Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Maša Mališić Ljumović ]

22. 07. 2019. 13:40   >>  18:40 1

POTPISAN SPORAZUM

Program kineskih televizija uskoro na TVCG

Potpisivanjem sporazuma sa Međunarodnom kineskom televizijskom korporacijom, Radio Televizija Crne Gore postala je članica zajednice "Put svile" koja je najveći distributer televizijskog i radio programa u cijeloj Kini. Time će gledaoci Televizije Crne Gore imati priliku da gledaju najbolje kineske dokumentarce, crtane filmove i kulturne emisije, a naši najbolji sadržaji naći će se na njihovim kanalima koji se prate u cijelom svijetu.

 

 „Izuzetno nam nam je drago što možemo razmjenjivati programske sadržaje sa drugim kućama, a posebno sa nama prijateljskom zemljom. Smatram da možemo napraviti dobru saradnju u razmjeni programa, posebno kulturnog sadržaja, a možda i ostalih programskih sadržaja. To zavisi od uredničkih timova koji će posebno razgovarati na tu temu“, istakao je generalni direktor RTCG Božidar Šundić i dodao da pored redovnih obaveza, Javni servis veliku poklanja pažnju saradnji sa drugim Televizijama, kako okruženja, tako i vani.

Generalni direktor je apostrofirao da je ovo godina kada RTCG proslavlja jubileje - 75 godina Radija, 55 Televizije i pet godina Portala.

„Mi želimo, u ovoj jubilarnoj godini, da iskoristimo da potpišemo i ovaj važan Memorandum o saradnji sa Kineskom televizijom“, zaključio je on.

Generalni direktor Kineske internacionalne televizijske korporacije Tang Šiding istakao je da su posebno zainteresovani za sportski program Televizije Crne Gore jer, kako smatra, Kina treba da uči o sportu od Crne Gore, posebno kada je riječ o košarci.

„Kinezi nijesu tako dobri u sportu i imaju mnogo da nauče od Crne Gore. Želimo da šaljemo naše ljude da snimaju filmove u vašoj zemlji, pa što da ne, i o košarci i sportu“, kazao je Šiding.

 

Prema njegovim riječima Kineska TV koropracija je sa China media group 2016. godine osnovala Međunarodnu medijsku zajednicu „Put svile“.

„Imamo 30 hiljada radnika i preko 60 kanala. Najveći smo distributeri televizijskog i radio sadržaja u cijeloj Kini. Interesujemo se za razne sadržaje koji bi unaprijedili znanje omladine i ostalog stanovništva“, kazao je Šiding.

Medijska zajednica ima 54 člana iz različitih država i 118 regionalnih i internacionalnih organizacija.

„Drago nam je što ste potpisivanjem ugovora i vi postali član ove zajednice i što ćemo se povezati na višem nivou.“

Šiding je kazao da Kina želi da unaprijedi saradnju sa Crnom Gorom, posebno zbog projekta izgradnje autoputa Bar Boljare, tako da je razmjena programa, idealan način da se dva naroda zbliže.

 

Na sastanku sa kineskom delegacijom, Šundić kazao je da je trenutno u našoj medijskoj kući aktuelna digitalizacija i svi poslovi su podređeni tome.

„To je izuzetno značajan projekat, ne samo za nacionalni Javni servis nego i za građane Crne Gore“, kazao je on.  

 „Kao što ste pomenuli, digitalizacija i unaprjeđenje tehnologije je jako važno i mi smo spremni da pomognemo vašem Javnom servisu“, kazao je Šiding.

Direktor Televizije Crne Gore Slavko Đurđić kazao je da su Crna Gora i Kina u nesrazmjeri, kada je riječ o kulturi i veličini i da ga zato raduje interesovanje koje ova moćna zemlja iskazuje prema maloj Crnoj Gori.

„Svjesni smo da se u Crnoj Gori više zna o Kini, nego što se u Kini zna o nama. Želimo da produbimo znanje koje imaju obje strane“, kazao je Đurđić.

Saglasan je da TVCG emituje dokumetarne i crtane filmove koje je ponudila kineska delegacija.

„Crtanim filmovima ćemo i najmlađu publiku upoznati sa kineskom tradicijom“, naveo je Đurđić.

Generalni menadžer TV programa Džan Lin dodala je da imaju 30 vrsta programa, a da u inostranstvu emituju 20 hiljada sati.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније