Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z. [ Mina ]

23. 12. 2021. 12:53 >> 12:54

ISTRAŽIVANJE GA

Većina građana ima negativan stav o efikasnosti pravosuđa

Politički pritisci na sudije, korišćenje veza i poznanstava, korupcija i nepotizam, ključni su problemi crnogorskog sudstva, pokazalo je Istraživanje o povjerenju u pravosudni sistem Građanske alijanse (GA).

Ta nevladina organizacija uradila je istraživanje o stavovima sudija i tužilaca o pravosudnom sistemu i stavovima građana o povjerenju u pravosudni sistem.

“Stav građana je opredjeljujuće negativan kada je u pitanju efikasnost rada sudstva. Da je rad sudstva uglavnom neefikasan, odnosno, veoma neefikasan smatra 56,2 odsto građana, dok da je uglavnom efikasan ili veoma efikasan smatra 37.2 odsto”, ističe se u Istraživanju (GA).

Navodi se da kumulativno, u odnosu na procenat građana koji su izjavili da su oni ili članovi njihove bliže porodice imali iskustva sa sudom, većina nije bila zadovoljna efikasnošću rada suda - 56 odsto.

U Istraživanju se ukazuje da je najveći broj građana izjavio da je uglavnom imao uvid u procedure i način na koje je sud rješavao njihov slučaj 43,9 odsto, odnosno, da je imao uvid u potpunosti 17.4 odsto.

“Po mišljenju ispitanika, tri su ključna problema u sudstvu: politika/politički pritisci na sudije, korišćenje veza i poznanstava kao načina pritiska na sudije i korupcija, nepotizam", navodi se u Istraživanju i dodaje da se građani žale na „ljudski faktor“.

Ističe se da je kumulativno posmatrano, procenat onih koji smatraju da politička nepodobnost ima ili donekle ima uticaja na rad sudstva je i dalje izražen 56,1 odsto, i da sto važi i za korupciju 51,3 odsto.

U Istraživanju GA navodi se da je, generalno, stav građana prema radu tužilaštva više negativno ocijenjen.

Navodi se da uglavnom negativan, odnosno veoma negativan stav ima 45,7 odsto građana, dok uglavnom pozitivan ili veoma pozitivan stav ima 31 odsto.

“Svoj stav o tužilaštvu građani u velikoj mjeri baziraju na osnovu iskustava onih kojima vjeruju 39,7 odsto kao i na ličnim iskustvima 33,7 odsto. Većina građana smatra da je rad tužilaštva veoma ili uglavnom neefikasan 45,7 odsto”, kaže se u istraživanju.

Ključne stvari koje utiču na rad tužilaca, prema mišljenju građana, su politička nepodobnost 41,6 odsto, što je značajan skok u odnosu na prošlu godinu (28,6 odsto), i prijateljstva i poznanstva 31,1 odsto.

U izvještaju GA se navodi da je u ovogodišnjem istraživanju učestvovao značajno manji broj sudija i tužilaca u odnosu na prethodne godine, što se mora uzeti u obzir prilikom analize izvještaja.

Prema mišljenju većine sudija, 71,2 odsto, stanje u sudstvu je uglavnom dobro, a više od polovine anketiranih sudija (53,8 odsto) zadovoljno je funkcionisanjem pravosudnog informacionog sistema (PRIS).

“Međutim, sudije naročito sa sjevera Crne Gore, su izrazili ozbiljne kritike na funkcionisanje ovog sistema, jer je internet konekcija slaba i to im u značajnoj mjeri otežava rad”, kaže se u istraživanju.

Kako se navodi, prekršajni sudovi nijesu povezani na ovaj sistem, pa se apeluje na čelne ljude u pravosuđu da se umreže sa ostalim sudovima.

Na pitanje kako ocjenjuju ulogu drugih organa u sprovođenju pravde i efikasnosti postupka, trećina anketiranih sudija je odgovorila da doprinose, ali da bi njihovo učešće moralo biti znatno efikasnije.

“Prema mišljenju sudija, na usporavanje postupka i efikasnost rada sudova najviše utiču drugi organi državne uprave i lokalne samouprave, policija i ministarstva”, navodi se u zaključcima istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da skoro 73 odsto sudija smatra da je postojeća administrativna i stručna podrška nedovoljna.

Navodi se da je negativan trend i rast nezadovoljstva kapacitetima sudskih vještaka.

Da javnost uglavnom ima povjerenje u sudstvo smatra 40,9 odsto anketiranih sudija.

Kao glavne razloge nepovjerenja javnosti u rad sudstva, sudije vide lična očekivanja od suđenja, dužinu trajanja postupka, nedovoljnu upućenost u rad sudova i nedovoljnu informisanost građana.

Sudije su ukazale da je koronavirus veoma uticao na njihov rad, u 60 odsto slučaja, a djelimično u 30 odsto slučaja.

Polovina anketiranih sudija smatra da je izvještavanje medija uglavnom zadovoljavajuće "sa povremenim neobjektivnim izvještajima“.

Kada je u pitanju ispitivanje stavova tužilaca, čak 97 odsto smatra da je stanje u tužilaštvu uglavnom dobro, odnosno veoma dobro.

“Tužioci su zadovoljni sa radom Tužilačkog savjeta i to u potpunosti 37 odsto, a djelimično oko 52 odsto. Jedan od razloga je i taj da je do usvajanja novog zakona državnom tužilaštvu većina u Savjetu su bili državni tužioci”, kaže se u zaključcima.

Oko trećine anketiranih tužilaca (32, 6 odsto) smatra da javnost uglavnom ima povjerenja, odnosno da „ima povjerenja u velikoj mjeri“ u rad tužilaštva.

Kao ključne razloge za nedostatak povjerenja javnosti, tužioci navode neinformisanost građana, neuspjeh u postupku i dezinformisanost o radu tužilaštva.

“Na rad tužilaca virus Covid-19 je značajno uticao, pa su odgovori da je djelimično uticao 52,2 odsto, do veoma 41,3 odsto. Nimalo je odgovorilo 6,5 odsto tužilaca", navodi se u izvještaju.

Ocjenjuje se da je neohodno da što prije budu izabrani nedostajući članovi Tužilačkog savjeta, kako bi mogli neometano da rade, u skladu sa Ustavom i zakonom.

Ističe se da građani i dalje nijesu u dovoljnoj mjeri upoznati sa Etičkim kodeksom za sudije i državne tužioce, kao ni sa postojanjem Komisije za etički kodeks i način na koji mogu podnijeti prigovor.

“Neophodna je dalja promocija ovog instituta, posebno ako se ima u vidu da najmanji broj pritužbi Komisiji dolazi od građana”, preporučuje se u Istraživanju GA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније