Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

13. 03. 2016. 22:43 >> 22:31

EVROPSKA AKCIJA

Ombudsman u kampanji protiv rasizma

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda učestvovaće u kampanji „Evropska sedmica akcije protiv rasizma“, koja će, u susret 21. martu - Međunarodnom danu eliminacije svih oblika rasne diskriminacije, biti organizovana širom Evrope tokom naredne sedmice.

Svake godine Evropska mreža protiv nacionalizma, rasizma, fašizma, koja podržava migrante i izbjeglice koordinira sedmicu borbe protiv rasizma.

„Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda daće doprinos toj međunarodnoj kampanji organizovanjem više aktivnosti, čiji fokus će dominantno biti na razmatranju pripremljenosti države za eventualni priliv migranata“, navodi se u saopštenju te Institucije.

Dodaje se da su nadležni državni organi, iako Crna Gora nije pogođena izbjegličkim talasom, pripravni za takvu mogućnost i prate situaciju u regionu i Evropi. 

U saopštenju se kaže da je Zaštitnik, zbog važnosti tog pitanja i mogućeg uticaja na Crnu Goru, odlučio da, u okviru ovogodišnje kampanje, sa predstavnicima nadležnih državnih institucija razgovara o tom pitanju i razmotri aktuelne informacije i eventualne probleme.

Najavljeno je da će predstavnici Institucije sjutra razgovarati sa direktorom Uprave za zbrinjavanje izbjeglica, Željkom Šofrancem, nakon čega će posjetiti Rome u kampu Konik.

Romi su kategorija stanovništva koja je, prema izvještajima Zaštitnika, najugroženija u crnogorskom društvu (uz osobe sa invaliditetom i LGBT) i u stalnom je fokusu pažnje te Institucije.

„Iako nije vezana za sedmicu u kojoj se realizuje kampanja, važna predstojeća aktivnost Institucije jeste održavanje dvodnevne konferencije o anti-diskriminaciji, koju organizujemo u aprilu, a na kojoj će se govoriti i o položaju Roma u društvu i njihovom suočavanju sa diskriminacijom“, navodi se u saopštenju.

Međunarodni dan suzbijanja rasne diskriminacije ustanovile su Ujedinjene nacije kako bi podsjetile i upozorile na "Massaker von Sharpeville" kada je u Južnoafričkoj Republici ubijeno 69 ljudi koji su mirno demonstrirali protiv aparthejda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније