Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ B.B. ]

24. 12. 2021. 15:46 >> 15:47
2

VLADA OPREDIJELILA

Vjerske zajednice dobiće iz budžeta 543.000 eura

Crnogorska Vlada uplatiće budžetsku pomoć za 17 vjerskih zajednica u ukupnom iznosu od 543 hiljade eura.

Prema predlogu Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, Srpska pravoslavna crkva dobiće 355.000, Islamska zajednica u Crnoj Gori 110.000, Crnogorska pravoslavna crkva 30.000, Katolička crkva 20.000, Jevrejska zajednica Crne Gore deset hiljada eura.

Saopšteno je da će 12 vjerskih zajednica dobiti po 1,5 hiljada eura.

Kako se navodi u Informaciji o potrebama vjerskih zajednica za dodjelu materijalnih sredstava, koju je Vlada razmatrala u četvrtak, vjerske zajednice u Crnoj Gori u kontinuitetu se obraćaju Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava za finansijsku pomoć za pokriće redovnih i tekućih, kao i troškova zbog pandemije COVID-19.

"Zbog situacije koju je u tekućoj godini izazvala pandemija Covid-19, prouzrokovano je smanjenje posjeta vjerskim obredima, a što im u velikoj mjeri otežava izmirenje troškova", kaže se u Informaciji.

Navodi se da bi, u takvoj situaciji, Vladina podrška svim vjerskim zajednicama obezbijedila jednaku mogućnost za razvoj duhovnosti i nesmetano vršenje i uživanje vjerskih prava i sloboda.

"Osim toga, značajan broj vjerskih zajednica ima dominantno i humanitarni karakter koji se ogleda i kroz rad i djelovanje 'narodnih kuhinja' koje su u ovom periodu bile pod izuzetno velikim opterećenjem i zahtjevima", navode iz Vlade.

Podsjeća se da su vjerske zajednice tražile pomoć i povodom organizovanja kongresa, konferencija i rekonstrukcija i izgradnje vjerskih objekata.

"S obzirom da potrebe vjerskih zajednica daleko prevazilaze budžetska sredstva opredijeljena za njih, a imajući u vidu potrebe i njihov doprinos i značaj u humanitarnom, društvenom, karitativnom i socijalnom životu države, kao i namjenu traženih sredstava, Ministarstvo je predložilo da se svim vjerskim zajednicama odobre neophodna materijalna sredstva”, kaže se u obrazloženju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније