Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

26. 09. 2021. 10:43 >> 10:46
2

POSVETITI SE UČENJU

Više od polovine Evropljana govori bar dva jezika

Više od polovine Evropljana govori makar dva jezika, a učenje jezika nam pomaže da bolje razumijemo jedni druge i prevaziđemo razlike, poručili su iz Kancelarije za evropske integracije koja se priključila ovogodišnjoj proslavi Evropskog dana jezika.

Ovaj dan se obilježava 26. septembra, od 2001. godine, a proslavlja ga 800 miliona Evropljana koji žive u, 47 država članica Savjeta Evrope.

Službenici Kancelarije za evropske integracije, istakli su da se na ovaj dan slavi bogati jezički diverzitet Evrope i promoviše učenje jezika.

Kako su istakli, procjenjuje se da u Evropi ima više od 200 različitih jezika, te da većina evropskih jezika pripada germanskoj, romanskoj ili slovenskoj porodici jezika.

Iz Kancelarije za evropske integracije poručuju da su, u Evropskoj uniji, zasnovanoj na sloganu „Ujedinjeni u različitosti“, jezici najdirektniji izraz kulture. Ističu da je jedan od ciljeva jezičke politike EU da svaki njen građanin, uz maternji, govori najmanje dva strana jezika.

„Svaki građanin EU ima pravo da se obrati institucijama Unije na jednom od zvaničnih jezika Unije i da na tom jeziku dobije odgovor. Višejezičnost u EU ima mnogo prednosti, ali je najbitnija – mogućnost studiranja i rada u nekoj od država EU“, poručuju službenici KEI.

Kancelarija za evropske integracije se priključuje proslavi Evropskog dana jezika i poziva sve da se priključe njegovom obilježavanju, nauče neki strani jezik i iskoriste mogućnosti koje on nudi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније