Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

16. 11. 2021. 18:32 >> 18:33
1

PEROVIĆ ZA TVCG

Već prekoračili dozvoljeno aerozagađenje, strah uoči grejne sezone

Nemamo pomak od nadležnih, niti jednu realizovanu mjeru, kako bi stanje sa aerozagađenjem u Crnoj Gori bilo bolje, ocijenio je direktor Ekološkog pokreta Ozon Aleksandar Perović. On je u emisiji "Mreža.me", na Televiziji Crne Gore, podsjetio na nedavna istraživanja koja su pokazala da porast koncentracije PM čestica od jednog mikrograma po kubnom metru povećava smrtnost od Kovida-19 za 11 procenata.

Perović je istakao da su podaci o vezi aerozagađenja i koronavirusa izuzetno uznemirujući. Istraživanje je, kako je naveo, rađeno u okviru regionalne kampanje "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh".

"Podaci su izuzetno uzenemirujući i važno je da građani i nadležni shvate sa čim se bore, i koliko je u periodu pandemije važno aerozagađenje", naveo je direktor Ozona.

U susret grejnoj sezoni, Perović ističe da smo već prekoračili zakonom dozvoljene granice kada su u pitanju praškaste materije.

Kako je naveo u "Mreži", propisana granična srednja dnevna vrijednost za PM10 je 50 µg/m3, a dozvoljeni broj prekoračenja na godišnjem nivou 35 dana.

"Da smo sa pravom zabrinuti potvrđuje činjenica da je do 1. septembra u Pljevljima 61 dan bio sa prekoračenjima, u Bijelom Polju preko 40, Nikšiću i Podgorici 39. Imajući u vidu da nas čekaju tri mjeseca grejne sezuone, sigurni smo da će te cifre biti uvećane", kazao je Perović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније