Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 02. 2021. 16:55   >>  16:56

CŽL

Pravda za stradale i njihove porodice još nedostižna

Crnogorski ženski lobi (CŽL) danas je obilježio performansom - simboličnim stajanjem na željezničkoj stanici u Podgorici, 28. godišnjicu zločina u Štrpcima, uz poruku da se sa ratnim zločinima društvo mora suočiti kako se ne bi ponovili.

Kako ističu u toj NVO, CŽL kao mirovna i aktivistička organizacija koja je više od dvije decenije posvećena suočavanju s prošlošću, pravdi i njegovanju i unaprjeđenju pamćenja na sva kršenja prava i ratne zločine podsjeća da se ne zaboravi i nikad nikom ne ponovi.

"Otmica i surova likvidacija putnika u Štrpcima je pokazala koliko su pripadnici manjina bili ugroženi, a posebno koliko je bilo opasno pripadati bošnjačkom i muslimanskom identitetu. Zločin u Štrpcima je jedan u nizu onih koji nas kao društvo opominje da se nijesmo na odgovarajući način odnijeli prema ratnim zločinima i zločincima sa prostora Crne Gore i ex Yu. Ni 28 godina od tog stravičnog događaja većina porodica žrtava nije saznalo šta se desilo sa posmrtnim ostacima njihovih najbližih, a naredbodavci, podstrekači i izvršitelji zločina nijesu privedeni i odgovarali za svoja zlodjela", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, kao što je voz smrti broj 671 1993. stao da bi ljudi bili izvedeni, mučeni i ubijeni zbog “pogrešnog” imena, tako je i pravda za stradale i njihove porodice stala i ostala nedostižna i nijema što je neoprostivo i neprihvatljivo.

"CŽL poziva vlast na državnom i lokalnom nivou da kreira sopstvene inicijative i osnaži podršku njegovanju sjećanja i kolektivnog pamćenja na teške povrede ljudskih prava i ratne zločine počinjenje na prostorima Crne Gore i bivše Jugoslavije, posebno zbog mladih koji se sve više prepoznaju i identifikuju sa nacionalizmom i radikalnim i ekstremnim oblicima diskriminacije, fašizma i rasizma. Mladima treba pomoći kroz programe i akcije da se ne identifikuju i ne poistovjećuju sa retrogradnim idejama i konceptima nacionalizma koji dugoročno posmatrajući razaraju njihovo biće i čitavo društvo vraćaju u sunovrat i mračne ideologije. Svakako prema svim žrtvama treba se odnositi s poštovanjem i dubokim pietetom", zaključuju u CŽL.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније