Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

18. 12. 2021. 21:38 >> 22:37
3

POPOVIĆ

"Kljajević smijenjena zbog neadekvatnih sposobnosti"

Smjena bivše direktorice JPNP Jelene Kljajević apsolutno nema nikakve veze sa politikom, ili pripadnošću ovoj ili onoj partiji, već isključivo sa njenim neadekvatnim sposobnostima i rezultatima za poziciju koju je obavljala, kazao je predsjednik UO JPNPCG Nebojša Popović.

Popović je to kazao regujući na stavove Kljajević koje je iznijela na današnjoj konferenciji za novinare.

"U tom smislu gotovo da djeluju tragikomično konstatacije da su tobože premijer i resorni ministar vršili opstrukcije njenog rada, što jedino govori da je neko očigledno u čitavoj priči sebi dao previše na značaju", kazao je Popović.

Za predsjednika UO JPNPCG je veoma indikativno da, kako je kazao, Kljajević, gotovo uopšte nije pomenula suštinske razloge za njeno razrješenje.

"A to su potencijalno brojne nezakonitosti u radu direktorice. Naime, Kljajević je bez znjanja i odluke UO koji je glavni organ upravljanja preduzećem, prekršila Statut time što je otvorila ugostiteljski objekat na Skadarskom jezeru kojom prilikom je, prema materijalu koji je UO dobio na uvid, potrošeno 105.407 eura, bez ikakvog tendera i mimo sistema javnih nabavki preduzeća. Ako je poznato da državna i javna preduzeče ne smiju praktično da nabave ni običnu olovku bez tendera i odgovarajućih procedura, onda je jasno o čemu je riječ, kada neko ko je direktor jedne državne firme na svoju ruku otvara restoran", navodi se u reagovanju.

UO je, kako dodaje Popović, utvrdio da je "direktorica određenim zaposlenim licima dodjeljivala koeficijente za zarade zaposlenih bez jasnih kriterijuma i suprotno važećem Kolektivnom ugovoru iz 2011. To je, kazao, osim što je proizvelo snažan osjećaj nepravde kod velikog broja zaposlenih, takođe u suprotnosti sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru".

"Pored toga što su i već ovako navedene krupne nezakonitosti, uz potpuno odbijanje direktorice da sarađuje sa UO koji je imenovala Vlada (između ostalog i zbog važne kontrolne uloge UO), same po sebi dovoljne da se razmišlja o smjeni bilo kod državnog funkcionera, Kljajević je takođe kao direktor propustila da za čitavo vrijeme svog mandata uplaćuje poreze i doprinose na lična primanja zaposlenih, pa se JPNPCG sada nalazi u veoma teškoj situaciji jer mu prijeti blokada računa od strane Uprave prihoda i carina. Ako se nešto hitno ne preduzme upitna je već sledeća plata", navodi Popović.

On dodaje da je o daljim negativnim bilansima, pogotovo kada je, kako je kazao, u pitanju ukupno poslovanje i organizacija preduzeća, kao i zabrinjavajuća situacija u NP Skadarsko jezero koje će 2021. godinu završtiti u debelom minusu, izlišno govoriti.

"Ono što je važno naglasiti je da je krajnje vrijeme da se konačno prekine sa praksom da se sopstvena nesposobnost i neuspjesi žele prebaciti na politički teren, kao i da se za to pride optuže premijer, ministar ili neko drugi od visokih državnih funkcionera. Upravo je djelovanje predsednika Vlade Zdravka Krivokapića i resornog ministra Ratka Mitrovića u ovom konkretnom slučaju najbolji primjer kako bi trebali da reaguju odgovorni državni zvaničnici u Crnoj Gori. A o tome da je neko politički instruisan zaista je degutantno govoriti slobodnim ljudima. To ostavimo onima kojima je to način života", zaključuje se u reagovanju Popovića.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније