Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

21. 03. 2016. 20:30 >> 20:21

MEĐUNARODNI DAN

Azilanti i migranati diskriminisani

Azilanti i migranati, su izloženi svim oblicima diskriminacije i Crna Gora treba da uloži dodatne napore kako bi svaku opciju spremno dočekala, poručio je zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Siniša Bjeković.

On je danas sa saradnicima posjetio Prihvatilište za strance i Centar za tražioce azila i razgovarao sa direktoricom Direktorata za upravne unutrašnje poslove Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Sandrom Bugarin, načelnikom Odsjeka za strance, vize i suzbijanje nezakonitih migracija, Draganom Stevanovićem kao i sa upravnikom Centra za tražioce azila, Duškom Jovićevićem.

Bjeković je kazao da je veoma bitno da se Evropska sedmica akcije protiv rasizma na nivou Evrope održava u skladu sa načelom poštovanja prava populacije azilanata i migranata, koji su, kao takvi, izloženi svim oblicima diskriminacije.

“Što se tiče same Crne Gore, iako je talas izbjeglica nije direktno pogodio, smatramo da je potrebno uložiti dovoljno napora da svaka opcija bude spremno dočekana”, rekao je Bjeković.

On smatra da je u tom smislu najznačajnije da država tim ugroženim osobama obezbijedi minimum ljudskih prava i sloboda koja su im zagarantovana međunarodnim standardima i nacionalnim zakonodavstvom.

“Zadovoljni smo saradnjom sa MUP-om i direktoricom Bugarin, sa kojom saradnja traje duže vremena i ne temelji se samo na razmjeni mišljenja već i na dosta podataka koje Institucija Zaštitnika pribavlja u vezi sa izradom godišnjeg izvještaja“, kazao je Bjeković.

Stevanović je ocijenio da Prihvatilište za strance odlično funkcioniše, kako u svim organizacionim tako i u bezbjednosnim segmentima.

On je rekao da službenici Prihvatilišta u radu poštuju garantovane standarde ljudskih prava i da se toj oblasti poklanja velika pažnja. Prema njegovim riječima, službenici su u toj oblasti prošli i posebne obuke.

Iz Institucije Zaštitnika je saopšteno da su zaposleni u Centru istakli harmoničan odnos sa strancima, i naveli da su dva njihova službenika bili svjedoci na jednom vjenčanju, koje je obaveljeno u Centru, gdje je omogućeno i obavljanje vjerskih ceremonija.

“Današnjim razgovorima i posjetama završene su aktivnosti institucije Zaštitnika u sedmici borbe protiv rasizma”, kaže se u saopštenju te institucije.

Oni su podsjetili da je Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda doprinijela međunarodnoj kampanji Evropska sedmica akcije protiv rasizma organizovanjem više aktivnosti, čiji fokus je dominantno bio na razmatranju pripremljenosti države za eventualni priliv migranata, a aspekta zaštite ljudskih prava.

Međunarodni dan suzbijanja rasne diskriminacije (21. mart) ustanovile su Ujedinjene nacije kako bi podsjetile i upozorile na "Massaker von Sharpeville" kada je u Južnoafričkoj Republici ubijeno 69 ljudi koji su mirno demonstrirali protiv aparthejda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније