Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 05. 2021. 15:35 >> 18:59

REAKCIJE

Hitno procesuirati osobu koja je poslala prijetnje

Prijetnje edakciji Antene M, glavnom i odgovornom uredniku Darku Šukoviću i kolumnisti tog medija Draganu Bursaću osudili su Sindikat medija, CGO, Građanska alijansa, predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, Mihailo Jovović, i aktivisti.

Sindikat medija Crne Gore najoštrije je osudio prijetnje smrću koje su upućene preko društvenih mreža redakciji Antene M, glavnom i odgovornom uredniku Darku Šukoviću i kolumnisti tog medija Draganu Bursaću i poziva nadležne organe da što hitnije utvrde ko je osoba koja je poslala prijetnje i procesuiraju je u skladu sa zakonom.

To je, kako navode, utoliko potrebnije zato što se radi o veoma opasnim prijetnjama pa je neophodna promptna reakcija.

“Prijetnje smrću samo zbog izrečenih stavova, nažalost, sve su češća pojava u Crnoj Gori i zato cijelo društvo treba da se ozbiljno pozabavi ovim problemom. Sindikat medija još jednom ukazuje da su od početka godine u našoj zemlji na meti uvreda i prijetnji bili brojni medijski radnici iz različitih medija, koji imaju različite uređivačke politike a današnje prijetnje još jedan su dokaz narastajuće netolerancije za drugačije mišljenje. Uređivačka politika i stavovi o aktuelnim društvenim temama nikad ne smiju biti razlog ili opravdanje za ovakve prijetnje jer su one nedopustive u demokratskom društvu i treba im se snažno suprotstaviti”, poručuju iz Sindikata medija.

CGO je oštro osudio prijetnje upućene novinarima Draganu Bursaću, Darku Šukoviću, kao i Anteni M.

“Bez slobode medija nema slobodnog društva. Pozivamo nadležne organe da konačno reaguju i zaustave ovaj trend napada na medijske poslenike”, poručuju iz CGO-a.

I Građanska alijansa najoštrije je osudila posljednje prijetnje novinarima i zahtijeva od nadležnih institucija hitnu reakciju.
“Atmosfera u kojoj svako može prijetiti novinarima i ugrožavati njihovu sigurnost dugo traje u Crnoj Gori, te se više ne može tolerisati”, poručuju iz GA.

Predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, Mihailo Jovović, najoštrije je osudio prijetnje smrću kolumnisti Draganu Bursaću, uredniku Darku Šukoviću i ostalim novinarima i zaposlenima u Radiju Antena M. Očekuje da crnogorska policija i tužilaštvo hitno preduzmu sve da otkriju osobu ili osobe koje su ih uputile i time najvjerovatnije počinile ozbiljno krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

"Predložiću na prvoj, konstitutivnoj sjednici Komisija da ovaj slučaj uvrsti u rad, zatraži od tužilaštva i policije svu relevantnu dokumentaciju i pomno prati i ovu istragu kao i sve druge do sada. Prijetnje i zastrašivanje novinara ne smiju ostati nekažnjeni u demokratskom društvu", poručio je Jovović. 

Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava i bivši član i predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije 2005-20 saopštio je da Uprava policije i nadležno državno tužilaštvo treba da pokažu istovjetan profesionalni pristup i ozbiljnost povodom prijetnji upućenih novinaru Draganu Bursaću i Darku Šukoviću i mediju "Antena M" kao što su to pokazali kod prijetnji prema članovima Vlade i medijima koji svojim izvještavanjem promovišu ukupne vladine politike. 

"Činjenica da ovi novinari i medij imaju izraženo kritički odnos prema vlastima ne smije na bilo koji način da ograniči policijsko postupanje i učini ga manje uspješnim.   Bezbjednost i nesmetan rad SVIH novinara treba da bude prioritet rukovodstva Uprave policije. Profesionalno, efikasno i brzo postupanje policije je ključno za dalje zaustavljanje brutalizacije javne prostora", naveo je Zeković.
 
Pozvao je Upravu policije da javno objavi rezultate svojih aktivnosti kod prijetnji prema ministarkama Borovinić Bojović, Bratić i drugima kako se spriječila svaka politizacija i podrivalo povjerenje javnosti u policijski servis.
 
NVO “35mm” najoštrije osuđuje prijetnje smrću upućene preko društvenih mreža glavnom i odgovornom uredniku Antene M Darku Šukoviću i kolumnisti Draganu Bursaću i poziva nadležne organe da hitno otkriju ko je osoba koja ih je uputila, te je adekvatno procesuiraju.

"Očekujemo brzu reakciju policije i tužilaštva kako bi se zaštitila sigurnost naših kolega i kaznili oni koji pokušavaju da je ugroze. Ova epidemija nasilja svake vrste izgleda da je našla plodno tle u najnovijim promjenama u političkom životu, i da se trajno gube granice šta je dozvoljeno u demokratskom društvu. Mržnja prema pojedinim poslenicima javne riječi davno se preselila se i na društvene mreže, pa su one često poligon za iznošenje niza uvreda na račun medijskih radnika/ca, a online šovinizam, mizoginija i nasilje postali su naročit problem na koji je država gluva, dok nereagovanjem svjesno podržava ovu pojavu", saopšteno je iz te NVO.

Ističu da se napadima na novinare podrivaju temelji demokratije. 

"Niz napada verbalnih i fizičkih kojima svjedočimo prethodnih mjeseci, najčešće motivisanih neslaganjem i često bezrazložnom mržnjom prema radu novinara/ki ili uređivačkoj politici kuće za koju radi, alarm su i rukavica u lice aktuelnoj vlasti koja mora hitno da riješi ovu eskalaciju i hajdučiji stane na kraj. Napadima na naše kolege podrivaju se temelji demokratije i same države i ako se ovako nastavi sljedeći korak je da nas ili ogradite, zaštitite pancirima ili da počnemo da nosimo trake oko rukava. Kako god bilo, sve je poraz. Svih nas", zaključuje se. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније