Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M. [ Ana Popović, TVCG ]

24. 10. 2021. 19:50   >>  20:02 2

BILO OGROMNO RASTEREĆENJE

Obdaništa kompanija da ponovo zažive

A da bi obezbijedili egzistenciju, pored podizanja djece - moramo i da radimo. Kako bi svojim zaposlenima pomogle, nekada su kompanije u Crnoj Gori imale svoja obdaništa. Takva praksa odavno je poznata u razvijenom svijetu, a da li će ponovo zaživjeti i kod nas? Sagovornici Dnevnika TVCG kažu da je neophodna adekvatna infrastruktura i zakonska regulativa.

Izazovi hiljade žena rješeni su ubrzo nakon spajanja tadašnjeg Pamučnog kombinata i Trikotaže 1978. u Titeks. U krugu fabrike otvoren je vrtić za djecu zaposlenih što je bilo pun pogodak, priča za našu televiziju nekadašnji predsjednik Sindikata fabrike Vidak Đuranović.

"Pored onog normalnog i minimalnog da je imao sobe za spavanje kuhinju imao je a on se nalazio iza ovog objekta veliki park sa kompletnim sadržajem koji je bio potreban djeci", kazao je Đuranović.

Ovo je danas ostalo od njega... Ali i sjećanje Đuranovića da je djeci pružao sve što je bilo potrebno - od bogatog sadržaja do posebne brige i njege. Što je još važnije, procenat bolovanja je opao.

"To je bilo ogromno rasterećenje ne samo za roditelje nego za jedan kompletan sistem jer samo zadovoljan radnik mogao je da pravi doprinos. Da je takva praksa i danas poželjna, smatraju naše sugrađanke", poručio je Đuranović.

"Znajući da su im djeca u blizini, sigurnost zaposlenih raste, potom i produktivnost, ističe psihološkinja Jasmina Đukić Pavićević. Prema nekim istraživanjima, i do 20 odsto.

"Kada vi imate organizaciju, instituciju, korporaciju, menadžment koji brine o vama i o vašoj porodici na taj način se povećava lojalnost kod zaposlenog prema menadžmentu, firmi i povećavanjem lojalnosti, povećava se motivacija za rad", poručila je Đukić Pavićević.

Takvom praksom, kompanija postaje prepoznata kao poželjan poslodavac. No, neophodna je adekvatna zakonska regulativa, te učešće relevantnih institucija, kažu u Uniji poslodavaca.

"Potreban je dakle zakonodavni okvir koji tu oblast preczno regulišeuključujući i ona pitanja koja se ondose npr radi podsticaja od strane opštineodnosno jedinice lokalnih samouprava, zajednička ulaganja, subvencije zaprivredne subjekte i slično", istakla je iz Unija poslodavaca Zvezdana  Olujić.

Neizostavno je i da kompanija dobije licencu resornog ministarstva i nacionalni program rada.

"Zavod daje dozvolu i stručnu preporuku nacionalnom savezu za obrazovanje oprogramu samom programu rada predškolske ustanove privatne i pri kompanijama a Ministarstvo prosvjete sve ostale standarde koji treba da se zadovolje uslovi, prostorije, nastavna sredstva stručni kadar", istakao je načelnik u Zavodu za školstvo Radoje Novović.

Ako je i neka kompanija u našoj zemlji planirala aktivnosti za realizaciju ove ili slične ideje, epidemija ih je zasigurno poremetila. Sigurno je i to da pozitivna reakcija neće izostati ukoliko ovakva praksa u Crnoj Gori ponovo zaživi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније