Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me

31. 05. 2016. 10:21 >> 10:29
15

OMBUDSMAN PODNIO

Krivična prijava protiv komandanta SAJ-a

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković, podnio je krivičnu prijavu protiv komandanta Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), Radosava Lješkovića, zbog sumnje da nevršenjem službene dužnosti i ometanjem sprovođenja pravde zloupotrebio službeni polažaj nakon protesta Demokratskog fronta koji su održani 24. oktobra prošle godine.

 

„Nakon završetka skupa,  oko 23sata, građanin Milorad Martinović  kretao se ulicom Jovana Tomaševića, sopstvenim automobilom u društvu sa dva prijatelja V. R. i K. M., kada je zaustavljen od strane pripadnika SAJ-a, izveden iz automobila i brutalno pretučen od strane najmanje četrnaestorice pripadnika ove jedinice, kojom prilikom je oštećena i njegova imovina- demoliran je njegov automobil“, navodi se u obrazloženju prijave koju je Baković podnio vrhovnom državnom tužiocu (VDT). 

Zaštitnik je, kako se dodaje, nakon informacija i video snimka koji su o tom događaju objavili mediji, po sopstevnoj inicijativi pokrenuo ispitni postupak.

„Narednog dana 26. oktobra,  predstavnici institucije Zaštitnika,  u skladu sa članom 25 Zakona o zaštitniku/ci ljudskih prava i sloboda, posjetili su Milorada Martinovića na odeljenju Ortopedije u Kliničko bolničkom centru Crne Gore u Podgorici  i  obavili razgovor  sa njim. Imenovani je istom prilikom podnio pritužbu Instituciji Zaštitnika, navodeći da je žrtva upotrebe prekomjerne sile i brutalnog prebijanja od strane policijskih službenika. Istog dana, 26.10.2015 godine aktom broj 01-488/3 zatraženo je Izjašnjenje od Uprave policije na navode iz pritužbe Milorada Martinovića i pozvani na razgovor u svojstvu svjedoka  K. M. i V. R.“, navodi se u saopštenju.

Ombudsman je podsjetio da su mediji 4. novembra objavili da je komandant SAJ-a, koja je u noći protesta 24.10.2015 godine, pretukla Milorada Martinovića, odbio da tužilaštvu saopšti imena policajaca koji su u tome učestvovali.

“Uprava policije dostavila je izjašnjenje u kome je između ostalog navedeno: da službenici CB Podgorica u saradnji sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici preduzimaju niz mjera i radnji u cilju utvrđivanja pravog činjeničnog stanja i rasvjetljavanja događaja, od 24.10.2015.godine, oko 23 sata u u kojem je građanin, Milorad Martinović zadobio teške tjelesne povrede. Na osnovu više pregleda i analize objavljenog video materjala koji se odnosi na konkretni predmetni događaj od 24. oktobra 2015. godine”, naveo je Baković u obrazloženju prijave.

Zaštitnik je, kako se dodaje, zapazio da se na mjestu događaja nalazilo oko 35 službenika Uprave policije.

“Od tog broja, četrnaestorica su bila neposredno oko Martinovića, koji je bespomoćno ležao na asfaltu; da su svi bili uniformisani; da je manji broj policijskih službenika bio sa bijelim kacigama na glavi; da se izdvaja jedan od četrnaestorice službenika, koji svom snagom građanina bije gumenom palicom; da ostali službenici posmatraju i naizmjenično  prilaze  građaninu udarajući ga palicama i šutirajući nogama.Upečatljiv je trenutak kada jedan od policijskih službenik a bezuspješno pokušava da odvuče za rukav  kolegu  koji je udarao  palicom građanina. U jednom trenutku, treći službenik uspijeva da odgurne pomenutog snagom svoga tijela, sprečavajući ga da dalje udara. Za to vrijeme 18 policijskih službenika gumenim palicama udaraju po automobile i oštećuju ga - lome (prednja svijetla, stakla, šoferšajbnu i dr). Nadalje, uočava se da jedan od policijskih službenika ubacuje nepoznati predmet u Martinovićev automobil i da svi službenici užurbanim koracima napuštaju mjesto događaja. Nakon izvjesnog vremena nepomično tijelo imenovanog, koje se nalazilo na trotoaru, policijski službenici na nosilima unose u policijsko vozilo- bijeli defender i odvoze”.

Ombusdman dodaje da je konstatovao kako su postupanjem službenika Uprave policije u konkretnom slučaju povrijeđena prava građanina Martinovića, na način što je više policijaca primijenilo prekomjernu fizičku silu i gumenu palicu prema njemu dok je ležao na asfaltu u bespomoćnom položaju nemoćan za bilo koju vrstu otpora, udarajući ga po čitavom tijelu. „Tom prilikom građanin je zadobio veliki broj udaraca i nanijete su mu teške  tjelesne povrede“.

„Zaštitnik je ocjenio da su u postupanju službenih lica Uprave policije prema građaninu Martinović Miloradu sadržani svi elementi nečovječnog i ponižavajućeg postupanja: učešće službenih lica, namjera kažnjavanja (za pretpostavljeno učešće u incidentima na javnom okupljanju koje je prethodilo), bespomoćnost žrtve i intenzitet nanijetog bola. Ovakva primjena sile narušava ljudsko dostojanstvo i predstavlja povredu prava garantovanog članom 3. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Postupanje policijskih službenika je bilo nečovječno jer je trajalo neopravdano dugo i izazvalo je teške tjelesne povrede i jake fizičke i psihičke patnje. Isto postupanje je i ponižavajuće jer je  pobudilo osjećaj straha, rastrojstva i inferiornosti. Obzirom na učešće službenih lica, intenzitet primijenjene sile, način upotrebe sredstava prinude, bespomoćnost žrtve i težinu posljedica zadobijenih tjelesnih povreda, ovakvo postupanje prema građaninu Miloradu Martinović predstavlja – torturu", smatra Baković.

On je saopštio da su policijski službenici prilikom upotrebe sredstava prinude, ovom prilikom, nosili maske što ne predstavlja dobru praksu.

„Evropski  Komitet za prevenciju torture i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) je u više navrata kritikovao takvu praksu, jer otežava  identifikaciju službenih lica u slučajevima prekoračenja ovlašćenja. Preporuka CPT-a je da maske treba koristiti samo izuzetno i u tom slučaju neophodne su vidne oznake koje bi, u slučaju prekoračenja ovlašćenja, omogućile identifikaciju i utvrđivanje odgovornosti službenih lica. Problemi koji su nastali u identifikaciji policijskih službenika koji su učestvovali u ovom nemilom događaju potvrđuju potrebu postupanja po preporuci CPT-a i neophodnost odgovarajućeg vidnog obilježavanja službenika u djelovanju na terenu“, navodi Baković.

Ombudsman podsjeća da je Osnovno državno tužilaštvo identifikovalo dvojicu pripadnika SAJ-a  Gorana Zejaka i Boro Grgurovića, kojima je stavljeno na teret krivično djelo mučenje u sticaju sa krivičnim djelom – teška tjelesna povreda, zbog sumnje da su učestovali u prebijanju Martinovića.

„Imajući u vidu navedeno, a polazeći od svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja, pridržavajući se načela pravde i pravičnosti, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore je dao Mišljenje  u decembru prošle godine sa  preporukom Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije, da bez odlaganja preduzmu mjere za identifikaciju i utvrđivanje odgovornosti svih policijskih službenika koji su, dana 24. oktobra 2015. godine, prema građaninu Martinović Miloradu, primijenili prekomjernu fiziču snagu i gumenu palicu, nanijeli mu teške tjelesne povrede i oštetili njegovu imovinu i da u roku od 15 dana od dana prijema preporuke, Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore dostavi izvještaj o preduzetim radnjama i mjerama za izvršenje ove preporuke“.

MUP je, kako se dodaje, obavijestio Bakovića 21. januara da su službenici Uprave policije –CB Podgorica, u svakodnevnoj koordinaciji i po zahtjevima nadležnog tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, preduzeli brojne mjere i radnje u pravcu identifikacije izvršilaca povrjeđivanja Martinović Milorada, te da su u tom predmetu i postupanju pred nadležnim Tužilaštvom izviđajne radnje u završnoj fazi. 

Zaštitnik je 27. aprila zatražio kompletnu informaciju o realizaciji preporuke, da li su identifikovana sva lica sa snimka, koja su nanijela povrede Martinoviću i da li su pokrenuti postupci za utvrđivanje njihovih odgovornosti.

„Uprava policije je 27. maja obavijestila je Zaštitnika da još uvijek ne raspolaže novim činjenicama ili dokazima o drugim počiniocima krivičnog djela na štetu Martinovića. Uprava policije dakle, nije postupila po preporuci Zaštitnika i još uvijek nisu identifikovani policijski službenici (osim dvojice po sopstvenom priznanju), koji su prema građaninu Martinović Miloradu primijenili silu, nečovječno i ponižavajuće postupali i nanijeli mi teške tjelesne povrede, niti je pokrenut postupak za utvrđivanje njihove odgovornosti“, navodi se u saopštenju.

Baković dodaje da na osnovu pribavljenih informacija proizilazi da je komandant SAJ-a Lješković Radosav izjavio da ne zna imena pripadnika jedinice na čijem je čelu, a koji su kritične večeri primijenili prekomjernu silu prema građaninu Martinović Miloradu, nanijeli mu tjelesne povrede i oštetili njegovu imovinu.

Ovakvo pravdanje je, dodaje Ombudsman, neprihvatljivo, s obzirom na to da se radi o specijalnoj policijskoj formaciji čije akcije, a time i zadatak svakog pojedinačnog člana tima, moraju biti brižljivo planirane, praćene i kontrolisane.

„Osim toga, svaka akcija zahtijeva izvještavanje o realizaciji, prema hijerarhijski nadređenima u komandnom lancu. Postupanje/nepostupanje Lješković Radosava, kao komandanta u suštitni predstavlja solidarisanje sa policijskim službenicima, koji su učestvovali u torturi – prebijenju građanina Martinović Milorada i doprinosi klimi nekažnjivosti i nejednakosti građana pred zakonom. Nekažnjivost predstavlja sistemsko nevršenje funkcija upravljanja i vladavine zakona od kojih zavise sigurnost i prava svih ljudi, dvostruko je nepravedna prema žrtvama i podriva vladavinu prava. Ona dovodi do gubitka povjerenja javnosti u profesionalizam državnih organa, naročito onih koji sprovode zakon i ohrabruje na ponavljanje krivičnih djela, jer oni koji su spremni na to znaju da su prethodna krivična djela prošla nekažnjeno“.

Kod takvog stanja stvari, navodi Baković, postoji osnovana sumnja da je Lješković, kao službeno lice – komandant specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), zloupotrebljavajući službeni položaj ometanjem pravde,  učinio krivično djelo iz dispozitiva prijave.

Ombusman je naveo da od VDT-a očekuje da ga o ishodu postupanja po krivičnoj prijavi obavijesti u razumnom roku.                                                    

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније