Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

20. 05. 2016. 20:45 >> 20:29
1

BAKOVIĆ PORUČIO

Roditelji da pažljivije prate odrastanje djece

Crnogorski Ombudsman Šućko Baković apelovao je na roditelje i staratelje djece koja pokazuju sklonost ka neprihvatljivom ponašanju da sa više pažnje prate njihovo odrastanje i da se ne ustručavaju da potraže profesionalnu pomoć.

“Neophodno je podstaći roditelje/staratelje na partnersku saradnju sa obrazovnim ustanovama i servisima socijalne zaštite, u cilju zajedničke brige i vaspitavanja djeteta”, kaže se u reagovanju.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je kazao da poslednji primjer vršnjačkog nasilja u Mojkovcu ponovo aktuelizuje tu problematiku i opominje da kao sistem i društvo moramo više i odlučnije da joj se suprostavimo.

Kako se navodi, posljedica sukoba dva učenika srednje škole u Mojkovcu su i tjelesne povrede jednog od njih, a upotreba noža dodatno dramatizuje taj događaj.

“Zaštitnik smatra da posljedice tog djela treba da alarmiraju sve nas kao pojedince i kao profesionalce koji rade sa djecom i za djecu, da nađemo efikasnije načine djelovanja na uzrok”, kaže se u saopštenju.

Nasilje među učenicima je, kako se navodi, ozbiljan problem, koji je prisutan i u crnogorskom društvu kroz različite oblike delikvantnog ponašanja.

“Zaštitnik je više puta apelovao da je neophodno razviti preventivne mehanizme koji bi djecu usmjeravali na principe nenasilne komunikacije, a kroz školsku medijaciju omogućiti im da uz profesionalnog posrednika dođu do rješavanja nesuglasica i sukoba, u duhu tolerancije, demokretičnosti, prihvatanja različitosti i poštovanja osnovnih ljudskih prava, bez izuzetka”, kaže se u reagovanju.

Ističe se da je posebno otežavajuća okolnost da se nasilje dešava u okviru obrazovnih ustanova, u okruženju u kojem djeca provode najviše vremena i koje bi za svako dijete trebalo da predstavlja bezbjednu sredinu koja će omogućiti potpun razvoj njegovih potencijala.

Kako se navodi, stiče se utisak da se prvi znaci neprimjerenog ponašanja u određenom stepenu tolerišu i posmatraju kao prihvatljiv model, što nerijetko dovede do težih oblika nasilja među učenicima”.

“Ovo upućuje da od nadležnih subjekata i roditelja/staratelja izostaju blagovremene i adekvatne mjere kao i koordinirana saradnja u cilju pružanja pomoći i podrške djetetu koje ispoljava neprihvatljive oblike ponašanja”, kaže se u reagovanju Zaštitnika.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније