Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

18. 12. 2021. 17:18   >>  22:28 4

OZBILJAN IZAZOV

Europol spreman da se uključi u istragu o Pandora papirima

Dokumenta iz Pandora papira naglašavaju obim finansijskog kriminala koji utiče na EU, a ove vrste finansijskih prestupa prave probleme EU i njenim brojnim partnerima decenijama bez značajnog pomaka ka njihovom rješavanju, navodi se u izvještaju Europola. Izvještaj nazvan "Novac iz sjenke - međunarodne mreže za nezakonito finansiranje" objavljen je na zvaničnom sajtu Europola, agencije EU za policijsku saradnju.

Po izvještaju, odgovor na ove izazove zahtijeva dvostruki pristup – jedan zasnovan na politici i zakonodavstvu a drugi na snažnom integrisanom operativnom odgovoru vođenom međunarodnom saradnjom.

"Kao Agencija EU za policijsku saradnju, Europol je spreman da podrži organe za sprovođenje zakona u državama članicama i našim brojnim partnerima širom svijeta u cilju sprečavanja i borbe protiv privrednog i finansijskog kriminala sa našim naprednim analitičkim sposobnostima, pristupu globalnim bazama podataka, sa neuporedivom stručnošću u oblasti privrednog i finansijskog kriminala kao i sa konkretnim operativnim podrška istragama na terenu", navedeno je u izvještaju Europola.

Kako se navodi, nedavno objavljivanje povjerljivih informacija još jednom ukazalo na operacije ogromnih međunarodnih mreža za nezakonito finansiranje. Prema izvještaju Europola, nni se oslanjaju na ofšor poreske rajeve, složene mreže struktura legalnog poslovanja i korupciju da bi se olakšale razne kriminalne aktivnosti, uključujući utaju poreza, prevaru i pranje novca.

"Pandora papiri su 'curenje' od skoro 12 miliona dokumenata koji razotkrivaju skriveno bogatstvo, izbjegavanje poreza i pranje novca od strane istaknutih pojedinaca i politički eksponiranih ličnosti. To 'curenje" nazvano Pandora papiri uključuje 6,4 miliona dokumenata, skoro tri miliona slika, više od milion mejlova i skoro pola miliona tabela", navodi se u izvještaju Europola.

Istaknuto je da su međunarodne mreže nezakonitog finansiranja otkrivene "curenjem" Pandora papira omogućavale kriminalcima da operu ilegalno ostvarene prihode, da skrivaju imovinu, učestvuju u korupciji i održavaju globalizovanu kriminalna ekonomija.

"Procjenjuje se da ukupan iznos bogatstva koji se drži u ofšoru širom svijeta na 7,5 biliona eura, pri čemu je udio iz EU procijenjen na 1,5 biliona eura. Ovo predstavlja preko 10% globalnog BDP-a. Procijenjeni prihod izgubljeno za EU ​​kao rezultat međunarodne utaje poreza iznosi 46 milijardi eura u 2016.godini", navedeno je u izvještaju Europola.

Podsjetimo, u oktobru ove godine objavljeno je da su šef crnogorske države Milo Đukanović i njegov sin Blažo 2012.godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara. Tvrdi se da je sin predsjednika Crne Gore iskoristio tu strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori. Do tih podataka došao je Istraživački centar MANS-a kroz globalnu istragu o ofšor poslovima pod nazivom Pandora papiri, koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa partnerima iz 117 zemalja. 

Đukanovići su u javnim nastupila i iskazima pred istražnim organima negirali da su uradili bilo šta nezakonito. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније