Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

20. 10. 2016. 10:35 >> 10:23
2

NA SIGURNOM

Lane iz Petnjice ima novi dom

Uzgajalište divljači u Rijeci Crnojevića „Zabran Kralja Nikole“ postao je novi dom za lane iz Petnjice, koje je napadom predatora izgubilo nogu u lovištu „Petnjica“. Njega je pronašao lovočuvar Faruk Taraniš, zbrinuo i donio u Zabran.

 

Još  ljetos obilazeći teren lovišta „Petnjica“, Taraniš, pronašao je duboko u šumi povrijeđeno lane.

„Pretpostavio sam da su mu povredu nanijeli predatori kojih ima dosta u lovištu. Zadnja noga mu je bila povrijeđena i nije mogao hodati.  Bilo je jako malo, težine  oko 4 do 5 kilograma, samo i nezaštićeno od zvijeri. Ponio sam ga do kola i odmah obavijestio našeg lovnog inspektora Milutina Vukića. Inspektor mi je savjetovao da sa njim dođem u Berane, kako bi pošli do Veterinarske ambulante i zatražili pomoć. U Veterinarskoj ambulanti pružili su mu punu pažnju, pregledali ga i konstatovali da se jedan dio povrijeđene zadnje noge mora odstraniti. Lane je operaciju dobro podnijelo i ja sam ga ponio u Petnjicu, gdje živim i zbrinuo u ostavu koja se nalazi pored kuće”, priča Faruk Taraniš.

On kaže da su ga hranili mlijekom iz flašice.

“Lijepo se oporavio i sprijateljio sa mojom djecom koja su mu najčešće davala hranu i koja su ga zavoljela, a i on njih. Prošla su tri mjeseca, lane je poraslo i morao sam ga vratititi u prirodu kojoj pripada, ali ne tamo gdje bi ono bilo lak plijen predatora, u naše šume koje obiluju njima. Morao sam mu potražiti siguran dom. Savjet po tom pitanju zatražio sam u našoj nacionalnoj asocijaciji - Lovačkom savezu Crne Gore i oni su mi rekli da ga donesem u Zabran Kralja Nikole na Rijeci Crnojevića, gdje bi ono dobilo dom, hranu i zaštitu. Ja sam tako i postupio”, priča ovaj humanista.

Lovočuvari Lovačkog društva Cetinje, koje gazduje Zabranom Kralja Nikole, Milan Petričević i Dragoljub Ražnatović, pustili su lane u Zabran i brinu o njemu. Ističu da on ima dosta hrane i nadaju se da će naći društvo sa desetak mlade jelenske divljači koja se nalazi u Zabranu.

“Zbrinjavanje ranjenog laneta od strane lovočuvara Faruka Taraniša ostaće upamćeno među lovcima i građanstvom Petnjice kao humano djelo gdje humanost nije rijetka pojava, a Lovački savez Crne Gore, kao i do sada, za ovo humano i dobro djelo nagradiće prigodnom nagradom lovočuvara Faruka Taraniša”, saopštili su Lovočuvari Lovačkog društva Cetinje .

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније