Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

16. 11. 2021. 13:03 >> 13:04

POTPISALI MEMORANDUM

Vrhovni sud i NVO Ksena zajedno protiv porodičnog nasilja

Zaštita ljudskih prava i sloboda, posebno marginalizovanih grupa, i doprinos borbi protiv nasilja u porodici koje je naročito izraženo tokom i nakon pandemije koronavirusa, okosnica su potpisanog Memoranduma o saradnji Vrhovnog suda i NVO Ksena, ocijenila je v.d. predsjednika Vrhovnog suda Vesna Vučković.

Saradnja će, kako dodaje, doprinijeti suzbijanju porodičnog nasilja i nasilja nad ženama i djecom i poboljšati transparentnosti rada sudova.

“Memorandumom je predviđena razmjena informacija i zajednička saradnja na implementaciji projekta 'PriMIRje – Postupanje pravosudnih organa u slučajevima porodičnog nasilja u primorskim opštinama'", kazala je direktorica NVO Ksena Sanja Crnić.

Shodno Memorandumu, Vrhovni sud će podržati realizaciju projekata NVO Ksena uključujući i istraživačke aktivnosti, kroz obezbjeđivanje pristupa spisima predmeta u postupcima koji su se odvijali ili se odvijaju pred sudovima, osim onih čija je dostupnost ograničena važećim zakonima.

Crnić je naglasila da je obradovala zainteresovanost i brza reakcija Vrhovnog suda o predlogu za saradnju u ovoj, kako je kazala, kompleksnoj i teškoj oblasti.

Kako su pojansili iz suda, projekat “PriMIRje” dio je projekta „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje u partnerstvu sa Fondacijom Friedrich Ebert, NVO Centrom za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore i NVO Politikon mrežom, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore.

Projekat je podržan od strane Evropske komisije posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније