Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

01. 12. 2021. 14:48 >> 14:57
3

GOLUBOVIĆ

"Pljevaljska bitka prevazilazi crnogorske granice"

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović kazao je da je bitka za Pljevlja, čiju osamdesetogodišnjicu danas obilježavamo, veliki istorijski događaj koji po svom značaju prevazilazi crnogorske granice.

Prigodnim programom i polaganjem vijenaca u Memorijalnom kompleksu na Stražici, danas je obilježen jubilej – 80 godina od Pljevaljske bitke, čime je odata pošta poginulim vojnicima i civilnom stanovništvu u bici za slobodu Pljevalja i Crne Gore.

Vijence su položile delegacije boračkih organizacija, potomaka poginulih boraca, Opštine Pljevlja, političkih partija, kao i značajan broj građana koji su poštovaoci antifašizma kao moralne verikale Crne Gore.

O prvodecembarskoj bici, koja je vođena 1941. govorili su predstavnici boračkih organizacija – predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Zuvdija Hodžić i OBNOR-a iz Pljevalja Milenko Jović.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović istakao je da je bitka za Pljevlja čiju 80 - ogodišnjicu danas obilježavamo, veliki istorijski događaj koji po svom značaju prevazilazi crnogorske granice.

"Prvodecembarski napad crnogorskih partizana na Pljevlja bila je najveća oslobodilačka i patriotska akcija u okupiranoj Jugoslaviji u toku 1941. godine, i kao takva nepunih pet mjeseci nakon svenarodnog trinaestojulskog ustanka, pokazala slobodarsku snagu, odlučnost i istrajnost crnogorskog antifašizma i narodnooslobodilačkog pokreta. Prvodecembarski jurišnici bili su borci crnogorskog partizanskog odreda, bili su ljudi posebnog kova. U napadu na Pljevlja ispoljili su visoku borbenost i veliku hrabrost. Bili su i biće zauvijek istinski i pravi heroji. Ova bitka je svjedočanstvo o spremnosti crnogorskog naroda da se bori i gine za čast i slobodu svoje zemlje i ostaće u njegovoj istoriji kao svijetao primjer. Heroji Pljevaljske bitke dali su život za ideju, za vjeru u bolje sjutra i napredak naše zemlje, ugradivši živote u temelje moderne Crne Gore", kazao je Golubović.

Golubović je uvjeren da će slobodarska Pljevlja uvijek biti antifašistička i čuvati sjećanje na svoje poginule antifašiste, na njihovu žrtvu i doprinos slobodi, čuvati istoriju, tradiciju, antifašističko nasljeđe i uvijek biti okrenuta budućnosti, evropskim vrijednostima i ubrzanom ekonomskom razvoju opštine i Crne Gore

Pljevaljska bitka bila je, kako navode, jedna od najvećih partizanskih akcija na Balkanu tokom 1941, a do danas se sa ponosom čuva sjećanje na junake te epopeje, u kojoj je stradalo 236 boraca od kojih 214 počiva u zajedničkoj grobnici kod spomenika na Stražici, 270 ih je ranjeno, a pod represalijama okupatora nakon bitke stradalo je 159 građana.

"Sjećanjem na heroje bitke u tom gradu, podsjećamo na antifašizam kao temeljnu tekovinu civilizacije čiji smo dio", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније