Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

09. 12. 2021. 11:22 >> 11:23
2

ULJAREVIĆ ODGOVORILA

Bratićka u skladu s kapacitetima priznaje kredibilitet CGO-a

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević kazala je da u toj NVO nijesu iznenađeni što je stanje u resoru ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić zabrinjavajuće, kada se ona i njen kabinet, umjesto poslom kojim im je čudnim spletom okolnosti povjeren, bave pisanjem paskvila čije će navode imati priliku da dokažu pred nadležnim sudskim organima

Uljarević je reagovala na jučerašnje saopštenje ministarke Bratić, koja je saopštila da CGO nije ni dobronamjeran, ni kvalifikovan.

"CGO i ja smo glasno i argumentovano kritikovali i prethodnu vlast i zbog toga bili mete prizemnih napada te vlasti i njihovih medija, a Vesna Bratić je, na preporuku tadašnje ministarke nauke, visoke funkcionerke DPS-a i kontroverzne akademske djelatnice Sanje Vlahović, dobila tzv. počasno državljanstvo u upitnoj zakonskoj proceduri. Dok mnogi prethodnoj vlasti nepodobni nijesu mogli raditi na UCG, Bratić je na tom UCG nesmetano gradila akademsku karijeru", rekla je UIjarević.

Ona je iskla bi i božanske moći "bile nemoćne u pronalasku ijedne izjave Bratić, do ljeta gospodnjeg 2020, koja bi bila neugodna za tu, kako je danas naziva 'totalitarnu', vlast".

"U tome joj je 'saborac' premijer i većina članova ove Vlade koji nam vrijeđaju zdrav razum u pokušaju da se ustoliče kao apostoli borbe za promjene. Očekivanja CGO-a ilustruje to što smo sa koleginicama iz ženskih NVO ukazali na neadekvatnost Bratićkinog imenovanja i prije nego što je ono potvrđeno. Na to smo ministarku podsjetili i tokom sastanka koji smo, na njen poziv, imali u decembru 2020, podvlačeći da nam ne smeta njena nacionalnost, koju je manipulativno i tada izvukla, već njen svjetonazor. Neprijatno mi je tada bilo od njenog hvalospjeva meni lično i CGO-u. Sada izvlači uratke ozloglašenog spin doktora prethodne vlasti, u bijegu od odgovora na legitimno pitanje - po kojoj je metodologiji ona danas u Vladi Crne Gore", rekla je Uljarević.

Kaže da je njen i interes CGO-a "da doprinesemo da Crna Gora bude demokratsko društvo odgovornih građana i građanki. U tome je obrazovanje presudno važno i logično ima našu pozornost decenijama, a ne možemo žmuriti na udarce Bratić u taj odavno krhki stub".

"Licimjerno je da Bratić govori o zaštiti novca poreskih obveznika. Ona je indukovala na stotine postupaka pred crnogorskim sudovima zbog nezakonitih smjena u prosvjeti i kulturi čije će ishode plaćati građani i građanke. Iako je kratko bila u NVO, Bratić nije ništa naučila o civilnom društvu, niti zna razliku između javnih funkcionera i NVO čelnika. No, tečno govori jezikom nekih funkcionera iz “totalitarnog režima” prijeteći da projekti onih NVO čija joj se kritika ne dopada neće biti podržani iz javnih fondova, i uz obećanje da će stvarati nove, valjda podobnije, NVO ili kad osvetnički poziva, zbog nalaza empirijskog istraživanja koji joj se nisu dopali, na provjere našeg rada organe u Crnoj Gori i donatore", rekla je Uljarević.

Javni funkcioneri, kako je dozala, dolaze i odlaze, "a kredibilitet CGO-a je postojan i prepoznat među relevantnim akterima u zemlji i inostranstvu".

"Faktički ga priznaje i Bratić, i u skladu sa svojim kapacitetima, izražava kroz ostrašćeni ad hominem napad. Na kraju, Bratićevoj se mora priznati: podvig je kad neko uradi toliko malo, a proizvede tako veliku štetu na svim nivoima", zaključila je Uljarević.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније