Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

02. 07. 2019. 13:57 >> 13:55
1

INICIJATIVA 36 NVO

Ministarstvo odbrane da povuče sporne odredbe

Crnogorske nevladine organizacije (NVO), njih 36, pozvale su Ministarstvo odbrane da iz procedure povuče sporne odredbe Zakona o tajnosti podataka kojima se, kako se navodi, predviđa neustavno skrivanje podataka od javnosti, saopšteno je iz MANS-a.

Kako se navodi, Vlada je, nakon javnih kritika međunarodnih i crnogorskih NVO, identične izmjene zakona povukla iz skupštinske procedure, ali je Ministarstvo odbrane identičan predlog stavilo na javnu raspravu.

"Pozivamo Ministarstvo odbrane da iz predloženih izmjena Zakona o tajnosti podataka izbriše odredbe kojima se predviđa neustavno skrivanje informacija od javnog značaja", piše u saopštenju 36 crnogorskih NVO.

Kako se navodi, predloženim izmjenama omogućava se svim državnim organima da proglase informacije tajnom, ukoliko bi njihovo otkrivanje uticalo na "ostvarivanje funkcije organa".

U crnogorskim NVO koje su pozvale Ministarstvo odbrane da povuče sporne odredbe smatraju da tako široko određenje razloga iz kojih se dokumenta mogu sakriti od očiju javnosti nijesu u skladu sa Ustavom, niti sa međunarodnim standardima.

Iz tih NVO su podsjetili da Ustav garantuje svim građanima pravo pristupa informacijama i predviđa da ono može biti ograničeno samo ako je to u interesu zaštite života, javnog zdravlja, morala i privatnosti, vođenja krivičnog postupka, bezbjednosti i odbrane Crne Gore, spoljne, monetarne i ekonomske politike.

"Međunarodni standardi i precizni izuzeci od primjene prava na pristup informacijama su jasno propisani Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, te izmjene Zakona predložene su nakon sve prisutnije prakse državnih organa da kriju ključne informacije o svom radu i potrošnji državnog novca koje su ranije bile javno dostupne.

"Predložene izmjene Zakona uvode još veći prostor za skrivanje informacija i onemogućavaju NVO i novinare da kontrolišu rad državnih organa, otkrivaju korupciju, kršenje ljudskih prava i da prate sprovođenje vladinih politika i obaveza iz procesa evropskih integracija", piše u saopštenju 36 NVO.

One su pozvale Ministarstvo da poštuje Ustav i zakone Crne Gore i međunarodne konvencije, i iz predloženih izmjena Zakona o tajnosti podataka izbriše odredbe koje ograničavaju pravo pristupa informacijama, kao i rad NVO i novinara.

"U posljednjem izvještaju Evropska komisija snažno je kritikovala takvu praksu institucija i konstatovala da je prioritet prekidanje takvog trenda i unapređenje kako prakse, tako i zakonske regulative", ističe se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније