Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

13. 09. 2016. 14:17 >> 13:56
1

OMBUDSMAN PORUČUJE

Ne koristite djecu za političku promociju

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković apeluje na sve aktere na političkoj sceni Crne Gore da ne koriste djecu u svrhu političke promocije, kako za vrijeme, tako i van trajanja izborne kampanje. Takođe, ombudsman poziva da se svi politički subjekti suzdrže od govora mržnje i upotrebe sadržaja koji se negativno odražavaju na djecu.

 

Baković ukazuje da je pojavljivanje djece u propagandnim materijalima različitih političkih stranaka i učešća djece na političkim skupovima, u suprotnosti sa UN Konvencijom o pravima djeteta i nacionalnim propisima.

“Iako upotreba djeteta u svrhu marketinga može skrenuti pažnju, izazivati saosjećanje i emociju javnosti, podsjećamo političke subjekte, medije i ukupnu javnost da je korišćenje djece za reklamiranje programa političkih partija i učešće djece u propagandnim aktivnostima neprimjereno”, kaže se u reagovanju Zaštitnika.

Iz te institucije ističu da se na taj način krše prava djece, čija zaštita treba da bude primarni cilj i prioritet svakog odgovornog čovjeka.

“Nacionalni i međunarodni propisi obavezuju sve društvene subjekte da vode računa o zaštiti najboljeg interesa djeteta, zabrani zloupotrebe djeteta u bilo koje, pa i političke svrhe i zaštiti djeteta od svih štetnih sadržaja i materijala”, podjsetili su iz institucije Zaštitnika.

Kako su naveli, političke partije imaju posebne kampanje putem društvenih mreža, koje su veoma popularan prostor za oglašavanje, ali često su i prostor za kršenje privatnosti djece, njihovo korišćenje u političke svrhe, širenje govora mržnje i slično.

U saopštenju se dodaje da je samim tim što se političke kampanje vode putem interneta, kontrola neprimjerenih materijala je otežana i predstavlja sivu zonu pogodnu za kršenja garantovanih prava.

“Svjesni činjenice da će u predstojećim danima kampanje biti izraženije i zaoštrenije, Zaštinik apeluje da se političko djelovanje prilagodi demokratskim vrijednostima, kulturi dijaloga i nenasilnoj komunikaciji i da se mišljenja izražavaju na način kojim se ne ugrožava bilo čije i bilo koje zagarantovano pravo, fizička i psihička bezbjednost građana, a pogotovo prava djeteta”, navodi se u reagovanju te Institucije.

Zaštinik je još jednom pozvao građanke i građane da ne podliježu dnevno političkim nadgornjavanjima i na taj način doprinesu očuvanju i izgradnji dijaloga i tolerancije u društvu, a nadležne organe da sva eventualna odstupanja od zakonom dozvoljenih ponašanja adekvatno i blagovremeno procesuiraju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније