Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ PR Centar ]

03. 05. 2018. 14:55 >> 14:50

OSNA|ITI ORGANIZACIJE

Crnoj Gori nedostaju specijalisti za djecu

U Crnoj Gori je neophodno unaprijediti pravni i strateški okvir za učešće organizacija civilnog društva u pružanju preventivno-zdravstvenih i socijalnih servisa podrške, kao i osnažiti organizacije koje okupljaju pacijente i njihove roditelje.

To je poručeno na završnoj pres konferenciji koju su, povodom predstavljanja rezultata dvogodišnjeg programa HealthUP, organizovale nevladine organizacije (NVO) CAZAS, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica i Udruženje Roditelji.

Program menadžerka CAZAS-a, Sanja Šišović, kazala je da je tokom dvije godine trajanja projekta organizovano 15 događaja, a osobe koje su uključene u sve aktivnosti su, kako je rekla, uglavnom zaposleni u NVO „pružaoci socijalnih i preventivnih zdravstvenih servisa“.

„Njih je projektom obuhvaćeno ukupno 316, dok je više od 15 NVO učestvovalo u projektu. Formirana je neformalna Koalicija NVO koje su učestvovale u projektnim aktivnostima i direktno bile obuhvaćene programima jačanja kapaciteta u okviru samog projekta. Ono na šta smo jako ponosni je što je tokom projekta razvijeno deset različitih publikacija“, navela je Šišović.

Ona smatra da je potrebno unaprijediti pravni i strateški okvir za učešće organizacija civilnog društva u pružanju preventivno zdravstvenih i socijalnih servisa podrške u zdravstvu.

Predstavnica SOS Telefona za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica, Nikolina Boljević, ocijenila je da je multisektorska saradnja i umrežavanje ključna determinanta, kako je rekla, efiksnog rada sistema zdravstvene i socijalne zaštite u Crnoj Gori.

„Primjeri dobre prakse jasno pokazuju da udružene organizacije civilnog društva postižu bolje rezultate i da na taj način postaju efikasniji partneri relevantnim institucijama“, rekla je Boljević.

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji, Kristina Mihailović, navela je da je veoma važno što je tokom projekta usvojen Kodeks koji se tiče zabrane reklamiranja vještačkih formula, odnosno zamjena za majčino mlijeko.

„Mi od prošle godine imamo Kodeks koji se odnosi na zdravstvene radnike i na zdravstvene ustanove u Crnoj Gori. Tako da oni, od prošle godine ne smiju ni na koji način da reklamiraju zamjenske formule, odnosno zamjenska mlijeka za bebe“, pojasnila je Mihailović.

Ona je istakla da roditelji u primorskim i sjevernim opštinama konačno mogu da kažu da imaju ultrazvučne preglede kukova njihovih beba u svojim opštinama.

„To do skoro nije bilo moguće. Roditelji beba koje su rođene u velikom broju opština morale su da dolaze u Podgoricu ili su njihovi roditelji morali da plaćaju u privatnim ustanovama preglede te vrste. Ali nakon komunikacije sa Ministarstvom zdravlja, ta situacija sa promijenila u velikom dijelu opština i promijeniće se u drugima u narednom periodu“, kazala je Mihailović.

U Crnoj Gori, kako je kazala, nedostaju specijalisti za djecu.

„I tu se situacija počela mijenjati. Tako da danas možemo reći da se i taj glas pacijenata, prevashodno roditelja čuo i da se situacija promijenila nabolje, a vjerujemo da će u narednom periodu to biti i nastavljeno“, rekla je Mihailović.

Projekat je podržala Delegacija Evropske unije kroz “Civil Society Facility Montenegro Programme IPA 2014”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније