Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 08. 2020. 15:52   >>  19:36 9

CPC SAOPŠTILA

"SPC truje javnost mržnjom"

Iz Crnogorske pravoslavne crkve CPC saopšteno je da Srpska crkva bijesni i truje javnost mržnjom, nezadovoljna Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, koji je temelj pravne osnove, a koji će je, kako su naveli, lišiti ekskluzivnog statusa u zemlji.

 

 “Pošlo joj je za rukom da je zaslijepi zlokobnom svetosavskom ideologijom koju im popovi tumače kao vjeru i vjerske istine. Njeni konzumenti identifikuje se s ciljevima formulisanim 1942. u Šahovićima, svetosavskom kongresu u selu Ba 1944. godine i u programskom djelu “Homogenoj Srbiji” Stevana Miljevića. Politički su podržani od velikosrpskih stranaka koje su četništvo transformisle u kult kojega njeguje cijela opozicija. Kao posljedicu takve politike imamo grafite mržnje u Beranama uperene protiv Bošnjaka i uopšte muslimana”, kažu u CPC.
 
Prema njihovim riječima svojevremeno su na isti način poruke slične sadržine slate i Crnogorcima i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

“U oba slučaja prizivali su najstrašnije zlo u obliku četničkoga pokreta, da se zločinima javno očituje. Beranskim poručuju da treba ponoviti kolosalne zločine protiv muslimana izvršene u februaru 1942. godine, kada su Đurišićeve trupe poklale i na druge načine ubile 9.500 stanovnika Sandžaka islamske vjeroispovijesti. U slučaju Berana to je zastrašujuća poruka koja mora dobiti razrješenje u sudskoj proceduri, njeni javni promoteri moraju biti primjereno kažnjeni, ideologija javno osuđena a inspiratori izvedeni pred pravosudne organe i sud domaće i međunarodne javnosti. Na redu su najviše političke i pravosudne državne adrese”, zaključuju u CPC.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније