Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

10. 12. 2021. 15:40   >>  15:41

PREDLOG MINISTARSTVA

Landža neadekvatna, postrojenje graditi u okviru ZIKS-a

Predlog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, da se na lokaciji Landža u Danilogradu, ne gradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za tu opštinu, prihvatila je Vlada CG na jučerašnjoj sjednici. Komosija koja se bavila ovim poitanjem predložila je da nova lokacija bude u okviru Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu.

Kako ističu u Ministarstvu, analizi lokacije Landža pokazal je da ona nije adekvatna za izgradnju pomenutog postrojenja.

"Informaciju je pripremilo Ministarstvo na osnovu zaključaka Komisije za sagledavanje aspekata lokacije Landža. Predlog Komisije je da se postrojenje gradi na drugoj lokaciji, kao što je na primjer lokacija u okviru Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija. Prednost ove lokacije jeste državna svojina (nepotrebna eksproprijacija), a na navedenoj lokaciji već postoji i manje postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Takođe, u neposrednoj blizini ove lokacije nema naselja, čime bi se izbjeglo eventualno nezadovoljstvo građana", navodi se u analizi Komisije.

Kako ističu u saopštenju, postrojenje na Landži bi pokrivalo samo 20 do 25 procenata otpadnih voda Bjelopavlićke ravnice, a u okviru ZIKS-a postrojenje bi pokrilo 100 odsto otpadnih voda, kao i otpadne vode iz farmi koji su veliki zagađivači okoline i samog Parka prirode "Rijeka Zeta", što je i glavna prednost ove ponuđenje lokacije.

"Cjevovod bi pratio gravitacioni pad (profil terena), tako da ne bi trebalo dodatno postavljanje pumpnih stanica.
Uzimajući u obzir iskazano nezadovoljstvo građana i nedostatke samog projekta, Komisija je dala predlog sveobuhvatnog rješenja problema, koji će dugoročno tretirati problem otpadnih voda na cjelokupnoj teritoriji Bjelopavlićke ravnice, sa posebnim akcentom na zaštiti Parka prirode Rijeka Zeta", naglašavaju u Ministarstvu.

Vlada je, kako dodaju, zadužila Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da obezbijedi neophodne uslove sa aspekta prostorno planske dokumentacije. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније