Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

21. 10. 2021. 21:22   >>  21:23

PREDSTAVLJEN NACRT STRATEGIJE

Do podataka koliko se djece ne školuje ili napušta školu

Nacrt Strategije za digitalizaciju obrazovnog sistema za period od 2022-2027. godine, obuhvatiće tri strateška cilja, a unapređenje informacionog sistema pomoći će Ministarstvu prosvjete da dođe do značajnih podataka kao što su koliko se djece ne školuje ili napušta nastavu, a jedna od prednosti je što će se opremati škole sa računarima koje će biti na raspolaganju djeci slabijeg materijalnog statusa, naglašeno je na jučerašnjem okruglom stolu na kojem je predstavljen ovoj dokument.

Načelnica Odjeljenja za informaciono – komunikacione tehnologije, statistiku i digitalizaciju u Ministarstvu prosjete, ujedno i predsjednica Radne grupe koja je radila na izradi ovog dokumenta Marina Matijević, kazala je da Nacrt predviđa razvoj i unapređenje digitalnog ekosistema, kao i potreban razvoj i unapređenje digitalnih vještina i kompetencija.

Matijević je istakla da se radi o veoma kompleksnom dokumentu koji će biti praćen kroz tri dvogodišnja akciona plana i obuhvatiće obrazovni sistem od predškolskog, zaključno sa srednjim obrazovanjem.

"Na osnovu brojnih istraživanja, u Strategiji smo forimirali tri glavna strateška cilja, a to su: unapređenje informacionog sistema obrazovanja, jer je u prethodnih nekoliko godina postao svojevrsna elektronaska evidencija – MEIS, i u tom pogledu imamo namjeru da digitalizujemo sve usluge koje se nude za građane i ustanove, kao i procese koji se odvijaju između resora. Drugi strateški cilj – razvoj i unapređenje digitalnog ekosistema odnosi se na obezbjeđivanje odgovarajuće opreme, nivoa znanja, interneta kako bi se elektronske evidencije i usluge vodile na adekvatan način, a za to nam je potreban razvoj i unapređenje digitalnih vještina i kompetencija, kao treći strateški cilj ove Strategije”, navela je Matijević.

Kako ističu u saopštenju Ministartva prosvjte, Matijević je objasnila da je pored unapređenja pravne regulative i hardverskih komponenti, planirano unapređenje softverske infrastrukture, te kreiranje novih modula aplikacije koje bi bile jako korisne u vođenju evidencija kao što su: evidencija petog nivoa obrazovanja, evidencija podataka o radu auto škola, evidencija vandrednih učenika i evidencija stručnog usavršavanja nastavnika i njihovih aktivnosti. Planirano je unapređenje obrade, korišćenja, tačnosti i pouzdanosti podataka (savjetovanje direktora i pomoćnika direktora, savjetovanje ICT koordinatora, savjetovanje zaposlenih u stručnim službama, savjetovanje odjeljenskih starješina, savjetovanje nastavnika, promocija sistema).

Jedna od prednosti sistema je i što bi se omogućilo utvrđivanje identiteta djece koja se ne školuju, mogla bi se napraviti studija praćenja svršenih srednjoškolaca i vanrednih učenika, objediniti podaci o nasilju, prevencija od epidemije (s obzirom da je u obrazovnom sistemu najveći procenat stanovništva), kao i studiju praćenja napuštanja školovanja.

"Ono na čemu se mora raditi je uspostavljanje odgovarajuće infrastrukture u školama, dakle opremanje računarskih učionica, kabineta, kancelarija i biblioteka. Opremanje biblioteka računarskom opremom značajno je naročito za djecu koja nemaju materijalnih uslova da koriste tehnologiju u svojim domovima, a koja će na ovaj način u školi moći da rješavaju domaće zadatke i projekte. Startegija ostavlja prostor i za moguće ustupanje računarske opreme, pod posebnim uslovima i pravilima, djeci iz materijalno ugroženih porodica. Cilj je, takođe, sprovođenje lokalne računarske mreže, kako bi internet ili neki drugi resursi došli do svake učionice, naročito do udaljenih područnih jedinica sa malim brojem đaka”, saopštila je Matijević.

Novina je i postavljanje platforme za samostalno učenje na kojoj bi se našli kursevi za djecu, nastavnike i roditelje. Ovdje će se naći i materijali koji su snimljeni tokom realizacije onlajn nastave i na taj način će se stvoriti cijela baza materijala za samostalni rad koja može da bude višestruko korisna za učenike koji vanredno polažu neke predmete i one koji su duže odsutni sa nastave.

"Što se tiče zaposlenih, cilj nam je da svi nastavnici budu elementarno digitalno pismeni, da primjenjuju alate za onlajn saradnju, usvoje znanje na temu bezbjednog korišćenja tehnologije, ali i da stiču digitalne stručne kompetence. To je naročito značajno zbog rada sa djecom koja pokazuju talente iz oblasti informacionih tehnologija, ali i zbog primjene tih kompetenci u radu sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama“, zaključila je Matijević.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније