Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B. [ Aida Rastoder, TVCG ]

29. 10. 2021. 19:49   >>  20:10

APEL STRUKE

Sudstvo u nezavidnoj poziciji, političari da se dogovore

Brojni izazovi opterećuju sudsku vlast u Crnoj Gori i potrebno je nešto pod hitno učiniti kako bi profunkcionisala ta grana vlasti i afirmisala se vladavina prava, kojoj teži svaka demokratska država, ocijenili su sagovornici TVCG povodom Dana crnogorskog sudstva.

Crnogorsko pravosuđe dočekalo je praznik u nezavidnoj poziciji. Čelne funkcije za koje je potrebna dvotrećinska većina u VD su stanju, zbog nepostojanja političkog dogovora, kaže predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović - Zvicer. Poziva političare da ostave razlike po strani.

“Da se konačno dogovore, da izaberu četiri ugledna pravnika koja su trebali birati još u julu 2018. godine, sadašnjem sastavu iz reda uglednih pravnika je produžen mandat do izbora novih članova”, kaže za TVCG Vesna Simović-Zvicer, predsjednica Sudskog savjeta.

Ovu godinu obilježio je i tromjesečni štrajk advokata. U penziju je otišao veliki broj sudija, zbog čega se predmeti gomilaju.

“Ono što je važno istaći jeste da nemamo čelnika Vrhovnog suda, osim vršioca dužnosti, uz dužno poštovanje, niti Ustavnog suda, nemamo izabran ni Sudski savjet i to je jedan ozbiljan i težak izazov sa kojim se srelo crnogorsko sudstvo u ovoj godini”, kazao je Zdravko Begović, predsjednik Advokatske komore.

U Građanskoj alijansi podsjećaju da je i Evropska komisija posljednjim izvještajem ukazala na to da u crnogorskom pravosuđu ne funkcioniše sve kako treba i ocjenjuju da zbog toga najviše trpe građani.

“Sudovi rade u smanjenom kapacitetu, suđenja se odlažu, postupci se odugovlače i sve to utiče na troškove postupka koji su svaki veći trošak u ovoj ekonomskoj situaciji kakav je u Crnoj Gori, sigurno ne ide u korist građanima”, naveo je Dino Hodžić iz Građanske alijanse.

Ipak, nije da se ništa ne dešava.

“Mi smo izabrali 33 kandidata za sudije, 12 sudija, slijede i privode se kraju postupci ocjenjivanja sudija koji napreduju. Vjerujem da ćemo vrlo brzo popuniti ona mjesta prvo u Vrhovnom sudu, a onda i drugim sudovima i da će na taj način biti lakše”, navodi Simović Zvicer.

Zdravko Begović kaže kako moraju da se pronađu takva rješenja da na sudijskim važnim mjestima dođu ljudi koji to zaista zaslužuju.

“I da političari negdje makar u tom segmentu nađu zajednički jezik i izaberu čelnike crnogorskog sudstva”, naveo je Begović.

Dino Hodžić navodi kako u Građanskoj alijansi smatraju da je vrijeme da se politički rukovodioci u Crnoj Gori okanu konstantnih razmirica koje su aktuelne.

“I da se konačno posvete rješavanju nekih gorućih problema kao što je stanje u sudstvu”, poručio je Hodžić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније