Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 08. 2021. 11:01 >> 12:23
30

PREOBRAŽENJE

Na Ivanovim koritima služena liturgija CPC

Vladika Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Boris sa sveštenstvom služio je na Preobraženje svetu arhijerejsku liturgiju na Ivanovim koritima. U besjedi održanoj nakon kazao je da se prvi put poslije toliko godina služila sveta liturgija u hramu Svetog preobraženja na Ivanovim koritima.

Sveštenici CPC uspjeli su, kako javlja dopisnica Radija Crne Gore sa Cetinja, da uđu u Crkvu svetog Preobraženja nakon 20 godina, a sve je proteklo bez incidenata.

Obraćajući se okupljenim vjernicima, vladika Boris je rekao da su sveštenici CPC sinoć služili večernju liturgiju, održali svenoćno bdenije i cijelu noć se molili za mir u Crnoj Gori.

"Neka bi ovo bio svijetli primjer kako se preobražava Crna Gora i kako će se preobraziti da u svakom hramu i u svakoj crkvi bude slobodno i otvoreno za Crnogorce. Neka bi ovaj svijetli praznik obasjao sve nas, dao nam puno trpljenja, ljubavi i snage da se odupremo svemu onome što je na nas krenulo", rekao je vladika Boris, prenosi Cetinjski list.

Krenula je, kaže, nepravda, a pobijedićemo je pravdom: "Krenula je mržnja pobijedićemo je ljubavlju i krenuli su oni koji su zaboravili na Boga, a sve se na njega pozivaju, a i to ćemo isto uz Božiju pomoć pobijediti. Neka sveto preobraženje Gospoda našeg Isusa Hrista, sveti Petar Cetinjski i sveti Vasilije čuvaju sve vas i sve vaše na domu. Neka daju mir Crnoj Gori i prosperitet. Neka je vječna Crna Gori".

RTV Cetinje javlja da mitropolitu CPC Mihailu policija nije dozvolila prolazak ka Ivanovim koritima. 

Događaj su obezbjeđivale jake policijske snage, a prolaz ka Lovćenu bio je blokiran u Lovćenkoj ulici u gradu, tako da građani nijesu mogli stići do Ivanovih korita.

Podsjetimo, policija ranijih godina nije dozvoljavala sveštenstvu Crnogorske pravoslavne crkve i Spske pravoslavne crkve da služe liturgiju u crkvi na Ivanovim koritima na Preobraženje.

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније