Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

onogost.me

04. 04. 2016. 16:10 >> 17:46
1

KOMUNISTI ĆE TRAŽITI

NK: Ulicu ili trg nazvati Titovim imenom

Spomenik pod Trebjesom koji je nedavno bio na meti vandala, danas je u znak protesta okupio brojne političke partije i njihove pristalice.

Radisav Stanišić, ispred Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore, najoštrije je osudio skrnavljenje ovog spomenika i zapitao se da li su ljudskost i moral u današnjem vremenu toliko srozani da bi se činila ovakva neljudska djela.

„Nije ovo prvi put da se pojedinci neljudski odnose prema slavnoj prošlosti. Sjetimo se skrnavljenja biste Save Kovačevića pronađenoj na smetlištu u Grahovu, nestanka biste Đoka Pavićevića, Mileve Lajović Lalatović, Ratka Žarića, kao i nestanka spomen ploča sa mnogih spomenika“, podsjetio je Stanišić.

On je osudio i mijenjanje naziva ulica, trgova, gradova, ali i, kako kaže, zanemarivanje uloge priznate ličnosti, Josipa Broza Tita, koja je obilježila 20. vijek. Shodno tome, on je najavio da će od predstavnika Skupštine opštine tražiti da se jedna od ulica nazove po Josipu Brozu Titu ili da se glavnom nikšićkom Trgu vrati njegovo ime.

Dodao je da komunisti nikada neće dozvoliti da se zaborave pali borci za slobodu i pozvao nadležne da se ovaj sličaj riješi.

„Mi članovi Jugoslovenske komunističke partije tražimo od predsjednika Opštine i Saveza boraca i antifašišista da hitno saniraju ovaj spomenik, a od MUP-a da pronađe počinioce ovog sramnog djela“, rekao je Stanišić.

Njegov kolega iz partije, Vojo Miljanić, podsjetio je na sve koji su na ovom mjestu pali za slobodu, ali i na sve ono što ovaj spomenik simbolizuje.

„Ostajem u nadi da će počinilac ovog nečasnog djela uvidjeti svoju neoprostivu grešku i ispraviti je u što kraćem vremenu kako bi spasio obraz sebi i svom potomstvu“, izrazio je očekivanja Miljanić.

Vladan Šćepanović, ispred Radničke partije, istakao da je vremenom zbog same atmosfere u društvu izgubljena svrha, smisao i simbolika spomenika, pa da ovakve pojave ne čude.

„S obzirom na to da su ovakvi postupci sve češći mislim da bi se moralo nešto preduzeti što hitnije i da se ovaj problem, koji je postao opšta pojava, napokon riješi“, kazao je on dodajući da bi trebalo posvetiti pažnju i uređenju kompleksa svih spomenika iz Drugog svjetskog rata.

Momčilo Mićunović, predjedinik OO SD Nikšić, istakao je da su se danas i Socijaldemokrate okupile na ovom mjestu, kako bi osudile zločin nad spomenikom borcima za slobodu.

„Mi kao Socijaldemokrate u svom programu baštinimo antifašizam i uvijek ćemo stati i osuditi ovakav čin kakav se desio sa ovim spomenikom. Ovom prilikom apelujemo na sve strukture u smislu njegove zaštite, u čemu ćemo sami učestvovati i dati svoj doprinos da se ovo ne bi ponovilo“, jasan je Mićunović i poručivši da se na sve načine pokuša zaštiti ovaj spomenik, ali i svi spomenici revolucije na teritoriji Opštine Nikšić.

Elma Adrović, predsjednica Foruma mladih Socijaldemokratske partije OO Nikšić, takođe je izrazila negativan stav prema ovom činu, govoreći da ovakav postupak mora naići na nerazumijevanje.

„Možda ne treba da čekamo da se desi nešto ovako, već da svakog dana veličamo ideju slobode i ljude koji su dali život za ovu zemlju i za ovaj narod“, kazala je Adrović.

Radoš Šućur, potpedsjednik Opštine Nikšić, najavio je da će lokalna uprava voditi računa o svim spomenicima, njihovoj ulozi i stanju.

„Ja vjerujem da je ovo djelo nekog neodgovornog pojedinca. Ne vjerujem da je organizovano od strane bilo koga da uradi nešto ovako. Opština će sigurno, u svom djelu, ono što treba uraditi da se vrati u pređašnje stanje dio spomenika koji služi za čast Nikšiću, a i čitavoj Crnoj Gori“, istakao je Šućur.

On je poručio da je najbolji odgovor ovakvim djelima da se ponovo postavi sve kako je bilo, te da će tako pojedinci uvidjeti da rade stvar koja nije dobra za ovaj grad.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније