Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Pobjeda ]

03. 11. 2021. 07:44   >>  07:46

TUŽBA PROTIV SAVELJIĆ

Zastupnici Plantaža nijesu došli na ročište

Podgorički Osnovni sud je na zahtjev advokata Slobodana Smolovića, koji je u sporu po tužbi Plantaža zastupao njihovu bivšu finansijsku direktoricu tuženu Valeriju Saveljić, donio odluku o povlačenju tužbe, jer se advokati Plantaža nijesu pojavili na ročištu.

O mogućnosti mirnog rješenja spora u kom su Plantaže, zbog povrede poslovnog ugleda, tražile naknadu štete od 20 hiljada eura bilo je govora u aprilu, zbog čega je tada i odloženo ročište, piše Pobjeda.

Saveljić su tužili zbog, kako su tada naveli, plasiranja neistine o njihovom poslovanju i uvredljivih komentara na račun rada uprave te neovlašćenog objavljivanja povjerljivih poslovnih informacija.

Time je, tvrde, stvarala sliku u javnosti da se poslovi u Plantažama odvijaju nestručno, neodgovorno i nezakonito čime je ugrozila njihov odnos sa partnerima i rejting na tržištu.

U tužbi su naveli da očekuju da će sud odlukom poslati poruku javnosti da se na lažima i jeftinim stranačkim manipulacijama ne može graditi „ozbiljna poslovna i zbog isključivo povrijeđenih ličnih interesa, moralno sporna i ideološko nemotivisana preletačka politička karijera“. Novac koji su tražili tužbom planirali su da daju u humanitarne svrhe.

Saveljić se u odgovoru na tužbu pozivala na slobodu izražavanja koja uključuje i slobodu posjedovanja sopstvenog mišljenja, primanja i saopštavanja informacije bez miješanja vlasti.

Ona je ukazala na praksu Evropskog suda za ljudska prava da su komentari o javnim pitanjima, javnih ličnosti i medija najzaštićeniji oblik slobode izražavanja, te da javne ličnosti, kao i velika preduzeća, moraju imati visočiji stepen tolerancije na kritike.

Ovo posebno jer su Plantaže u većinskom vlasništvu države, zbog čega postoji opravdani interes javnosti da bude obavještenja o poslovanju.

Saveljić je ukazala na svoj status zviždača koji je dobila nakon što je Agenciji za sprečavanje korupcije prijavila sumnju na korupciju u Plantažama i ocijenila neosnovanim navode da je odala poslovnu tajnu, jer je Agencija utvrdila da nijedan dokument nije imao oznaku tajnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније