Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ TVCG ]

16. 10. 2021. 20:03   >>  20:04 2

PORUČENO SA PROTESTA

Vojnog poligona na Sinjajevini neće biti

Na Sinjajevini je obilježena godišnjica od početka protesta protiv vojnog poligona koji je prethodna Vlada planirala na toj lokaciji. Iz GI "Sačuvajmo Sinjajevinu" još jednom su pozvali novu Vladu da poništi odluku stare, donešenu 5. septembra 2019. godine, i da se ta planina proglasi zaštićenim područjem. Sa protesta je poručeno da vojnog poligona na Sinjajevini neće biti.

Na Sinjajevini danas nema vojnog poligona zahvaljujući protestima koji su počeli prije tačno godinu i trajali 51 dan. Branili su je i odbranili najuporniji i najodvažniji, posebno oni koji su trajno vezani za ovu planinu.

Sinjajevina je prošle godine sačuvana protestima ali odluka bivše vlade još uvijek nije ukinuta uprkos obećanjima nove vlasti.

"Mi smo njima u više navrata upućivali dopise, nedavno smo ih nazvali i da dođu i pridruže se svom narodu na ovom skupu danas i da na simboličnom mjestu donesu odluku o ukidanju takve osluke o proglašenju vojnog poligona. Nažalost, još uvijek se niko od njih nije pojavio i nikakav zvaničan kontakzt i zvaničnih informacija nije došla ni iz nove vlade", kazao je Petar Glomazić iz GI "sačuvajmo Sinjajevinu".

Za razliku od predstavnika Vlade, poslanik GP URA Miloš Konatar je došao da podrži skup.

"I da kao poslanik uputim apel Vladi Crne GOre i Ministarstvu odbrane da se formalizuje ono što smo obećali i da Vlada i formalno odustanje od izgradnje poligona i da se Sinjajevina zaštiti", Petar Glomazić iz GI "sačuvajmo Sinjajevinu".

Oni koji su prije godinu bili na prvoj liniji fronta okupili su se i danas na istom mjestu odakle šalju jasnu poruku.

"Da će za nas, svaki dan od danas do ukidanja te odluke, biti 16. oktobar 2020. i da ćemo po svaku cijenu braniti svoje demokratsko pravo da ne dozvolimo da nam takav biser, jedan takav stočarski resurs i prirodni biser svijeta bude uništen i pretvoren u teritoriju uništenja i razaranja s vojnim sredstvima.

Krsto Čabarkapa, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније