kvalitet vazduha u gradu", poručeno je iz EPCG.

Oni podsjećaju i da je uslov za gradnju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja toplotna centrala, koja je preduslov za toplifikaciju grada.

"Toplifikacijom grada znatno bi se smanjilo zagađenje vazduha iz preko pet hiljada individualnih ložišta i oko 40 kolektivnih ložišta koja su, kako istraživanja ukazuju, najveći zagadjivač centralnog dijela grada", zaključuje se u saopštenju.

Kakvo je stanje vazduha u Pljevljima potvrđuju i fotografije koje nam je poslao čitalac.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније