Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

09. 12. 2021. 09:30   >>  09:31

UPRAVA ZA ŠUME

Neophodno reformisati šumarski sektor

Šumarski sektor neophodno je reformisati, a potrebno je i proaktivno jačanje međusektorske saradnje šumarske inspekcije i Uprave za šume, ocijenili su njihovi predstavnici.

Na sastanku predstavnika uprava za šume i inspekcijske poslove izloženi su aktuelni problemi sa kojima se Uprava za šume trenutno suočava u Andrijevici i Plavu, kao i oko prijave Mreže za afimaciju nevladinog sektora (MANS) za Rožaje, a koji su velikim dijelom i u nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove, odnosno šumarske inspekcije.

„Zahvaljujući detaljnoj analizi spornih segmenata u određenim rješenjima republičkog inspektora i na osnovu razmjene argumenata, došlo se do zajedničkih zaključaka i odgovarajućeg rješenja pomenutih problema, obzirom da su istražne radnje u toku, uz prihvatanje sugestija kojima se na zakonski utemeljen način određeni tehnički propusti Uprave za šume mogu revidirati i ispraviti u narednom periodu, kako ne bi došlo do kašnjenja u izradi Godišnjeg programa gazdovanja šumama za narednu godinu“, navodi se u saopštenju Uprave za šume.

Konstatovano je da i Uprava za inspekcijske poslove takođe ima problem sa nedostatkom stručnog kadra, zbog čega je nemoguće ispratiti sve one aktivnosti u mjeri u kojoj bi to trebalo da se radi. Trenutno je na raspolaganju ukupno 11 šumarskih inspektora za cijelu Crnu Goru, što sigurno predstavlja ogroman problem kada je riječ o detaljnoj kontroli i prijavi bespravnih aktivnosti, zbog čega se dijelom i dešavaju određeni propusti.

„I pored tih nedostataka, nastoji se da kod problematičnih situacija u kontrolu idu po dva šumarska inspektora, kako bi se što prije reagovalo ukoliko je uočeno kršenje zakonskih propisa“, dodaje se u saopštenju.

Uprava za šume je, kako se navodi, snažno podržala dosadašnje i buduće aktivnosti šumarske inspekcije, sa naglaskom na još aktivnijoj kontroli i podnošenju krivičnih prijava za sve one bespravne aktivnosti koje inspektori uoče na terenu.

„Svjesni trenutnog, unazađenog stanja u šumarskom sektoru, kako zbog konstantnog nedostatka finansijskih sredstava i stručnog kadra, tako i zbog dosadašnjih bespravnih aktivnosti i nepoštovanja zakona, učesnici sastanka su se složili da je neophodno uložiti dodatne napore obje strane kako bi se stanje popravilo“, rekli su iz Uprave za šume.

Potrebno je proaktivno jačanje međusektorske i međuresorne saradnje, a posebno saradnje šumarske inspekcije i Uprave za šume, zbog čega u budućem periodu treba češće organizovati ovakve sastanke predstavnika dvije institucije, gdje će biti razmjenjivani argumenti.

„Šumarski sektor je neophodno reformisati i razmjenom mišljenja iz različitih uglova pronaći najbolje rješenje kojim bi naše šume konačno bile zaštićene od bespravnih aktivnosti, kao i brojnih drugih problema, koji su se godinama unazad nakupljali“, ocijenjeno je na sastanku.

Potrebno je zajedničkim djelovanjem i aktivnom saradnjom pristupiti izmjenama određenih zakonskih rješenja, zbog kojih trenutno crnogorsko šumarstvo nailazi na brojne, bespotrebne probleme i kočnice u njihovom rješavanju.

Uprava za šume je pozdravila podršku predstavnika Uprave za inspekcijske poslove da istraje u svojim planovima, pozivajući ih na jačanje poslovne saradnje, obzirom na zajednički cilj, a to je zaštita i očuvanje nacionalnog šumskog dobra.

Sastanku su prisustvovali vršilac dužnosti (v.d.) direktora Uprave za šume Srđan Pejović, v.d. pomoćnice direktora Jelica Paldrmić, načelnica Odsjeka za uzgoj i zaštitu šuma, Zehra Demić i načelnik Odsjeka za uređivanje šuma, Vitomir Tepavčević.

Ispred Uprave za inspekcijske poslove sastanku su prisustvovali pomoćnica direktora u Sektoru za zaštitu životne sredine, bezbjednost i zdravlje ljudi, socijalne i dječje zaštite, Višnja Orban, pomoćnica direktora u Sektoru za međunarodnu saradnju Ana Vujošević, načelnica Odsjeka za praćenje propisa u oblasti inspekcijskog nadzora Ljiljana Jovović, glavni inspektor šumarstva, lovstva i zaštite bilja Alija Bralić i republički inspektor šumarstva u Plavu Hakija Jasavić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније